Gisteren liet ik u zien dat er diverse gevallen van mysterieuze bromtonen zijn. Vandaag neem ik met u een duik in de geschiedenis van de bromtoon en zoeken we naar enkele mogelijke oorzaken.

Één van de eerste gedocumenteerde Engelse eindgevallen van een bromtoon stamt uit eind jaren 40 van de vorige eeuw. Sommige bewoners van de wijk Belgrave in Londen zeiden een lage bromtoon te horen. Het gerucht ging toen dat de oorzaak een zeer sterke radiozender zou zijn die in de kelder van de Russische ambassade zou staan. Gezien de toenmalige stand van de techniek een niet eens zo een heel gekke vooronderstelling.

Later in de jaren ’70 verscheen er een artikel in het blad New Scientist naar aanleiding van de Bristol hum. In dat bewuste artikel werd de suggestie gewekt dat de bromtoon wel eens afkomstig zou kunnen zijn van het project ‘Watchman’. Project Wachtman was de naam van een nationaal radarnetwerk dat toen bijna voltooid was.

Later, eind jaren ’80, verscheen er een Amerikaans rapport van Allan Frey van de Cornell Universiteit en James Lin die verbonden was aan het US Office of Naval Research van de Wayne State Universiteit te Detroit. In dit rapport kwam naar voren dat de bromtoon wel eens het gevolg van radiotransmissies zouden kunnen zijn. Onderzoek van het Amerikaanse Ministry of Defence onderschreef deze theorie en schreef in 1989 in een rapport (Defence Standard 05/74/Issue 1) letterlijk; “It is possible to hear the modulation frequency of pulsed microwave transmissions”. Verder sprak het rapport over het feit dat dit effect door sommigen zelfs bij zeer lage sterkte waarneembaar is.

Naar aanleiding van alle Engelse klachten gaf het Department of the Environment in 1992 opdracht tot een onderzoek. Het onderzoek werd geleid door het Building Research Establishment en in 1994 verscheen er een rapport. Ondanks de duizenden klachten werden slechts 41 gevallen bekeken. Van deze 41 zaken kon men in 6 gevallen het geluid tot iets herleiden. De overige zaken werden in het rapport afgedaan als ‘niet volwaardig’ of ‘negatieve meetresultaten’. Het onderzoek richtte zich volledig op akoestisch geluid en ging geheel voorbij aan elektromagnetische oorsprong.

Zelfmoord.

Behalve slapeloosheid, hoofdpijn en ander klachten zijn er ook gevallen van zelfmoord gemeld die verband houden met de bromtoon. Zo was er in juni 1993 Susan Hewlett uit het Engelse Hamstead die, nadat ze ‘gek’ werd van de brom, in haar afscheidsbrief schreef “ik kan er niet meer tegen”. In 1997 verstikte James Hall uit Bristol zichzelf om aan de bromtoon te ontsnappen. En in november 1998 nam Joyce Durbin, eveneens uit Bristol, een overdosis nadat ze geobsedeerd was geraakt door de bromtoon. Haar afscheidsbrief luidde; “ Het spijt me om zo te moeten gaan, maar jullie weten hoe het was om met de brom te leven. Laat ze niet in de kranten schrijven dat het zelfmoord was”.

Is het allemaal dan zo erg? Terug naar Limburg.
Het nieuwsbericht uit de Telegraaf over de mysterieuze bromtoon in Limburg werd ook geplaatst op de nieuwssite van www.FoK.nl. Op deze site kunnen mensen direct onder nieuwsberichten hun opmerkingen plaatsen. Onder het bericht over de bromtoon waren van de lezers de volgende relevante reacties te zien (teksten zijn letterlijk overgenomen);

”Shit.... Ik woon in Maastricht, en dit klinkt me wel erg bekend in mn oren! Vooral snachts als ik wakker lig hoor ik die toon ook... Dacht altijd dat mn huisgenoot boven de wasmachine had aanstaan...En doordat ze het over zo'n grote oppervlakte opmerken vind ik het toch wel freaky... Dacht dat het een hersenspinsel was! Ik verzeker jullie na een hoop slapeloze uren, dit is geen broodje aap!! )”

”Hey ik heb hier ook al een paar dagen "last" van en ik woon ook in Limburg...
Het is een hele lage toon die je ook een beetje voelt. Vraag me af wat het is.”

”ik woon in Belgie , zon 20 km ten zuiden van Maastricht en hoor het ook! Ik herken dit bericht wel.. tis hier heel zacht en onbestendig soms hoorbaar! raar!”

” Hier in Simpelveld horen we 't ook 's nachts. Klinkt eerst als als een pulserend geluid (startende motor) totdat het een constant gebrom word. Al een paar nachten gehoord. Wazig hoor.”
” Tja ik hoor het s'nachts en ik kom uit Stein. Vondt het al raar.”
” Hey, dit komt me bekend voor. Volgens mij heb ik ook zoiets gehoord hier in Roermond. Alleen niet verder bij nagedacht wat het was."

“Ik dacht alleen welke idioot zit er om 1 uur 's nachts nog aan de A73 te bouwen! Maar om verder te denken was ik te moe voor. Zal zo nog eens gaan luisteren”

” Ik heb het ook al nachtenlang gehoord ja, en ik maar denken dat ik gek was geworden”

”Ik hoor hier ten zuiden van Gulpen vaak iets dat lijkt op een trein in de verte. Ik kan alleen geen spoor vinden.”

”Reacties van aankomende aardbevingen en dergelijke gaan niet op.
Het geluid is hier in Landgraaf en omstreken al ongeveer een half jaar te horen. Vooral 's nachts een constante bromtoon die er af en toe een seconde of 10 mee stopt. Ook veel meldingen van geen 50+'ers.
Sinds een week of 4 wordt er door een aantal mensen serieus werk van gemaakt en rondgebeld en dergelijke en sinds een aantal dagen gaat provincie Limburg zich er eindelijk eens mee bezig houden. Een zeer irritant geluid ’s nachts”

” Nou, ik woon dan dus niet in Limburg maar in regio 038 maar wij hebben al meer dan een jaar last van zo'n brom. Idd zo'n geluid dat je eerst denkt aan een landurige was-sessie of een auto die staat te draaien, maar waar je na verloop van tijd echt gek van word. Klagen bij de gemeente haalt niks uit, want het is zo'n toon die bijna niemand hoort en die ze niet kunnen meten. En even ter info: ik ben geen 50-plusser, dus daar kunnen ze het bij ons niet op afschuiven. Maar ik hoop dat ze in Limburg ontdekken wat de oorzaak is; wie weet is het bij ons hetzelfde probleem.”


Aldus de lezers van FoK.
Ik weet niet in hoeverre de respondenten van FoK representatief zijn voor het fenomeen. Opvallend is wel het grote aantal reacties van mensen die zeggen de bromtoon te kunnen horen. Het is in ieder geval niet te hopen dat er onder de Limburgse toehoorders slachtoffers gaan vallen.

Verdachten nader bekeken.

Zoals u in het bovenstaande heeft kunnen lezen zoekt men de oorzaak van resonerende gasleidingen tot al dan niet geheime militaire operaties. Sommigen gaan zelfs nog een stap verder en die spreken over ‘de verandering van de aarde van een 3-dimensionale naar een 5- dimensionale frequentie’ of die zien er een geheim overheidscomplot in die moet leiden tot ‘mind control’. Een blik in de wereld van de ether rustverstoorders.Zendmasten.

In een vorig artikel op deze site ‘Stop UMTS’ werd uitgebreid de geschiedenis achtergrond en de impact van elektromagnetische straling beschreven. In dit bewuste stuk komen heel duidelijk de gevaren naar voren die te maken hebben met onder andere zendmasten van mobiele telefonie en radar. Veel gezondheidsklachten lijken volgens het bewuste dossier verband te houden met dergelijke technologische innovaties. Het is niet geheel ondenkbaar dat als mensen inderdaad ziek kunnen worden van elektromagnetische straling er sommigen zijn die dergelijke straling daadwerkelijk kunnen ‘horen’.

H.A.A.R.P.

Vanuit Gakona Alaska (VS) zijn de Amerikaanse luchtmacht en marine een samenwerking aangegaan waarvan de wortels teruggaan tot in 1950, deze samenwerking is nu tot uiting gekomen in HAARP oftewel High frequency Active Auroral Research Program. De HAARP omvat een verzameling antennes die in een computergestuurd stramien staan opgesteld dat bekend is als ‘gefaseerd gelid’. Een gefaseerd gelid zorgt ervoor dat radiosignalen met uiterste precisie kunnen worden gestuurd zonder de antenne af te hoeven stemmen op de te bereiken locatie. Moderne radarsystemen maken niet langer gebruik van de draaiende schotel antennes die de mensen kennen. De nieuwe radarantenne, die werkt op het gefaseerd gelid, ziet er meer uit als een plat scherm dat overdekt is met kleine paraplu-achtige antennes in nauwkeurig uitgezette rijen. Formeel heet het dat de mensen verbonden aan HAARP zich bezig houden met onderzoek naar onder andere de ionosfeer. (De onderstaande link brengt je bij de officiële fact sheet van HAARP). Maar anderen denken dat HAARP in feite een uiterst geheim en gevaarlijk militair project is.

Het gefaseerde gelid van HAARP zou, in tegenstelling tot de officiële versie, geen radar zijn, maar het maakt wel gebruik van dezelfde extreem hoge frequenties om een krachtige radiostraal naar specifieke locaties in de Aardse ionosfeer te dirigeren. De ionosfeer is een laag met geladen deeltjes - ionen genoemd - die zich zo’n 60 tot 90 kilometer boven de Aarde bevindt. Het is de laag die korte golven terugkaatst, waardoor bijvoorbeeld een zendinstallatie in New York een signaal naar Tokyo kan zenden. Korte golven zijn misschien goed genoeg om de wereldomroep op je vakantie adres te ontvangen, maar ze zijn wel onderhevig aan ruis en statische lading. Korte golf signalen boeten veel aan kracht in als ze ‘rondreizen’ en kunnen zelfs tegengehouden worden door weersomstandigheden en zonnevlekkenactiviteit. Extreem Hoge Frequenties echter zijn veel korter dan korte golven. Deze frequenties ‘reizen’ in compacte, nauwkeurig gerichte bundels. Ze trekken zich niets aan van statische lading en vervormen ook niet door regen of wolkenbanken. Aangezien ze hun kracht behouden over lange afstanden, worden ze bij voorkeur gebruikt bij punt-tot-punt communicaties. Ongelukkig genoeg kaatsen EHF golven (dus ook microwaves van de magnetron) niet op een natuurlijke wijze terug vanuit de ionosfeer. EHF golven planten zich voort langs of naast de lijn die je ogen volgen.

In feite zijn er momenteel twee Amerikaanse ionosfeer ‘onderzoek’-stations. De ene dus HAARP in Alaska en de andere draagt de naam HIPAS en staat in Puerto Rico. (Zou HIPAS de reden kunnen zijn van de bromtoon die de mensen op het Costa Ricaanse eiland Viegues ‘horen’?) En natuurlijk is er Internationale samenwerking. In Noorwegen, in de buurt van Tromso om precies te zijn, vinden we EISCAT (European Incoherent Scatter Radar site). Natuurlijk is het niet alleen de beschaafde westerse wereld die interesse heeft in de ionosfeer. Soortgelijke installaties kan je vinden in Rusland onder andere vlakbij Moskou, Nizhny Novgorod (SURA) en in de Oekraïne.

Zonder verder op de technische details in te gaan (liefhebbers verwijs ik naar linkjes hieronder) is het dus duidelijk dat er een mondiaal netwerk bestaat waarbij men de ether behoorlijk vervuilt met allerhande frequenties zonder zich kennelijk verder te bekommeren om de neveneffecten.Bellen blazen.

Een misschien niet zo voor de hand liggende verdachte maar wel één die we in de gaten moeten houden. Waar gaat het om? Oliemaatschappijen waar dan ook (ja, ook in de Noordzee) zijn dag en nacht op zoek naar nieuwe bronnen. Één van de methodes die ze gebruiken is het zogenaamde ‘seismische testen’. Dat gaat in het kort als volgt; ze blazen met enorme kracht een stoot lucht op de zeebodem. De reflecties worden opgevangen met zogenaamde hydrofonen en al doende kan men bepalen of een bepaald gebied geologisch gezien interessant genoeg is voor een proefboring. Het stoten van lucht op de zeebodem vindt om de paar seconden plaats en gaat, zolang het weer het toe laat, dag en nacht door. Iedere stoot lucht geeft 220 tot 240 decibel af. (Ter vergelijking: de straalmotor van een vliegtuig geeft zo’n 160 decibel af en de menselijke pijngrens ligt rond de 130 decibel.)

Onderzoeken tonen aan dat het zoeken naar wingebieden op deze manier een vernietigend effect hebben op onderwater levensvormen. Aangespoelde walvissen in zowel Griekenland als de Bahamas vertoonden ‘opgeblazen’ gehoororganen ten gevolge van seismisch testen. Noorse onderzoeken toonden aan dat de commerciële visvangsten na seismische testen met 50% waren teruggelopen.

Wat heeft seismisch testen met de bromtoon te maken? Feitelijk hebben we er geen idee van hoeveel schepen momenteel op deze manier op zoek zijn naar fossiele brandstoffen. Maar omdat het een zeer populaire manier van zoeken is zou het gemakkelijk om tientallen tot honderden schepen per dag kunnen gaan. Door al dat constante gebeuk op de oceaanvloer is het niet ondenkbaar dat er resonanties optreden die dankzij de invloed van het water en de zeebodem zeer ver kunnen dragen. Er zijn mensen die denken dat in het seismisch testen, de oorsprong van de Tsunami in Azië heeft gelegen.

Tinnitus.

Sommige sceptici zeggen dat de oorzaak van de bromtoon niet van buiten komt maar gewoon vanuit het lichaam zelf. Ze verwijzen dan naar een fenomeen wat tinnitus heet.

Bij tinnitus is er sprake van het horen van geluiden die niet van buiten komen maar in het lichaam zelf ontstaan. Het wordt vaak aangeduid met het woord oorsuizen, al is deze term niet helemaal volledig. Men kan zowel hoogfrequente geluiden (piepend, fluitend, suizend) als laagfrequente geluiden (brommend, kloppend, ruisend) horen. Ook ervaren mensen het geluid niet altijd in hun oren, maar ook wel in hun hoofd. Volgens NIPO-onderzoek uit 2002 hebben in Nederland ongeveer 2 miljoen mensen (13%) in meer of mindere mate last van tinnitus. Hiervan zijn er 340 duizend (2% van de bevolking) die aangeven het geluid continu te horen. Ongeveer 60 duizend mensen vinden dat hun dagelijks functioneren sterk nadelig wordt beïnvloed. In bijna de helft van deze gevallen worden bepaalde sociale activiteiten door de tinnitus niet meer ondernomen. Tienduizenden mensen hebben daarom behoefte aan medische en/of psychosociale hulp.

Dat tinnitus bestaat, lijdt geen twijfel, maar de bromtoon die de toehoorders ‘horen’ is vaak gekoppeld is aan een bepaald geografisch gebied. Het is onwaarschijnlijk dat binnen een bepaald gebied, bijvoorbeeld Limburg, een grote groep mensen opeens last krijgen van tinnitus.

Onze oosterburen.

In Duitsland is er een heuse gemeenschap die zich ten doel stelt het mysterie van de bromtoon op te lossen. Onder de naam Interessengemeinschaft zur Aufklärung des Brummtons e.V. (IGZAB) worden allerlei data verzameld. De website is een bezoek waard; buiten rapporten (waaronder de officiële Kokomo rapporten) en overzichten, kunt u onder andere ook een gratis software pakketje downloaden waarmee u de bromtoon thuis via de PC kunt simuleren.
Voor iedereen die zich serieus in het fenomeen wil verdiepen is de website van IGZAB een goed uitgangspunt.

Er zijn zeer veel theorieen en rapporten over de bromtoon verschenen, sluitende antwoorden zijn vooralsnog niet voor handen. Één ding lijkt zeker; we zullen in de toekomst nog veel meer van en over de bromtoon horen.

Lees hier wat de Rijksuniversiteit Groningen over het onderwerp zegt, of aanschouw enkele Engelse krantenknipsels over 'de brom'.

UPDATE 23/01/2008: Irritante bromtoon trekt rond door stad.

OOSTERFLANK - Eerst was er de bromtoon in Nesselande. Tientallen klachten kwamen binnen bij de DCMR. Steeds meer mensen in andere wijken gaven te kennen dat ook zij last hadden van het irritante geluid. Zevenkamp, Ommoord, maar ook in Capelle. Nu is Oosterflank aan de beurt.
lees verder artikel in AD.

UPDATE 07/04/2008: Herkomst bromtoon Capelle bekend
 
De DCMR heeft ontdekt wat de oorzaak is van de bromtoon die al maanden te horen is in Capelle aan den IJssel en Ommoord. Het geluid komt vanuit de RoCa-centrale van energiebedrijf E.ON. De DCMR heeft sinds medio 2007 ruim honderd meldingen ontvangen over een bromtoon. De milieudienst heeft diverse geluidsmetingen uitgevoerd om de oorzaak te achterhalen. Die metingen zijn verricht in de woningen waar de toon hoorbaar was, op het terrein van E.ON en in de directe omgeving.
DCMR en E.ON bekijken nu gezamelijk of er een definitieve oplossing voor de hinderlijke bromtoon gevonden kan worden.
bron: RTV Rijnmond

mika2002: @ringding soms zelfs beangstigend hoe stil het kan zijn.
Op 23-01-2008 11:02:55 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lampie: Hier in Maastricht aan de Belgische grens hoor je 's avonds en 's nacht ook vaker een bromtoon. Dit blijkt te liggen aan de scheepvaart op het Albertkanaal. Dit kanaal ligt vrij diep en de omgeving is vooral landbouwgrond. De resonantie die onstaat draagt behoorlijk ver.
Op 25-01-2008 0:18:43 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden: Tja, ik zag die update 2 dagen terug op de site van RTV rijnmond staan en ik dacht: ik mail dit ff door naar GW gezien daar een blog is over dit onderwerp
Nvdr: Waarvoor dank.
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 07-04-2008 22:37:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden:
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 07-04-2008 23:33:20 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
hedramoon: Wie o wie kan mij helpen om een werkende link te krijen van dit;
in het artikel staat IGAZB vermeld maar ik kreeg van mozille error404
ook het pakketje om te downlaoden zelfde error 404 not found.

ik zelf hoor regelmatig hier in het lage waterige land tot vervelends toe in de vroege ochtend uren .voordat het ligt wordt een bromtoon, klinkt als een het geluid van een koelkast, maar deze van mij staat 2 verdiepingen lager dan ik slaap, en een 'super gehoor' heb ik echt niet.
Op 11-12-2009 17:12:55 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden