Onlangs zag ik de film "I am Legend' met Will Smith in de hoofdrol. Het thema van deze film is niet bijster origineel. Door een gemanipuleerd virus raakt 99% van de wereldbevolking besmet en vervalt men tot zombieachtige mutanten met een appetijt voor het bloed of vlees van niet besmette soortgenoten. Al vanaf de jaren '70 verschijnen er dergelijke survival-horror-films waar virussen de mensheid tot zombies dreigen te reduceren. Soms komen die virussen uit de ruimte en soms gaat het om een uit de hand gelopen experiment. Allemaal aardig en wel maar hoe reëel zijn dergelijke scenario's eigenlijk? Zijn er virussen of andere middelen die ons tot zombies kunnen reduceren?

will smith

Zoals altijd is de werkelijkheid opzienbarender dan de wildste fantasieën. In het dierenrijk is het heel normaal dat bepaalde entiteiten de vrije wil van andere soorten manipuleren en ze daarmee in feite reduceren tot zombies.

Zombie kakkerlakken.

De Ampulex compressa is een klein sluipwespje die het voorzien heeft op kakkerlakken. Voor het nageslacht van het wespje is het van groot belang om een levende kakkerklak te hebben die als voedsel kan dienen. Maar hoe krijg je een kakkerlak zo gek?

sluipwesp
( 100 % nauwkeurig en accuraat )

De Ampulex compressa heeft een angel die dwars door het exoskelet van de kakkerlak wordt gestoken en daarna direct in de hersenen van de kakkerlak wordt ingebracht. Als een volleerd chirurg weet het wespje precies de plek te bereiken waar de ontsnapping reflexen, of zo u wilt de vrije wil, van de kakkerlak huizen. Dan injecteert het wespje een gif dat de neuronen van de kakkerlak beïnvloeden waarna de ontsnapping reflexen verdwijnen. De rest is kinderspel.

Het wespje leidt de dociele kakkerlak, die zich niet meer op eigen wil kan verplaatsen, aan z'n voelspriet naar een holletje. Als een hondje aan een lijn volgt de kakkerlak braaf het wespje. Eenmaal in het holletje legt de wesp haar eitjes onder de levende maar bewegingsloze kakkerlak. Als de eitjes uitkomen vreten de larven zich een weg in de willoze kakkerlak. Als na een dag of 8 de kakkerlak op is gaan de larven zich verpoppen en na een week of vier is een nieuwe generatie wespen klaar om de cyclus te herhalen.

Zombie ratten

Wat dichter bij huis kennen we de parasiet Toxoplasma gondii. Om voor te planten moet de Toxoplasma zich in een kat bevinden.
Eenmaal in een kat kan de Toxoplasma zoveel eitjes produceren als ze wil. De eitjes verlaten de kat via de poep en komen terecht in de kattenbak, tuin van de buren of zandbak. Maar hoe komt een de Toxoplasma weer in een andere kat?

De Toxoplasma gaat er vanuit dat vroeg of laat een knaagdier zoals een rat in aanraking komt met de smakelijke kattendrollen. De rat snoept van de drol en Toxoplasma gaat direct aan de slag. De parasiet weet door te dringen tot in de hersenen van de rat en zorgt daar ervoor dat de rat zijn angst voor katten verliest.Gezonde ratten ervaren stress als ze de (urine)geur van een kat oppikken en vertonen logischerwijs vluchtgedrag. Ratten geïnfecteerd met Toxoplasma kennen die stress niet. In sommige gevallen trekt de geur van een kat de rat juist aan. De kans dat een geïnfecteerde rat uiteindelijk in de buik van een kat belandt is aanzienlijk en de cyclus kan zich herhalen.

Omdat veel mensen in aanraking met katten en kattenbakken komen schat men dat de helft van de mensheid geïnfecteerd is met deze parasiet. De parasiet zou voor mensen niet schadelijk zijn. Alhoewel. Dr.Fuller Torrey ontdekte een verband tussen de infectie met Toxoplasma en Schizofrenie bij mensen. geïnfecteerde zwangere vrouwen hebben meer kans om een schizofreen kind te baren (Vandaar het advies aan zwangere om geen kattenbakken te verschonen). Het medicijn Halperidol, dat men gebruikt tegen psychoses, stopt de groei van de parasiet.

Oké, de Toxoplasma maakt nog geen echte zombies van ons maar beïnvloedt kennelijk wel ons gedrag. Dat geeft te denken. Was het uzelf die bepaalde handelingen deed of was het een parasiet?

Zombie mieren en vissen.

Andere bekende parasieten die het gedrag van dieren overnemen zijn; Dicrocoelium dendriticum. De parasiet stuurt geïnfecteerde mieren naar de puntjes van het gras en laten hen daar zitten. Op deze wijze is de kans veel groter dat grazers de besmette mieren opeten en de cyclus rond maken.

Euhaplorchis californiensis manipuleert het gedrag van vissen zodat ze aan de oppervlakte gaan spartelen en springen. Op deze wijze vormen de vissen een eenvoudige prooi voor de vogels waar de Euhaplorchis californiensis het op gemunt heeft.

Zombie mensen?

Voor zover we weten zijn er geen entiteiten die ons dusdanig manipuleren om een bepaald doelgericht gedrag te vertonen. Toch zijn er aandoeningen die er een beetje op lijken. Neem bijvoorbeeld het Creutzfeldt-Jakob-syndroom.

BSE (bovine spongiforme encefalopathie), ook bekend als de gekkekoeienziekte, is een voortschrijdende degeneratieve ziekte bij koeien, die het zenuwstelsel aantast. De ziekte werd voor het eerst in 1986 in het Verenigd Koninkrijk aangetroffen en later ook in andere Europese landen. Het Creutzfeldt-Jakob-syndroom is een ziekte die bij mensen voorkomt en waarschijnlijk komt door besmetting met BSE

Verschijnselen van het Creutzfeldt-Jakob-syndroom zijn onder andere:

• gebrek aan coördinatie
• slaapstoornissen
• persoonlijkheidsveranderingen
• geheugenverlies
• dementie.

Het syndroom begint als dementie. Daarna treden neurologische verschijnselen op, zoals spierkrampen. Het verloop is heel snel. Binnen een jaar is de patiënt ernstig invalide. Er is op dit moment geen genezing mogelijk van het Creutzfeldt-Jakob-syndroom. Het leidt onherroepelijk tot de dood. Maar voordat de dood zijn intrede doet vertoont een Creutzfeldt-Jakob redelijk veel overeenkomsten met het gedrag van zombies. Toch is het geen doelbewuste manipulatie maar het zij effect van de hersenen in verval.

kuru
( Nee geen zombies maar leden van de Kuru die lijden aan het Creutzfeldt-Jakob-syndroom )

Men gaat ervan uit dat BSE veroorzaakt wordt door het eten van eigen soortgenoten. Zo werd slachtafval vermengd met veevoeders waarmee koeien weer werden gevoederd. Bij mensen zie we het Creutzfeldt-Jakob-syndroom terug bij onder andere het Kuru volk uit Papoea, Nieuw Guinea. De Kuru kennen een traditie van kannibalisme.

Ondood.

Échte zombies zijn ondoden. En de doden weer tot leven wekken is voor veel wetenschappers de ultieme uitdaging. Cell Genesis is de nieuwste techniek die precies dat moet doen. Comapatiënten weer tot leven wekken door hun cruciale cellen weer te regenereren. Doe daar een snufje nanotechnologie bij en resistance is futile.

borg
( zombie of borg... wat is het verschil? )

 

Clark Kendt: Goed stuk. Bizar.

Maar die film vond ik niet echt excellent. Beetje already done. Goed geacteerd, dat wel. Vooral toen die hond stierf greep het me.

:S
Op 01-02-2008 3:37:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Dilettante Emme: Nog een ziekte met zombieeffect: verliefdheid...
Op 01-02-2008 5:10:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic: goed blog.
Vond de film ook goed.
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 02-02-2008 14:26:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
morgaine: Het is niet de stam die kuru heet maar de ziekte
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kuru_(ziekte)
kuru word veroorzaakt door prionen/eiwitten vooral uit de hersenen.
De ziekte is vergelijkbaar met BSE maar absoluut niet hetzelfde.

Ik denk dat er al genoeg zombies zijn ontstaan tijdens oorlog en in sektes.
Wat namelijk het meest dichtbij komt is hersen spoelen.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hersenspoelen
Op 31-03-2008 11:36:32 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus: Doet u mij maar het origineel: L' Ultimo Uomo della Terra, met Vincent Price.
En anders The Omega Man, met Charlton Heston.
Allebei (veel) beter dan deze slappe, onoriginele remake.
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 31-03-2008 20:20:50 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Edmund:
Jazeker:

ik wil ook een keer een zombie ****, jazeker

Die sterretjes maken me altijd zo benieuwd naar wat er stond.
Op 22-05-2008 17:08:23 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
paps: Ongetwijfeld een werkwoord....

Maar niet erg netjes ben ik bang.
Koester uw onwetendheid, de rest kunt u opzoeken.
Op 22-05-2008 18:12:57 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Libertarian:
morgaine:

Het is niet de stam die kuru heet maar de ziekte
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kuru_(ziekte)
kuru word veroorzaakt door prionen/eiwitten vooral uit de hersenen.
De ziekte is vergelijkbaar met BSE maar absoluut niet hetzelfde.

Ik denk dat er al genoeg zombies zijn ontstaan tijdens oorlog en in sektes.
Wat namelijk het meest dichtbij komt is hersen spoelen.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hersenspoelen

Inderdaad. Het psychologisch dan wel chemisch tot zombie verworden mis ik een beetje in dit stuk. Al is het waarschijnlijk een breder onderwerp als deze. Het is zeker meer voorkomend bij mensen.
Op 12-12-2008 19:01:45 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Bramsan: steeds meer voorkomend...

mad scientists (transhumanism)

Op 13-12-2008 11:57:50 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden