Op het eiland van Madagascar is onlangs een nieuw soort palmboom ontdekt. De onderzoekers staan verbaasd over dit aparte exemplaar. De boom bloeit namelijk maar eens in de honderd jaar en is groot, zo’n 20 meter hoog. Maar het écht bijzondere aan deze boom is dat hij zichzelf vernietigt.


( Een door de Royal Botanic Gardens vrijgegeven foto van de zelfmoordpalmboom. )

Tijdens de bloei produceert de boom in de top een lange scheut die op een asperge lijkt. Na een paar weken groeit deze scheut uit tot iets dat op een kerstboom lijkt. De takken van deze scheut krijgen honderden kleine bloemetjes, die uitgroeien tot fruit. Dit proces put de voedselreserve van de boom echter dermate uit dat hij sterft.


De boom werd bij toeval ontdekt door Xavier Metz, een Fransman, die een cashew plantage beheert in Madagascar. Tijdens een wandeling met de familie in een afgelegen gedeelte van het eiland liepen ze tegen een reusachtige palm aan met een piramideachtige groep bloemen in de top.
Ze hadden nog nooit zoiets gezien, namen foto’s en plaatsten deze op het internet. Deze foto’s trokken de aandacht van Dr. John Dransfield, ’s werelds autoriteit op het gebied van palmbomen.


De naam van deze reuzenpalm, Tahina spectabilis, en zijn opmerkelijke levenscyclus zijn in een gedetailleerde studie door wetenschappers van Kew Gardens in het Botanical Journal van de Linnean Society bekend gemaakt. Spectabilis betekent “gezegende” of “beschermd zijn” in het Maleis, Tahina is de naam van de dochter van Xavier Metz.


DNA-analyse wees uit dat deze palm niet enkel een nieuw soort was maar zelfs een geheel nieuwe genus binnen de stam Choniophoeniceae. Er zijn maar drie andere soorten bekend binnen deze stam en deze zijn verspreid over Arabië, Thailand en China. Het is een raadsel hoe deze palm in Madagascar terecht is gekomen.

Men heeft enkele zaden van de palm naar diverse botanische tuinen gestuurd. De rest wordt achtergelaten om hun eigen weg te zoeken.
De vindplaats van de boom wordt niet bekend gemaakt en men hoopt de lokale bevolking ervan te kunnen overtuigen dat deze bomen bijzondere waarde hebben. Het eiland is begroeid met vele soorten palmen die in geen ander deel van de wereld voorkomen. De bomen zijn van groot economisch belang voor de lokale bevolking, die ze gebruikt voor voedsel, huizenbouw, gereedschap en medicijnen.

Gerelateerd aan deze publicatie:
mika2002: Das bij bamboe niet anders, als de bamboe heeft gebloeid gaat deze ook dood.
Op 23-01-2008 9:25:51 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ward Aal:
Demosthenes:

Eens in de honderd jaar bloeien en dan direct doodgaan lijkt me niet bevorderend werken voor de bestuiving. Feitelijk bestuift zo'n boom dus gewoon altijd zichzelf. Dat kan niet eeuwig goedgaan lijkt me.

Tenzij de palmen tegelijk gaan bloeien?
Gelijktijdig ontkiemd => gelijktijdig 100 jaar later bloeien =>gelijktijdig nieuw zaad verspreiden

Ward
Op 23-01-2008 0:10:34 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Voetnoot:
Sior:

Ysr Rf@:

Sior:

Als je meer wilt begrijpen over de verspreiding van planten, dieren en mensen zou je het boek 1421 moeten lezen. De chinesen waren columbus al voor geweest in hun de ontdekking van de nieuwe wereld.

de vikingen ergens rond het jaar 1000, en heel waarschijnlijk de soemeriers en/of de egyptenaren ook al, ruim voor onze jaartelling...


Precies dus hoezo raadsel hoe deze palm in Madagascar is terecht gekomen! Maar het blijft apart dat deze palm 1 keer bloeit en dat de kans op voortplanting wel heel nihil zijn.

http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?grens=1338
Op 24-01-2008 9:39:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden