Hoe groot is onze Aarde? Genoeg stof om er over na te denken. Op onderstaande foto ziet u onze Aarde in vergelijking met de andere kleine planeten van ons zonnestelsel. Dat is ons uitgangspunt, maar we gaan eens kijken hoe de verhouding van onze Aarde is ten opzichte van grotere planeten en sterren. Al gauw komen we tot het besef dat onze Aarde astronomisch klein is.

Planeten in ons zonnestelsel

De volgende foto toont ons opnieuw de Aarde, maar ditmaal tussen de grotere planeten van ons zonnestelsel. De Aarde wordt al heel wat kleiner.

Zonnestelsel met grotere planeten

We halen er even onze Zon bij. De planeten van ons zonnestelsel stellen nog weinig voor en de Aarde is nog slechts een erwt.

Zonnestelsel

Indien we verder kijken dan ons zonnestelsel dan blijkt dat onze Zon in vergelijking met andere sterren maar heel klein is. Jupiter is nog een pixel groot, de Aarde valt niet meer te onderscheiden.

Grote sterren

Indien we onze Zon vergelijken met rode reuzen zoals Antares (helderste ster in het sterrenbeeld Schorpioen) en Betelgeuze, dan is onze Zon nog slechts een pixel groot. Antares is de vijftiende helderste ster in het heelal. De parallax van Antares doet vermoeden dat de ster zo'n 136 lichtjaar van ons verwijderd is, maar andere bronnen geven de afstand tot Antares als 500 tot 600 lichtjaar. Betelgeuze is na Rigel de helderste ster in het sterrenbeeld Orion. Betelgeuze is 430 lichtjaar van ons verwijdert en is 750 keer zo groot als onze Zon.

Rode Reuzen

We zijn nog niet op het einde van ons latijn. Er zijn namelijk ook sterren bekend die nog veel groter zijn dan rode reuzen of reuzensterren. Deze sterren worden, net als Antares en Betelgeuze, gecatalogiseerd als superreuzen. We geven geen vergelijkende foto's meer mee, die bewaren we (in een link) voor de eindalinea.

Enkele jaren geleden ontdekte astronomen de veranderlijke ster S Doradus (in het sterrenbeeld Goudvis). S Doradus is nog eens 30 percent groter dan Betelgeuze. De grootste ster die tot eind 2004 bekend was, is Mu Cephei in het sterrenbeeld Cepheus. Deze ster heeft een straal van maar liefst elf astronomische eenheden, en één astronomische eenheid is gelijk aan de gemiddelde afstand Aarde/Zon, bijna 150 miljoen kilometer.

Sinds begin 2005 zijn er drie nieuwe kanjers die in de eer van superreus mogen delen. Het gaat om KW Sagittarii op een afstand van 9800 lichtjaar, V354 Cephei op een afstand van 9000 lichtjaar en KY Cygni op 5200 lichtjaar van ons vandaan. Van alle drie is de radius 1500 keer groter dan onze Zon. Plaats ze in het midden van ons zonnestelsel en ze strekken zich uit tot halverwege de banen van Jupiter en Saturnus.

Wij onthielden u even vergelijkende beelden van de allergrootste supperreuzen die (voor aardbewoners natuurlijk) tot op heden bekend zijn. Niet zonder reden natuurlijk, die moet u zelf maar ontdekken. Via deze link krijgt u een slideshow te zien, die stapsgewijs (met meer foto's dus) zowat weergeeft wat wij u in dit blog becommentarieerden. Ontdek daar de allegrootste supperreus VY Canis Majoris (op een afstand van 5000 lichtjaar).

Update: de astronomische verhoudingen worden duidelijker. Een nieuwe studie heeft uitgewezen dat er mogelijk veel meer "aarde-achtige planeten" zijn dan voorheen werd gedacht. Nieuw bewijsmateriaal wijst erop dat meer dan de helft van de zon-achtige sterren in onze melkweg een soortgelijk zonnestelsel als het onze kan bevatten. Astronomen houden het zelfs voor mogelijk dat er zich honderden onbekende werelden in de uiterste regionen van onze eigen Melkweg bevinden.

 

spar:


Ook mooi filmpje met een goed beeld van de aarde.
Op 31-01-2008 0:05:48 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Erwin: Dag,

Geweldige posting! Nav hiervan heb ik e.e.a. in perspectief geplaatst waarbij ik een groot deel van de posting heb overgenomen. Ik heb zelf een nieuwe categorie aangemaakt (Universineel inzicht)

Hou dit vol! Ik ben helemaal fan!

http://www.mensmerk.nl/nl/full/nietigheid_van_de_aarde/
Op 03-02-2008 7:35:05 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie : --
(bericht gewijzigd op 3-5-2011 12:48:12)
Is it electrickery?
Op --0 0:47:32 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
CCRider: Goed artikel.
Toen dit artikel gepost werd was ik nog niet op GW dus had het nog niet eerder gelezen.

Leuk die vergelijkingen
My dentist told me I need a crown. I was like I KNOW, RIGHT?
Op --0 0:54:52 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie :
CCRider:

Goed artikel.
Toen dit artikel gepost werd was ik nog niet op GW dus had het nog niet eerder gelezen.

Leuk die vergelijkingen

Zijn ook filmpjes van, zoek op YT 'how big is the universe', staat leuk materiaal bij.
Is it electrickery?
Op --0 13:08:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
CCRider: idd

Deze bijv

My dentist told me I need a crown. I was like I KNOW, RIGHT?
Op --0 13:32:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden