Draaiend ElektronOnderzoekers van de Technische Universiteit in Delft zijn er in geslaagd - onder leiding van de Belgische Lieven Vardersypen - om greep te krijgen op de 'spin' van een elektron. De beweging van een elektron kan dus nu onder controle gebracht worden.

Dat is een belangrijke doorbraak in het onderzoek naar 'supersnelle' computers van de toekomst, de zogenaamde kwantumcomputers.

Elektronen zijn negatief geladen deeltjes die rond een atoomkern cirkelen. Ze draaien voortdurend rond hun as, waardoor ze ook de kenmerken van een kleine magneet hebben. Hun spin fungeert daarbij als een soort kompasnaaldje dat in een magnetisch veld zowel in dezelfde richting als het veld of omgekeerd draaien.

De vreemde wetten van de kwantummechanica laten toe dat ze in beide richtingen draaien, waardoor ze geschikt zijn als informatiedrager voor de kwantumcomputers van overmorgen. Zaak is daarbij om greep te krijgen op de spin. Iets waar de ploeg Vandersypen volgens het vakblad 'Science' vooruitgang in heeft geboekt. Ze slaagden er immers in met een gewoon elektrisch veld de spin van één enkele elektron te sturen. En dat is veel gemakkelijker werken dan met een magnetisch veld.

Het resultaat is mogelijk door een 'relativistisch' effect, dat speelt op het niveau van een snel bewegend elektron. Dat ervaart een elektrisch veld namelijk als een magnetisch veld. Door de elektron snel heen en weer te laten bewegen in een speciale halfgeleidende nanostructuur op een chip, kan zijn spin gecontroleerd worden.

Nu nog proberen om het met meerdere elektronen tegelijk te doen.

Clark Kendt:
marga:

En ik dacht nog wel dat het over enge beestjes zou gaan

De ontwikkelingen gaan wel erg snel de laatste tijd.


http://www.grenswetenschap.nl/2012/
(bericht gewijzigd op 26-1-2008 0:36:02)
Op 26-01-2008 0:36:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard: Leuk voor die toekomstige computers, maar er zal heus eerst een wapen mee gemaakt worden. Wedden?
'Don't forget rule number 6'
Op 26-01-2008 7:01:06 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden