Het zal u vast niet ontgaan zijn dat de Belgische en Nederlandse, zeg maar Europese economie aan het kwakkelen is. Volgens kenners stevenen we op een recessie af, mede door de hoge olieprijs (vooral het groeiend gebrek aan olie) en de van crisissen vergeven Amerikaanse economie.
Ondertussen zien we ook dat maatschappijen verrechtsen. Waarmee ik bedoel dat het lijkt alsof mensen minder kunnen hebben van anderen, meestal minderheden. Die minderheden worden op hun beurt mondiger en mondiger, waardoor excessen vaker gebeuren en er handig ingespeeld kan worden op de grote behoefte aan 'veiligheid'. Is er een verband? En indien wel, wat zegt dit over de toekomst?

olie
olie

Om meteen de suspens maar te breken: ja, vermoedelijk is er een verband tussen rechtse ideeën en een flauwe economie. Hoe slechter de economie draait, hoe rechtser een volk lijkt te worden. We hoeven onszelf daarvoor slechts terug te situeren naar Nazi-Duitsland dat onder de hoede van Adolf Hitler een broeinest was voor rechtse ideeën die - mits uitgevoerd - van Duitsland en diens economie weer een glorieus gebeuren moesten maken. Het eenvoudige concept was: 'het gaat slecht met ons, dus is het de schuld van de ander'. Vergelijk het met vandaag: niets nieuws aan de horizon. Alles is de schuld van de Islam, als we een figuur als Geert Wilders mogen geloven. In België, althans Vlaanderen, krijgen naast de buitenlanders ook nog eens de Walen op hun kop. Als het bergafwaarts gaat dan staan er tijdens de reis altijd enkele af te maken zondebokken op het pad. Doorgaans zijn dat de groepen die reeds eerder van een bepaalde ergernis of frustratie genoten en is het moment dat de zondebok is gevonden slechts het moment waarop de aanwezige frustratie eindelijk naar boven mag komen.

De feiten zijn redelijk simpel. Het gáát slecht met de economie en de slechts een enkeling verwacht verbetering naar de toekomst toe. Alles zál duurder worden en over een aantal jaar ís de olie op waardoor de maatschappij indringend zal wijzigen. De Islam ís een bedreiging voor veel mensen, de latente bedreiging die via de media in de lucht werd geblazen werpt zijn vruchten af.
Bovenstaande gegevens leiden maar tot 1 conclusie: de spanningen zullen nog toenemen, de event horizon - ook wel point of no return - is reeds bereikt. Dat we anno 2008, zogezegd als beschaafde wezens, de intelligenste van de planeet en als we menig wetenschapper mogen geloven het universum, ons nog druk maken om kleur, geloof, vorm of smaak. Het zijn redenen om te moorden. Wat is er eigenlijk veranderd in de afgelopen duizenden jaren? Het lijkt er soms verdacht veel op alsof bepaalde nefaste eigenschappen alleen maar meer aan de oppervlakte zijn komen drijven, in plaats van beschaafder.

Mensen worden meer gestressed (krijg je kanker van) en strijdlustig rechtser; de economie verloopt met een dalende lijn; voorraden waaraan we nu zekerheden ontlenen worden schaarser en vallen weg; nieuwe oorlogen dienen zich aan, zo lijkt een scenario dat zich slechts baseert op hoe men in het verleden reageerde op dit soort dingen... Ik hoop dat u mij een andere toekomst kunt doen geloven.

Gerard: Er is geen sprake van de ontwikkeling van de mensheid. De mens verandert helemaal niet, het ziet er alleen steeds wat anders uit. Onze technologische ontwikkeling heeft ten minste net zoveel nadelen als voordelen, dat kunnen we langzamerhand niet meer ontkennen. De mens is nog net zo wreed als weet ik hoe lang geleden. Kortom, de mens is zoals hij is, daar verandert in de tijd niets aan.
'Don't forget rule number 6'
Op 02-02-2008 8:06:23 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Carpe diem homo universalis
Op 02-02-2008 11:32:50 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Dr. Phil: De financiële crisis die momenteel heerst in de Verenigde Staten kan wel eens de ergste worden sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Dit stelt de voormalige Amerikaanse centralebankpresident Alan Greenspan in een commentaar in de Britse zakenkrant Financial Times, dat vandaag is gepubliceerd.

Bron: http://frontpage.fok.nl/nieuws/89150
Op 17-03-2008 15:28:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden