Het Zweedse bedrijf Jernhuset is van plan om de lichaamswarmte van mensen te gebruiken om nieuw project te verwarmen.

Karl Sundholm van dit bedrijf stelt dat er dagelijks zo’n 250.00 mensen in het stationsgebouw van Stockholm vertoeven. Al deze mensen produceren warmte, en het is zelfs lastig om hier van af te komen. In plaats van deze warmte verloren te laten gaan door te ventileren, wil men het opvangen door middel van een ventilatiesysteem.

Het plan is om de lichaamswarmte te gebruiken om water in buizensysteem op te warmen, waarna het naar een nieuwbouw project gepompt kan worden. In dit pand zullen tevens een klein hotel en een paar winkeltjes gevestigd worden. Men verwacht dat het project in 2010 gereed zal zijn.

Het betreft hier een oude technologie een nieuw jasje. Meer dan wat buizen, water en enkele pompen is er niet voor nodig. Men gaat er van uit dat deze methode de verwarmingskosten met 20% zal verminderen.

De installatie van het systeem zal naar verwachting vrij simpel te realiseren zijn en tegen minimale kosten; de schatting is dat het aanbrengen van de pijpen en pompen niet meer dan zo'n 200.000 kronen zal bedragen
Aangezien het project zelf enkele honderden miljoenen kronen kost zijn deze kosten te verwaarlozen.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden