Het internet ligt voor de meesten van ons op een afstand van een paar muisklikken. Deze multimedia informatiebron is 24/7 bereikbaar. Het is de doodnormaalste toepassing in ons dagelijks leven geworden. Ooit eens bij stilgestaan dat er straks of morgen geen internet meer is?

Internetgebruikers

Is het internet kwetsbaar?

Ja. Dat hebben ze in India, Pakistan en de regio Saoedi-Arabië mogen meemaken. Een boot voor de Egyptische kust lichtte zijn anker en beschadigde hierbij enkele internetkabels. De problemen waren quasi-onoverzichtelijk: het Indiase en Saudi-Arabische bedrijfsleven was (tijdelijk) afgesneden van het internet. Ook bij ons kan dat gebeuren.

Het incident deed zich voor toen een storm alle schepen met richting de haven van Alexandrië noodzaakte om op zee voor anker te gaan. Een schip knipte daarbij met zijn anker een internetkabel netjes in twee. Het waren net die internetkabels die de verbinding met Europa verzekerden en het internetverkeer hield het voor bekeken. Zo'n 70 percent van alle internetverkeer lag stil in Egypte, Jordanië en Israël. India draaide slechts op 40 procent van de capaciteit.

Internetomleiding

Op het eerste gezicht lijkt het onwaarschijnlijk dat de internetverbinding afhangt van een kabel in de Middellandse Zee: waar hebben we immers communicatiesatellieten voor?
Een verkeerde redenering mijnentwege, zo blijkt: de wereldzeeën liggen vol met glasvezelkabels die het internetverkeer regelen, aldus Luc Blyaert van het ICT-vakblad Data News. "Zulke kabels vormen de goedkoopste én snelste manier om data te transporteren. Via satelliet kan met voor internetverbindingen zorgen, maar dat is te duur én te traag. Het grote nadeel van onderzeese kabel is het feit dat ze niet overal op de zeebodem rusten, ze hangen als het ware. In minder diepe wateren kan een anker zich achter zo'n kabel haken."

Wereldramp?

Luc Blyaert: "Voor onoverkomelijke rampen zorgt dat echter nooit. Nu wordt het internetverkeer tussen Europa en India omgeleid via een kabel langs de Verenigde Staten van Amerika, waardoor dat wel wat trager verloopt, omdat die kabel langs de VS plots meer dataverkeer te verwerken krijgt."

Kwetsbaar voor Nederland en België?

Ja en nee. De internethype of internetzeepbel barstte op het einde van de jaren '90 van vorige eeuw. Snelle InternetVerschillende bedrijven hebben toen onze ondergrond volgepropt met datakabels. Zo zitten bijvoorbeeld in industriële gebieden wel 10 verschillende kabels. Als een aannemer een beetje onvakkundig te werk gaat heeft hij snel een kabel mee,. Het verleden heeft dat meermaals bewezen. Voordeel hierbij is dat er nog voldoende kabels overblijven waarlangs het dataverkeer kan worden omgeleid.

Even geduld. Wegens een technische storing...

In een Nederlandse krant verscheen ondertussen de stelling dat een 'technische storing' het hele land kan platleggen. Geen bankverrichtingen meer, problemen in ziekenhuizen, geen Grenswetenschap.nl meer, om de belangrijkste (met een knipoog natuurlijk) te noemen.

Dit is onmogelijk zegt het ICT-bedrijf Getronics: "De belangrijkste bedrijven en instellingen in de Lage Landen hebben noodprogramma's die een internetpanne probleemloos opvangen zonder dat er data verloren gaat, iets wat ING bevestigt. Meestal zal het probleem binnen 1 à 2 uur verholpen zijn."

Kan mijn internetverbinding sneller aub?

Het gaat nooit snel genoeg, ik eis topkwaliteit. Soms zijn er zo van die momenten dat het net iets langer duurt om een webpagina tevoorschijn te toveren. Al gauw ervaar ik ergernis die zich kan uiten in onorthodoxe woorden of ratelende vingers naast het toetsenbord. Insert CoinVroeger had ik zelfs de neiging om op mijn scherm of pc te kloppen: 'Hey makker, komt er nog wat van?". Ondertussen weet ik dat sommige servers aan een onderhoudsbeurt toe zijn of dat het misschien wel eventjes druk is op die bepaalde webpagina. Mogelijk moet er heel wat data geladen worden.

In alle geval gaat de nabije toekomst een oplossing bieden. Reeds vorig jaar slaagden onderzoekers bij de universiteit van Leuven - in samenwerking met andere universiteiten - er in een organisch materiaal te ontwikkelen dat geschikter is voor datatransfer dan bijvoorbeeld optische kabels. Organisch materiaal, zoals koolstof, kan dit beter omdat het gevoeliger is voor licht. Materiaal dat sneller reageert op licht kan sneller informatie verwerken. Naar schatting zou de internetsnelheid 37.500 keer hoger liggen dan de klassieke DSL-lijn. Ondertussen heeft de Chinese Academy of Science een materiaal gemaakt dat hoofdzakelijk uit koolstof, stikstof, zuurstof en zwavel bestaat. Testen met een modem die uitgerust is met dit organisch materiaal zou volgens wetenschappers een revolutionaire doorbraak betekenen.

Op 08-02-2008 1:29:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Clark Kendt: Beetje hééél erg toevallig.

:S
Op 08-02-2008 1:38:09 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lampie: Eigenlijk wel vreemd dat internet zo kwestbaar is, terwijl de basis van internet in ARPANET ligt. ARPANET was erop voorzien dat technische problemen niet tot het stilvallen van het netwerk zou leiden.
Op 08-02-2008 7:26:05 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Picobyte: Ja dat is omdat die lange onderzee kabels zo duur zijn he, die leg je niet zomaar even aan.
Stroom moet vloeien.
Op 08-02-2008 11:03:17 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: Jammer, zo is het moeilijker om het internet af te maken. In de negatieve zin van het woord.
Op 08-02-2008 18:04:34 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden: Ik zou weleens willen weten wat er zou gebeuren als het internet slechts een weekje uitvalt in europa.
Wat zullen daar de gevolgen van zijn?

Zoiezo zal de economische schade enorm zijn en meer ongein.

Een positive zijde van de medaille is dat mensen die normaal op msn communiceren behoefde aan contact blijven houden en zullen eerder geneigd zijn om elkaar in real life op te zoeken.

Persoonlijk zou ik het ook niet zo heel erg vinden zolang mijn geluidsinstallatie(die overigens totaal niet afhankelijk is van het internet) maar blijft werken.
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 09-02-2008 18:39:55 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden