Ik ben net 3 weken in prachtig Australië geweest. Geweldig land. Ik kon uiteraard niet alles zien, maar in een korte tijd kun je een hoop zien. Natuurlijk wordt dit geen reisverhaal, maar een verslag over het land dat vele mysteries en grenswetenschappelijke verhalen koestert. Daarom Australië van A tot Z.


Aboriginals.
De westerse geschiedenis van Australië is slechts ruim 200 jaar oud. Dit land wordt al meer dan 50.000 jaar bewoond door het oudste volk ter wereld: de Aboriginals. Aboriginals - deze naam komt uit het Latijn: ab origine, dat oorspronkelijk betekent - hebben daarmee de langstlopende geschiedenis ter wereld. In al die jaren hebben Aboriginals een diverse cultuur opgebouwd met zo'n 300 talen en zeer verschillende levenswijzen. Op 26 januari 2008 heeft Rudd, de nieuwe premier, beloofd excuses aan te bieden voor de eeuwenlange onderdrukking en discriminatie van de Aborigines. Zijn conservatieve voorgangers hadden die eis elf jaar lang van de hand gewezen, wat een zware belasting vormde voor de verstandhouding tussen de rassen in Australië.
De Aborigines zijn onder meer verbolgen over het feit dat veel van hun kinderen werden afgepakt om in blanke gezinnen als blanken te worden opgevoed. Deze onder dwang geassimileerde Aborigines staan bekend als de Gestolen Generatie.

Ayers Rock.
De Uluru staat beter bekend als Ayers Rock, zoals de rots eerder officieel werd genoemd en ligt in het Uluru-Kata Tjuta National Park. Vanwege de heilige betekenis voor Aboriginals kreeg hij in 1985 zijn Aboriginal naam 'Uluru', dat grote rots betekent, terug.

Archaeologische ontdekkingen.
Australie werd eerder bevolkt door Maya's, Kelten en Egyptenaren.

Boemerang.
Australische boemerangs waren over het algemeen werphouten. Een werphout (ook wel jachthout genoemd) gaat rechtuit en keert niet terug. Het gaat daarbij snel en draait snel rond, zodat het geschikt is om kleine dieren zoals vogels mee te raken. Prehistorische grottekeningen hebben aangetoond dat bepaalde stammen, waaronder de onbekende Hulubulu's de boemerang in een traditionele dans gebruikten om de luchtgeesten te 'vangen'. Deze waren nodig om bepaalde rituelen tot uiting te brengen, welke in natuurlijke (naakte) vorm werden toegepast.

Crocodile Dundee.
Een Australische komediefilm uit 1986. De hoofdrol wordt vertolkt door Paul Hogan die de Australische plattelandsman Mick 'Crocodile' Dundee speelt.

De film werd wereldwijd een groot succes. Vooral de scene dat Paul in Amerika beroofd wordt met een mes en dan zelf een mes trekt met de woorden: " A knife? A knife? That ain't a knife, this is a knife..!"

Canberra.
Toen ik mijn reis ging boeken wisten ze bij het reisburo niet wat de hoofdstad van Australië is...Sydney of Melbourne dacht ik zelf ook, maar dat bleek niet zo te zijn. Toen deze beide steden vochten voor de eer, bleek Canberra ermee vandoor te mogen gaan. Zelf wist ik niet hoe snel ik er weer vandaan moest gaan. Geen sfeer, geen leven, geen aanrader wat mij betreft.

Cricket.
De nationale sport. Ten tijde van mijn verblijf daar was er een rel omtrent de wedstrijd tussen India en Australië. Een speler van India werd 'monkey' genoemd wat opgevat werd als discriminatie waarop het gehele elftal besloot niet verder te spelen. Hier kunt u het voorval bekijken.

Darwin.
De stad telt ongeveer 107.000 inwoners (2005) en is de meest noordelijk gelegen stad van het land. Darwin is gedurende de vorige eeuw tweemaal grotendeels verwoest. Op 19 februari 1942 werd de stad aangevallen door zo'n 150 Japanse gevechtsvliegtuigen. Tijdens de kerstdagen van 1974 trok de cycloon Tracy over de stad. Dit kostte 49 mensen het leven terwijl ongeveer 70% van de bebouwing werd verwoest. Sindsdien is de stad opgebouwd tot een moderne tropische stad.

Dolfijnen.
In Port Macquarie zag ik voor het eerst in mijn leven dolfijnen in het wild. Er waren daar ongeveer 20 dolfijnen in die streek. Zag in een baai een stuk of 7 dolfijnen. Prachtig gezicht.

Didgeridoo.
Met name in de New Age-scene vertolkt hij de brommende oerstem van "Moeder Aarde". Hier hangt ook het verhaal aan vast, dat de aarde een soort basisklank heeft, die op die van een didge zou lijken die in de buurt van een C of een C# klank zit (waarschijnlijk afgeleid van de sa-grondtoon in Indiase raga's). Veel beginnende didgespelers vinden een C of C# didge ook de prettigste didge om mee te beginnen.

Eten.
Australië, van huis uit vooral vleeseters, heeft een ruim aanbod aan restaurants met keus uit vele Aziatische gerechten. Vooral sushi-restaurants kom je in iedere stad tegen en is vele malen goedkoper dan in Nederland. Aan de andere kant heeft iedere straat wel een McDonalds en/of een 'Hungry Jack's' en lijkt het wel op de Amerikaanse leefwijze. Waarmee ik bedoel dat men of heel erg sportief is en op voeding let of 's ochtends om 10 uur hamburgers, patat en milkshakes bestelt bij een fastfoodrestaurant.

Feestdagen en festivals

Fossielen.

Geschiedenis.
In Europa werd al eeuwenlang druk gespeculeerd over het bestaan van een "Zuidland". Al in de vijfde eeuw v. C. ging de wiskundige Pythagoras er vanuit dat de landen op het noordelijk halfrond een tegenhanger moeten hebben in het zuiden. Sommige wetenschappers dachten zelfs dat hier tegenvoeters zouden wonen! Pas tijdens de zestiende eeuw werden de eerste pogingen gedaan om het onbekende Zuidland, ook wel "Terrae Australis Incognitae" geheten, te vinden. De Portugezen en Spanjaarden waren de eersten die met koopvaardijschepen op zoek gingen. De Portugezen waren de eerste die Australië in 1522 zagen, maar zij gingen niet aan land.

Wie wel de eer lijken te krijgen als ontdekkers van Australië, zijn de Hollanders! Holland was namelijk in de zeventiende eeuw oppermachtig in Oost-Indië en voer voor de handel vaak naar het Verre Oosten.

Willem Jansz, kapitein van de Duyfken, was in 1606 op zoek naar Nieuw-Guinea en zeilde toen langs Cape York, in het noorden van Australië. Jansz durfde in tegenstelling tot de Portugees Mendez wel aan land en schreef daarmee de Europese ontdekking van Australië op naam van de Hollanders! Hij vond de kust echter onherbergzaam en verliet het land al snel.


Heath Ledger.
Sterft begin januari 2008 in zijn huis in New York. De Australische acteur is vooral bekend door zijn rol in de film 'Brokeback mountain'. Naast zijn bed worden slaappillen gevonden en waarschijnlijk sporen van cocaïne.

Dit jaar komt de nieuwe Batman film uit waarin hij de rol van 'de Joker' speelt.

 

Hi mate, how are ya doin?
Hoor je overal, vaak gevolgd met de vraag 'where are ya from?'

Haaien.
Ieder jaar zijn er mensen die worden aangevallen door haaien in de Australische wateren. Soms vecht de mens terug.

Irwin Steve.

Overlijdt in 2006 tijdens de opnames van een documentaire aan de gevolgen van de steek van een pijlstaartrog in zijn hart.

Jet lag.
Naar Australië ben je gemiddeld 24 uur onderweg en zorgt de eerste paar dagen voor een flinke verstoring van je bioritme. Probeer geen middagdutjes te doen, daarmee kom je niet in het ritme van het tijdsverschil van 9 uur.

Kangaroes.
Wetenschappers hebben een anticonceptiepil voor kangoeroes ontwikkeld. Het is de bedoeling om hiermee de groeiende populaties op bepaalde plaatsen tegen te gaan.

Krokodillen.
Zorgen nogal eens voor beroering. En wat doe je dan...?

Kylie Minogue.
Actrice en zangeres. Bekend van de serie 'neighbours' .

Had een relatie met INXS zanger Michael Hutchence die dood gevonden werd op een hotelkamer. Was 't zelfmoord of overleed hij aan de gevolgen van wurgsex?

Labor party.
De Australian Labor Party (ALP) is is de oudste politieke partij van Australië. Het is een sociaaldemocratische partij die officieel verbonden is met de vakbonden. Ze wonnen de Australische federale parlementsverkiezingen in 2007 en leveren sindsdien ook de nieuwe minister-president: Kevin Rudd. Voor het eerst in de geschiedenis is de Labor partij aan de macht in elke deelstaat.

Milieu.
Australiërs gaan bewust met het milieu om. Momenteel rijst de vraag daar of men de plastic zakken, die je in de supermarkt krijgt, in zijn geheel moet gaan verbieden.

Nimbin.
Een hippieplaatsje waar ik toevallig terechtkwam.

In de jaren 70 zijn alle hippies daar naar toe getrokken voor een feest, en zijn uiteindelijk blijven hangen. Er werd veel wiet gerookt en die traditie is blijven bestaan. Hoewel het niet legaal is, bestaat er een soort "kijk door de vingers" houding bij de politie omdat de inwoners van dit dorp geholpen hebben heroïne-verslaafden weg te jagen (die kwamen naar Nimbin met de gedachte van 'drugs is legaal daar', de inwoners vinden het gebruik van wiet ok, maar heroïne absoluut niet). Op straat hoor je dan ook constant of je wiet wil kopen.

Ozonlaag.
De zonkracht in Australië is door het gat in de ozonlaag veel sterker. De zonkracht kan waarden van 14 of 15 halen wat zeer hoog is; in Nederland beschouwen we 7 of 8 al als zeer hoog.

Oranje lichtbollen
Waargenomen boven Australië.

De meldingen beschreven het neerdalen van een groot aantal oranje lichten, en negen oranje lichten die in een zig-zag-formatie vlogen.

Perth.
Een priester in Perth beweert dat een lid van zijn parochie last heeft van stigmata.

Quantas.
Bijna 800 passagiers in twee Boeings 747-400 van Quantas (Australië) reisden elkaar op 1 februari 2002 boven de Stille Oceaan tegemoet. Ze hebben ongetwijfeld geen onprettig gevoel gehad, vliegend met een maatschappij die de beste veiligheidspapieren ter wereld zou hebben. Toch lagen beide toestellen op zeker moment op ramkoers. Op nog geen veertig seconden van elkaar verwijderd ontwaarden de vliegers hun collega-tegenligger. Met hun bijna 800 passagiers waren ze niet meer dan 38 seconden verwijderd van wat in één klap de grootste luchtramp in de geschiedenis zou zijn geworden. Zoals zo vaak: niet het materiaal of de techniek faalde hier. Integendeel: doordat beide Quantas-toestellen waren uitgerust met een geavanceerd alarmsysteem ter voorkoming van een botsing, konden de vliegers nog net op tijd ingrijpen. Een menselijke fout, van verkeersleiders op Tahiti, bracht de bijna 800 passagiers in levensgevaar.

Ruimte.
Soms vallen er vreemde zaken uit de ruimte. Is 't een meteoriet of iets anders?

Spookschepen.
Ook in de buurt van Australië verdwijnen schepen en/of hun bemanning op mysterieuze wijze.

Trillingen
Onverklaarbaar.

Ufo's.

Regelmatig worden er niet-geïdentificeerde vliegende objecten waargenomen.

Voetvondsten.

Wat is het?

Xenofobie.
Angst voor vreemdelingen. White Australian Policy: Er mochten in Australië alleen maar blanke en geschoolde mensen wonen. Latino’s, negers en andere buitenlanders mochten er niet in.
Pas in de jaren ’80 kwamen er ook Aziatische mensen in Australië wonen en kregen ze een multiculturele samenleving.

Youthhostels.
De laatste dag doorgebracht in een backpackershotel. Nooit meer. Hele hotel stonk naar zweet. Harige wasbakken. Vieze douches. 5 Snurkende en stinkende mannen op een zaaltje in onbeslaapbare, krakende stapelbedjes. Ga nog liever onder een brug liggen. Gelukkig kon ik het me veroorloven om iets meer dan 18 euro per nacht uit te geven. Behalve dan die laatste nacht vanwege tennistoernooi in Melbourne, waardoor alle hotels vol zaten.

Zee. Great Barrier rif.
Het Great Barrier Rif is een keten van koraalriffen aan de noord-oost kust van Australië. Het is het grootste rif van de wereld. Het is ongeveer 2010 km lang. Het rif ligt op sommige plaatsen vlak bij de kust tot wel 240 km van de kust verwijderd. Het koraal is opgebouwd uit skeletten van kleine waterdieren en wordt bij elkaar gehouden door kalksteen dat wordt geproduceerd door een bepaalde algensoort.

Honderden soorten levende poliepen zorgen voor de mooie kleuren en vormen. Er leven meer dan 1000 soorten vis bij het rif. De Australische regering maakt zich tegenwoordig veel zorgen over de aantasting van het rif als gevolg van het oprukkend massatoerisme. De zogenaamde backwash (het vuil dat van het land het water instroomt) is de laatste jaren explosief toegenomen. Het duurt gemiddeld 300 jaar voordat een stuk koraal na aantasting weer hersteld is.

Heeft u zelf bijzondere, mysterieuze of fantastische verhalen over Australië, laat het ons weten.

 

Ja Horus: batman mag van mij wel met een hoofdletter.
Nvdr: Uw wil is wet.
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 05-02-2008 0:18:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Broh-Koh Lee: Wow,

Zou er bijna naar toe willen. Maar als ik dan bedenk hoe de afstammelingen van boeven en criminelen daar hebben huisgehouden onder de oorspronkelijke bevolking,.................
Fruit dan?
Op 05-02-2008 0:25:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ivory^: leuk stukje
Op 05-02-2008 20:51:57 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden