De computer blijkt het blaffen van honden beter te verstaan dan mensen, en kan gebruikt worden om de taal van deze dieren beter te leren begrijpen.

Tijdens een studie naar het blaffen van honden hebben wetenschappers 6.000 blafgeluiden opgenomen van 14 hongaarse mudi’s (een soort herdershond).

Zes verschillende “blaffen” werden vastgelegd;

- Het blaffen tegen vreemden, wat werd opgenomen door een
onderzoeker naar het huis van de eigenaar van de hond te
laten lopen.

- Het blaffen van honden tijdens gevechten werd opgenomen
tijdens hondentrainingen, waarbij de honden werden
aangemoedigd om in de lap om de arm van de trainer te
bijten.

- Het blaffen voor “een plasje doen” werd opgenomen terwijl
de eigenaars net deden alsof ze met de hond gingen wandelen.

- Het blaffen voor hun balletje werd opgenomen terwijl een
eigenaar de bal voor de neus van de hond hield.

- Het blaffen tijdens spelen werd opgenomen tijdens een
spelletje tussen de eigenaar en de hond (het trekken aan
een lap of iets dergelijks).

- Het blaffen van de hond als hij alleen achterblijft werd
opgenomen terwijl de eigenaar zijn hond aan een boom
vastbond en wegliep.

Analyse

Na het analyseren van de digitale versies van deze “blaffen” verbond het computerprogramma in 43% van de gevallen de juiste blaf met de juiste handeling. Dit komt vrijwel overeen met de score van mensen (40%). De computer had een betere score bij “wandelen” en “balletje”, terwijl de mensen hoger scoorden bij “spelen” en “alleen achterblijven”.

Verder kon de computer beter onderscheiden welke blaf bij welke hond hoort (52%). De wetenschappers hadden eerder al vastgesteld dat mensen dit verschil vrijwel niet konden vaststellen.
Men is er van overtuigd dat deze methode kan worden toegepast bij elk dier dat met geluiden communiceert.
Honden zijn ideaal voor deze studie omdat mensen en honden al duizenden jaren samenwonen. Het is in ieder geval al duidelijk wat de mens tegen het dier wil zeggen; bij communicatie tussen de dieren onderling is het veel moeilijker om vast te stellen wat bedoeling is van de voortgebrachte geluiden.

In een toekomstig experiment willen de onderzoekers de “blaffen” van verschillende hondenrassen vergelijken. Aangezien deze honden gefokt werden voor verschillende doelen zou dit mogelijk kunnen resulteren in een verschil in “blaftaal”.

Het onderzoek, dat werd uitgevoerd door Csaba Molnár en zijn team van de Eötvös Loránd Universiteit in Hongarije, is op 15 januari 2008 gepubliceerd in “The journal of Animal Cognition”

cappuccino: Altijd als ik dit soort dingen lees moet ik denken aan die aflevering van de Simpsons waar het plotseling omgekeerd is: de hond van de Simpsons snapt totaal niet wat ze tegen hem zeggen en door het een of ander (volgens mij een stroomstoot o.i.d) snapt hij ineens wat ze tegen hem zeggen. Briljante aflevering
Op 28-01-2008 10:26:20 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden