GoudklompjesHet lijkt er op dat een deeltje van de geschiedenis zich na 150 jaar gaat herhalen: een nieuwe gold rush. Wie een kijkje gaat nemen in de Olt Vallei in Mongolië gaat verbazingwekkend genoeg een kopie van de Californische gold rush (Sutter's Mill) van 1849 zien. De grond ligt bezaaid met (lege) flessen sterke drank (vooral wodka), tot op het bot afgeknaagde beenderen van schapen en enorm veel vuiligheid. Door de stijging van de prijzen van de edele metalen op de internationale markten is (illegale) goudwinning in Mongolië aan een ongekende opmars bezig. Maar even verbazingwekkend verbergt krankzinnigheid zich achter ieder goudklompje.

Goudzoekers staan bloot aan gevaarlijke risico's. Zo vormt niet alleen het gebruiken van werktuigen risico's. Er is een 'danger' aanwezig die op lange termijn de gezondheid aantast met krankzinnigheid en dood tot gevolg.

Om goud van erts te onderscheidenKaart van Mongolië gebruikt men in de Olt Vallei de giftige stof kwik. Experts zeggen dat Mongolië op weg is om een kwikepidemie te veroorzaken omdat deze stof ook in de grond en dus ook in het drinkwater terechtkomt. Dit gegeven zal niet alleen een inpact hebben op de ganse bevolking, maar ook op het milieu. Een mensvriendelijker vervangproduct voor kwik is borax, maar nog een ander groot probleem is de illegale tewerkstelling.

Volgens het driemaandelijks magazine Metal World zou de mijnbouwindustrie een manier kunnen zijn om ontwikkeling te brengen, maar dan moeten de werknemers eerst uit de illegaliteit gehaald worden. Ecuador heeft deze stap al gezet, met stijgende inkomsten tot gevolg. In Mongolië ontbreekt het echter aan politieke wil. Ze steken liever hun energie in enorme mijnbouwprojecten van de Canadese firma Ivanhoe Energy. Als dat zo doorgaat zal deze firma op kosten van de bevolkingsgezondheid én het milieu de grootste goudproducent worden.

Meer informatie over de goudwinning in Mongolië kun je vinden in Metal World Magazine nummer 4 van eind 2007. Het (Engelstalige) magazine kan je via deze link gratis downloaden (pdf-file). Over "No Dirty Gold" kan je hier meer lezen.
(Bron afbeeldingen: wikipedia)

Update 29/04/08: De Amerikaanse mijngigant Newmont wil een mijn opstarten onder het Ghanese (vroeger Goudkust) Ajenjua Bepo Forest Reservaat. Plannen laten een open put zien van 2600 x 800 meter, 402 meter diep. 74 Hectare beschermd regenwoud zijn bedreigd.

Gerelateerd aan deze publicatie:
eoi: Hebben de staten niet genoeg goud opgeslagen in de nationale reserves? (goud dat eigenlijk aan het volk behoort maar hey onze leiders zijn nu eenmaal smerige dieven.)
Op 16-02-2008 1:49:17 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe:
eoi:

Hebben de staten niet genoeg goud opgeslagen in de nationale reserves? (goud dat eigenlijk aan het volk behoort maar hey onze leiders zijn nu eenmaal smerige dieven.)


Phoehahahaha, welk goud?
Wij hebben enkel nog monopoly geld en het is allang niet meer verbonden aan goud.

http://video.google.nl/videoplay?docid=-9050474362583451279&q=money+as+debt&total=3278&start=0&num=10&so=0&type=search&plindex=0

In Nederland is dat sinds 1972 of 1974 al zo en sindsdien zit onze koningin met dr dikke bips op het goud en is het niet langer meer verbonden aan ons geld.

Geld wordt nu gemaakt in computers, voor elke euro/dollar die jij op je bank zet, mag diezelfde bank weer 9 hypothetische euro's/dollars uitlenen:S

Carpe diem homo universalis
(bericht gewijzigd op 16-2-2008 9:23:55)
Carpe diem homo universalis
Op 16-02-2008 9:20:50 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: dat snap ik ook al jaren maar er ligt nogsteeds een gigantische verzameling aan goud in zwaarbewaakte staatsreserves, ook in nederland. Dit goud is beter beveiligd dan het land zelf.
Op 16-02-2008 19:02:55 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
vlinder: Borax is een element, dat uiterlijk veel op kiezel lijkt. Twee boriumverbindingen werden vroeger frequent gebruikt; boorzuur en borax. Aan het begin van deze eeuw werd voor de conservering van jam overvloedig gebruik gemaakt van boorzuur. Vanwege de schadelijke effecten is het inmiddels verboden. Borax is een
natriumzout van boorzuur en wordt gebruikt voor behandeling van
ontstekingen van het slijmvlies van de mondholte. Beide boriumverbindingen zijn niet ongevaarlijk. Ze kunnen lelijke vergiftigingen teweeg brengen. Het lichaam tracht zich van het te
veel aan borax te ontdoen door het speeksel, de urine en de moedermelk. Borax komt NIET van nature in het menselijk lichaam voor.
Men kan zelf overwegen om andere middeltjes te gaan gebruiken.
http://www.meldpuntgezondheidenmilieu.nl/documenten/mcs/Nieuwsbrieven/MCS-Nieuwsbrief%2027,%20juli%202008.pdf
Op 18-11-2008 13:50:57 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden