De titel van een bijna piepklein artikeltje "Doorzichtige vis helpt wetenschappers bij kankeronderzoek", in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws van 9 februari jongstleden, trok onze aandacht. ZebravisBlijkt dat Amerikaanse wetenschappers van het Children's Hospital in Boston een transparante zebravis hebben gekweekt die doeltreffend zou kunnen ingezet worden in het kankeronderzoek. Omdat wij geen wetenschappers zijn lukte het ons niet direct - op korte termijn - een transparante zebravis de kweken, laat staan er eentje aan te kopen. Wij beperken onze zoektocht naar een afbeelding van de doorzichtige vis zelfs tot deze bijgevoegde foto (bron: wikipedia), van wat moet doorgaan als een 'normale' zebravis.

Wat kan een zebravis van een paar centimeter groot, doorzichtig dan nog, nu überhaupt bijdragen aan wetenschappelijk kankeronderzoek? Is een zebravisje niet een van de goedkoopste tropisch-aquarium-visjes voor de hobbyist?

Zebravissen worden sinds de jaren 90 van vorige eeuw steeds populairder bij de fundamentele wetenschappers. Qua biologie verstrekken ze evenveel informatie als het meest bekende modelorganisme: de muis. De belangrijkste voordelen om de zebravis te gebruiken als proefdier kunt u hier nalezen. Wij ontdekten alvast dat een zebravis al na twee dagen "behandeling" doorzichtig kan worden. Het ontbrak ons bij onze proef aan fluorescentiegenen van lichtgevende kwallen. Ik begrijp nog altijd niet dat we dat over het hoofd gezien hebben.

Ter zake nu. Bij een doorzichtige zebravis zijn de organen en de graten van buitenaf zichtbaar. Dus kan zijn lichaamsontwikkeling rechtstreeks gevolgd worden. Onderzoekers vertellen ons dat zebravissen genetisch gelijkaardige eigenschappen hebben als die van mensen. Het grootste probleem voor oncologen is en blijft het vraagstuk hoe een tumor evolueert tot het uiteindelijk "te laat" is.

Leider van het onderzoek, Richard White: "Door deze vissen te gebruiken hopen we te weten te komen waarom kankercellen van hun oorspronkelijke plaats naar andere delen in het lichaam verhuizen".

Claudius GalenusClaudius Galenus (131 - 201 na Christus) was een Grieks-Romeinse arts die als eerste de naam kanker (Latijn: cancer - oorspronkelijk met de betekenis 'kreeft') introduceerde. In die tijden werd kanker geïdentificeerd aan de gezwollen bloedvaten in de omgeving van de gezwellen. Galenus vergeleek deze met de rode pootjes van een kreeft. Het geneeskundig systeem van Galenus domineerde vijftien eeuwen de medische wetenschap totdat Andreas Vesalius (geboren als Belg en één van de grondleggers van de anatomie) in 1553 en William Harvey (verbonden met de leer van Aristoteles) rond 1628 een ander paradigma formuleerden.

(Afbeelding links: Claudius Galenus - Bron: wikipedia)

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden