Er wordt heel veel geld gepompt Venusin de ruimtevaart. De zwervende natuur die we al meedragen vanuit de prehistorie - die nog altijd niet, en waarschijnlijk nooit, uit het collectieve bewustzijn zal verdwijnen - noopt sommigen van ons er toe te werken aan technieken waarmee we de ruimte kunnen veroveren. Ondertussen hangen her en der kleine tuigen in de hemel die heel wat goedkoper zijn dan de vehikels waarmee astronauten verplaatst worden, en die - voorlopig althans - heel wat meer wetenschappelijke inzichten opleveren.

Eén daarvan is het feit dat de atmosfeer aan de achterkant van de planeet Venus wamer is dan gedacht.

Ann-Carine Vandaele en haar collega's van het Belgische Instituut voor Ruimte-Aëronomie werkten mee aan een hoogtechnologisch instrument dat sinds 2006 in een baan rond Venus draait. Het 'ding' stuurt van daaruit gegevens over de atmosfeer van Venus naar de Aarde. Met opvallende resultaten. Zo blijkt het aan de 'nachtkant' van Venus verrassend warm te zijn.

Venus is al geen planeet in ons zonnestelsel die bekend staat om een aangenaam klimaat. De gemiddelde temperatuur op haar oppervlakte is ongeveer 470 graden Celsius, vooral het gevolg van een sterk broeikaseffect veroorzaakt door koolstofdioxide (CO2) dat ook op Aarde de temperatuur verhoogt.

Vandaele en haar team melden in het wetenschappelijke topvakblad 'Nature' dat er aan de achterkant van Venus, op een hoogte tussen de 90 en 120 kilometer boven de planeet, een onverwachte warme luchtzone hangt. In principe zou het daar ijzig koud moeten zijn, maar er zou een soort temperatuursinversie gebeuren.

Het onderzoek naar de atmosfeer van Venus wordt dan ook met argusogen gevolgd, omdat het niet uitgesloten is dat de Aarde - op lange termijn - veel warmer zou kunnen worden dan dat nu het geval is.

Clark Kendt: Interessante planeet, die Venus

:S
Op 01-02-2008 3:43:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard: Ik hou het nu op een aardig blog. Zonder de sluikreclame voor de ideeën van Al Gore, zou het hoger uitgevallen zijn. Hier wordt maar weer eens van een soort van vaststaand feit uit gegeaan dat atmosferen opwarmen door CO2. Nou wat het maar zo simpel, dan konden we grote problemen gewoon oplossen.
'Don't forget rule number 6'
Op 01-02-2008 7:25:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Radiation: Opwarming van de aarde blijkt een vaststaand feit, de oorzaak ervan niet.
Hoe je ook draait en keert: de opwarming van de aarde zorgt ervoor dat de polen smelten. Die zorgen voor een toevoer van zoet water in de zoute zeeën. Dientengevolge zal de warmtestroming via de oceanen stilvallen en wacht ons een nieuwe ijstijd, misschien al binnen de eerstvolgende eeuw.
Opwarming of afkoeling? Van wat moeten we het meest vrezen?
Geef mij maar warmte...
Ge kunt er uw haar mee kammen!
Op 01-02-2008 9:48:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Invasion: VENUS UFO BASE: Scientific Alien Conspiracy by Russia-Usa ?(bericht gewijzigd op 22-1-2009 18:05:39)
Op 22-01-2009 18:05:03 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden