Minder dan een week geleden hadden we het al over de Amerikaanse paspoortkaart en de veiligheid van diezelfde pas. Privacyorganisaties stelden grote vragen bij het op afstand leesbaar zijn van RFID, die de paspoortkaart gebruikt voor het opslaan van persoonsgegevens. Nu is er hier in Nederland ook een systeem dat gebruik maakt van diezelfde RFID-chips, de zogenaamde OV-chipkaart. In Rotterdam loopt sinds eind 2005 een proef met dit soort OV-chipkaarten en men hoopt deze chips op 1 Januari 2009 landelijk in te voeren.


(Heeft u 'm al?)

Maar het volgende nieuwsbericht zet deze landelijke introductie onder druk. Duitse hackers zijn er in geslaagd de gebruikte chips te kraken. Doordat de gebruikte chips gekraakt zijn is de kaart zo goed als onbruikbaar geworden; een te hacken OV-chipkaart is niet alleen een probleem voor de privacy maar ook voor de portemonnee. Als de bewuste chip te kraken is dan is het waarschijnlijk ook wachten op de eerste persoon die uitvindt hoe hij zelf gratis tegoed op zo'n kaart krijgt. De gemiddelde reiziger zal dat misschien niet veel kunnen schelen, bedrijven als Arriva en Connexxion denken daar vast anders over.

(Pinnen, chippen of contant?)

Het gebruikte type chip is er een van de MIFARE familie, het zelfde type chip dat juist om zijn veiligheid gekozen werd voor de Amerikaanse paspoortkaart. Dat het juist dit type chip is wat nu gekraakt is zorgt alleen maar voor meer vragen. Want hoe is het mogelijk dat juist de chip die als het meest veilig gezien werd zo snel al gekraakt word? Wat het zwakke punt van de chip is werd niet bekend gemaakt, en de kans is erg groot dat het bedrijf NXP dat ook niet zal doen.

Ongeacht waar het probleem zit heeft reizigersorganisatie ROVER inmiddels opgeroepen de invoering uit te stellen. Er wordt nog niet direct over een afschaffing gesproken maar de roep naar alternatieven wordt er zeker niet kleiner om. Naast deze problemen zijn er ook al tijden problemen met het verdwijnen van tegoed op de OV-chipkaart. De reizigersorganistatie is mede daarom ook nog steeds van mening dat er alternatieven moeten blijven voor de chipkaarten zoals de aloude topper, de strippenkaart...

UPDATE 10.01.2008

Inmiddels zijn de problemen met de OV-chipkaart ook de Nederlandse politiek en de Rotterdamse gemeenteraad opgevallen.

Hier vindt u een video waar nog wat uitgebreider uit de doeken gedaan wordt wat nu gekraakt is, en waar die chips voor gebruikt worden.

UPDATE 11.03.2008

Ondanks de vele problemen met de OV-chipkaart blijft de kaart eerst nog gewoon in gebruik. Omdat het kraken van de chip zoveel moeite met zich mee zou brengen wordt er van uitgegaan dat dit niet of nauwelijks zou gebeuren. Maar nu wordt dit bericht tegengesproken door Karsten Nohl, een student van de universiteit van Virginia. Karsten beweert met elke standaard computer of laptop over genoeg rekenkracht te beschikken om de kaart in enkele minuten te kunnen kraken. Deze zomer zal hij demonstreren hoe en wat, na eerst de betrokken bedrijven de tijd te geven om te reageren.

UPDATE 01.06.2008

De ernst van de problemen met de OV-chipkaart lijkt nu ook eindelijk doorgedrongen te zijn tot onze regering. Afgelopen week werd het besluit in het kabinet genomen om de verplichte invoer per 1 januari 2009 eerst uit te stellen. Het is niet zo dat de invoer geheel van de baan is.

Chris de Boden: Als nu de RET nog niet failliet gaat weet ik het niet meer.
Komt er hopelijk een echte vervoerder
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 08-01-2008 22:25:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden: Het bedrag is niet constant wat er afgeschreven wordt van je kaart op de zelfde rit. Ook vaak wordt er niks afgerekend, dus kloppen doet het systeem al niet.

EN dat het nu gekraakt is, helaas, maar daar kun je op wachten.
Voor de rest werkt het systeem op zich wel makkelijk in de praktijk, hetgeen wel een kwestie van vooral wennen is.
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 08-01-2008 23:55:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Jacqueline: RonB
over niet al te lange tijd zijn alle burgers "staatseigendom" en is er totaal geen recht op privacy meer.
Op 11-01-2008 18:57:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden:
riek:

waar zagen jullie over
CHIPS ?
weg chips
smakelijk...:
stap 1
Even de polen van een batterijtje van 9 volt even langs de chip wrijven helpt je chip onzichtbaar naar de gonaden.
stap 2
Als bij een controle uw pas onleesbaar blijkt, u van krommen haas gebaren.
stap 3
Met veel omhaal en gevoel voor drama een gratis nieuwe eisen bij de burgelijke stand, ge hebt er tenslotte voor betaald en er niet om gevraagd, ze moeten u een goede geven en geen kapotte, dat ding kostte geld genoeg ... enz enz.. heerlijk
stap 4
Na ontvangst van uw nieuwe kaart. Ga terug naar stap 1Wat een moeite zeg

Het kan namelijk vele malen simpeler, iig bij de metro van de RET(ook al ben ik er fel op tegen):

1: Men neme een stuk karton en open daarmee de tourniket zoals je dat normaal doet als je een strippenkaart zou gebruiken.
2: Stap in de metro en als er een controleur komt laat je gewoon je chipkaart zien en je zegt dat je bent ingeklokt. ik ben meer dan 5 keer gecontroleerd, meer dan 5 keer had men niks bij zich om te kunnen controleren of je wel ingeklokt hebt .
3: De tournikets weer openen op de manier waarmee je dat normaal doet als je een strippenkaart heb.

Hatsikidee

Overigens moet ik er wel bijzeggen dat ik tegen zwart rijden ben en zelf dus wel gewoon in en uitklokt en als de controleurs wel apparatuur gehad zouden hebben zou er nog niks aan de hand zijn in mijn geval.
Ik reis namelijk nooit zwart, bovendien ben ik medebeheerder van een ov bussensite .

In de bussen komt het overigens heel vaak voor dat de ov chipkaartapparatuur buiten dienst is, vaak als de rit niet al te lang is kun je gratis meerijden(met goedkeuring van de chauffeur).
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 13-01-2008 0:34:20 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Life is a playg: Inderdaad is de RFID registratie een zorgwekkende ontwikkeling. Waar ik me ook ernstig zorgen over maak is dat er een keuze wordt gesuggereerd tot anoniem reizen. Inderdaad, ongeregistreerd als u tenminste behoort tot de groep mensen die slechts af en toe reist, die bereid is het volwassen tarief voor uw kinderen te betalen en die kortingen tot soms 40% kan missen. De 60plus en daluren kortingen gelden alleen op de persoonsgebonden kaart evenals het maandabonnement, jaarkaart e.d. Hoe groot is die groep in de praktijk eigenlijk?
Volgens de vervoerbedrijven is de anonieme OV-chipkaart vooral handig ‘als u de kaart wilt delen met andere gezinsleden’. Dit is misleidende informatie, want kinderen kunnen op deze kaart niet met korting reizen. De overgebleven gezinsleden (hooguit uw partner dus) kunnen bovendien niet gelijktijdig met dezelfde kaart reizen. Een anonieme kaart kunt u niet blokkeren en bij diefstal of verlies bent u het resterende saldo kwijt. Wanneer u aanspraak wilt maken op persoonlijke diensten zoals ‘Geld terug bij vertraging’ is uw kaart vanaf dat moment niet meer anoniem. Uw gegevens worden tesamen met uw bankrekeningnummer alsnog geregistreerd en 3 jaar lang bewaard. Er wordt door de vervoersbedrijven en de overheid een keuzemogelijkheid gesuggereerd die in de praktijk slechts voor een marginaal kleine groep mensen een reële optie blijkt. De ontmoediging van de anonieme OV-chipkaart is een actief beleidspunt van de vervoerders. Dit blijkt bijvoorbeeld ook uit het feit dat u voor de anonieme kaart bij aanschaf twee keer zo veel betaalt als de persoonsgebonden kaart, terwijl de kostprijs voor de vervoerder hetzelfde is, nl. €7,50.
Op 11-03-2008 20:55:48 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden: Die ov-chipkaart is als een vlag op een strontschuit.
Ik stapte in de tram, ik zit net een halte en toen kwam de conducteur langs. Ik liet de kaart zien en hij haalde hem langs het in/uitklok punt en ik was weer uitgeklokt, puur om te zien of ik wel ingeklokt had. Ik zei zo: "Hé, u hebt mij uitgeklokt!!!", Hij:"Dan is deze rit gratis.".

Je hoeft niet te frauderen om goedkoop met de RET te reizen

Een metroritje: 'Dijkzigt' > 'Hoogvliet': €0,98.
Is de RET in de uitverkoop ofzo?
(bericht gewijzigd op 12-3-2008 1:45:23)
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 12-03-2008 1:42:17 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
RF:
rob:

Gewoon een goed openbaar vervoer regelen via het belastingsysteem, gebaseerd op kosten/baten, dus de "verzelfstandiging" en "concurentie" terugdraaien.
Dus, zonder kaartje naar binnen en buiten, scheelt ook met wachtrijen bij het in en uitstappen, en de reistijd...

ik ben voor, maar wel een paar kanttekeningen:
-moet je nog steeds iets van een pasje hebben om aan te tonen dat je die belasting betaald hebt.
-en hoe doe je dit met toeristen?
-en andere maatschappelijke uitzonderingen?

van mij mag iedereen gratis reizen maar ik ben bang dat de minister minder meewerkend is zodra het om centjes gaat...
(bericht gewijzigd op 23-7-2008 12:35:16)
blaat het niet dan schaapt het niet
Op 23-07-2008 0:35:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi:
riek:

waar zagen jullie over
CHIPS ?
weg chips
smakelijk...:
stap 1
Even de polen van een batterijtje van 9 volt even langs de chip wrijven helpt je chip onzichtbaar naar de gonaden.
stap 2
Als bij een controle uw pas onleesbaar blijkt, u van krommen haas gebaren.
stap 3
Met veel omhaal en gevoel voor drama een gratis nieuwe eisen bij de burgelijke stand, ge hebt er tenslotte voor betaald en er niet om gevraagd, ze moeten u een goede geven en geen kapotte, dat ding kostte geld genoeg ... enz enz.. heerlijk
stap 4
Na ontvangst van uw nieuwe kaart. Ga terug naar stap 1


briljant.

Ik heb nognooit zon kaart gehad terzijde.
Op 23-07-2008 13:38:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden: Gewoon afschaffen die zooi, de wonden likken en gewoon verder gaan met de ouderwetse strippenkaart van papier.

Al die modernisering is nergens goed voor.
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 23-07-2008 18:52:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
RF:
eoi:

riek:

waar zagen jullie over
CHIPS ?
weg chips
smakelijk...:
stap 1
Even de polen van een batterijtje van 9 volt even langs de chip wrijven helpt je chip onzichtbaar naar de gonaden.
stap 2
Als bij een controle uw pas onleesbaar blijkt, u van krommen haas gebaren.
stap 3
Met veel omhaal en gevoel voor drama een gratis nieuwe eisen bij de burgelijke stand, ge hebt er tenslotte voor betaald en er niet om gevraagd, ze moeten u een goede geven en geen kapotte, dat ding kostte geld genoeg ... enz enz.. heerlijk
stap 4
Na ontvangst van uw nieuwe kaart. Ga terug naar stap 1


briljant.

Ik heb nog nooit zon kaart gehad terzijde.

maar wat als je die kaart nodig hebt om te kunnen reizen, of om een gebouw binnen te komen? kapotmaken helpt je echt niet verder hoor

het werkt wel voor een idpas bijvoorbeeld, maar doe je dit ook met je airmilespas omdat appie heijn je anders kan volgen, denk het niet
(bericht gewijzigd op 23-7-2008 19:58:09)
blaat het niet dan schaapt het niet
Op 23-07-2008 19:58:09 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: wat als je straks een chip in je lichaam krijgt en je zonder die chip niet meer kunt winkelen, niet meer in je huis mag wonen, geen ziekenhuis meer binnen komt. Kapotmaken helpt je echt niet verder hoor

:/
Op 24-07-2008 2:40:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: maar mensen nemen liever genoegen met zo weinig mogelijk informatie en een pul bier op schoot.
Op 29-07-2008 14:18:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden