In het Nederlands Openlucht Museum in Arnhem kunnen binnenkort 600 mannen en vrouwen meedoen aan een wetenschappelijk onderzoek door te speeddaten met elkaar. Te weten op 5 april 2008.

Geert Jan Overbeek, een Nijmeegse psycholoog, gaat observeren wat er voor, tijdens en na de ontmoeting gebeurt. Hij deed eerder onderzoek naar het belang van romantische relaties in de sociaal-emotionele ontwikkeling van adolescenten en jong-volwassenen. Mede daarvoor kreeg hij onlangs de Young Scientist Award 2008 van de International Society for the Study of Behavioral Development toegekend.


Overbeek wil weten waarom iemand voor een beoogde partner kiest of waarom hij/zij die juist afwijst. De wetenschappelijk onderbouwde theorieën hieromtrent vindt hij niet afdoende dus besloot hij zelf op onderzoek te gaan.

Groepen van telkens 30 mensen zullen verdeeld over diverse gebouwen in het museum met elkaar gaan speeddaten. De vrouwen blijven zitten, de mannen schuiven om de vijf minuten door. Gesprekken worden gefilmd om lichaamstaal te kunnen analyseren.

De mannen en vrouwen geven na elk gesprek met een plusje of een minnetje op een kaart aan of de persoon in de smaak viel. Overbeek brengt de plusjes enkele dagen na de sessie in het museum bij elkaar en informeert daarna nog twee keer of het wat geworden is met de relatie. De vraag is of als mensen elkaar aardig vinden (wanneer ze naar elkaar glimlachen/oogcontact hebben) dat ook tot een afspraakje leidt. En, vraagt hij zich af, kiezen mensen toch onbewust/bewust voor de sterke man en de vruchtbare vrouw? Zoals een bekende theorie over partnerkeuze stelt.

De aantrekkelijkheid van een vrouw voor een man zou primair bepaald worden door uiterlijke kenmerken die voorspellen dat ze veel en gezonde nakomelingen kan krijgen.

Al die factoren maken dat een man onbewust concludeert: bij haar kan ik mijn genetisch materiaal goed stallen.
Vanuit diezelfde theorie geredeneerd zouden vrouwen mannen beoordelen op hun vermogen om duurzaam veiligheid en zorg te kunnen bieden aan hun nakomelingen. ‘Dus letten zij niet alleen op uiterlijke kenmerken, maar vooral ook op sociale status, ambitie, hardwerkendheid.’
Deze ‘evolutionaire theorie’ over partnerkeuze ís getoetst, vertelt Overbeek. ‘Maar op een manier waar ik mijn vraagtekens bij zet, namelijk aan de hand van een vragenlijst. Als je mensen alleen maar vraagt wat zij belangrijk vinden in een partner, krijg je antwoorden die in niets hoeven te lijken op wat mensen in werkelijkheid doen. Dáár moet je naar kijken.’


Een andere bekende theorie, de gehechtheidstheorie, zoekt de verklaring van partnerkeuze in relationele stijlen. Hoe gaan mensen om met intimiteit in relaties? Dat zou volgens deze theorie bepalen wie met wie een relatie aangaat.

Deze theorie stelt dat mensen die in hun kinderjaren veilig gehecht zijn, zoals dat heet, in latere intieme relaties ook weinig problemen hebben met intimiteit. Zij lossen bijvoorbeeld ruzies bij voorkeur in een sfeer van toenadering en acceptatie op, terwijl onveilig gehechte personen soms ertoe neigen om conflicten te vermijden of juist ernstig te laten escaleren. De theorie stelt dat mensen die anders gehecht zijn, geen relatie met elkaar in stand kunnen houden, en zelfs dat ze die helemaal niet met elkaar aangaan. Overbeek vraagt zich af of mensen dat gedurende hun eerste ontmoetingen zo snel doorzien. En dus wil hij graag onderzoeken of die theorie klopt.

Enfin, wil je meedoen aan een wetenschappelijk onderzoek, op zoek naar de ware of gewoon zin om te daten met een lekkere vrouw/vent...geef je dan hier op.

eoi: Ik denk niet dat de doorsnee date-burger het wat interreseert of iemand goede nakomelingen-dna-watever zou hebben, die wil gewoon dikke borsten en een geschoren gat. Waarom? Omdat dat op tmf is.
Op 12-02-2008 1:23:55 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Broh-Koh Lee:
Maan:

De zogenaamde ''wetenschap'' klinkt helaas nog steeds zo bekrompen, gesloten (hokjesgeest) en kortzichtig als ooit daarvoor.

Álle wetenschap zit voor jou in het verdomho(e)kje?

Over bekrompenheid gesproken..
Fruit dan?
Op 12-02-2008 9:50:50 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic: Hol bewonerswetenschap.Labelen en in hokjes plaatsen. Liefde behoort Mystrieus te zijn en is niet te onderzoeken met holbewoners wetenschap.
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 12-02-2008 10:14:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: Ik ben het met celtic eens, dit is meer iets dat juist bepaalde mensen aantrekt trouwens, want mensen die liefde zoeken gaan niet naar een speed-date, die weten wel beter.
Op 12-02-2008 13:26:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ivory^: Waarom al die kippen???
Op 12-02-2008 15:23:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Broh-Koh Lee:
Ivory^:

Waarom al die kippen???


Chick(en) tonight?

Fruit dan?
Op 12-02-2008 15:55:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi:
markje:

waar moet je dan wezen voor echte liefde? als dat al bestaat.

Waarom moet je daar ergens voor wezen? Echte liefde is onvoorwaardelijk.
Op 12-02-2008 20:38:03 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Broh-Koh Lee:
rooi-eh kool:

gast:

markje:

waar moet je dan wezen voor echte liefde? als dat al bestaat.


In your own head


hmmm.

Overal!!
slechts de luikjes openen, en je ziet/ervaart/voelt/ruikt/hoort/.... het
:-D

Ook handig voor hokjesgeesten.. ;-)
Fruit dan?
Op 12-02-2008 22:50:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden