"Golf van zelfmoorden in Zuid-Wales", "Zorgen over zelfmoord onder jongeren in Wales", en "Wales in de ban van zelfmoorden". Tussen 25 en 26 januari was het oog van de media even gericht op het 40.000 zielen tellende dorpje Bridgend in Wales. Toen de 17-jarige Natasha Randall onlangs de hand aan zichzelf sloeg kon Bridgend een treurige balans opmaken. In het afgelopen jaar hadden in totaal 7 jongeren zich in en rond het dorpje van het leven beroofd. De centrale vraag is natuurlijk enerzijds het 'waarom" en anderzijds; had het voorkomen kunnen worden?

( Liam Clark en Natasha Randell in bedriegelijk levenslustige pose en nu beiden slachtoffer van zichzelf geworden )

De streek Zuid-Wales stond vroeger onder anderen bekend om het delven van kolen, maar na de laatste mijnsluitingen in de jaren '80 heerst er toch vooral werkloosheid en armoede. Bridgend is ook de enige plek in Wales waar een private (Securicor) gevangenis staat met plek voor 800 gedetineerden. Hoewel de streek een zeer rijke historie heeft en natuurschoon voor wie het wil zien, is het sociaal gezien toch een depressieve plek. Op zich is dat niet zo bijzonder, in het Verenigd Koninkrijk zijn wel meer van dergelijke sociaal gezien arme oorden.

De zelfdodingen.

Om het beeld een beetje helder te krijgen zetten we eerst de zeven slachtoffers op een rijtje:

Dale Crole, 18, verhing zichzelf na 4 maanden vermist te zijn bij "Coney Beach funfair" in Porthcawl, vlakbij Bridgend in januari 2007;

David Dilling, 19, een voormalig klasgenoot van Dale, uit Pyle, vlakbij Bridgend, verhing zichzelf in februari 2007;

Thomas Davies, 20, zat op dezelfde school als bovengenoemde Dale en David, werd twee dagen voor de begrafenis van David (waar Thomas speciaal een pak voor had gekocht) gevonden hangend in een boom. Dat was ook in februari 2007;

Zachery Barnes, 17, uit Wildmill, Bridgend, en een vriend van de familie van bovengenoemde Thomas had zichzelf opgehangen aan een waslijn in augustus 2007;

Liam Clarke, 20, een vriend van Dale, werd hangend in een een park in Bridgend teruggevonden, dat was in december 2007;

Gareth Morgan, 27, kennis van Liam, verhing zichzelf in zijn slaapkamer, januari 2008;

Natasha Randall, 17, uit Blaengarw, Bridgend, en goede vriendin van Liam hing zichzelf op in haar slaapkamer. januari 2008.

Commentaren uit diverse media:

"We weten niet of het een vreemde cultus of na-aperij is, of dat ze een of ander pact hadden om zich van het leven te beroven", zei Liams vader tegen de krant Daily Mail."

"De Britse politie onderzoekt een reeks zelfmoorden bij jongeren in Wales. Ze vreest dat er sprake is van een zelfmoordcultus via Bebo, een vriendensite op het internet."

"Rechter van instructie Philip Walters zei in de tot nu toe onderzochte zaken geen aanwijzing te hebben gevonden voor het door de pers gesuggereerde verband met websites.
Walters zei dat het aantal zelfmoorden in Zuid-Wales, een post-industrieel gebied met veel armoede, de afgelopen drie jaar gestaag is toegenomen en dat de autoriteiten in antwoord daarop een contactgroep van politie, scholen en jeugdzorg hebben ingesteld."

"We tasten volledig in het duister over het waarom van de zelfmoorden", zegt begrafenisondernemer. "Soms wordt een briefje achtergelaten maar nog altijd is het grote aantal niet te verklaren."

"Papyrus, een organisatie die zich ten doel stelt zelfmoord onder jongeren te voorkomen, waarschuwt dat juist de speculaties in de media kunnen leiden tot na-aap gedrag."

En als laatste deze uit het AD na aanleiding van slachtoffer nummer 7:

"Hulpverleners en politie gaan uitzoeken welke rol internet speelt. De virtuele herdenkingsmuren op de netwerksite Bebo, vergelijkbaar met Hyves, zijn gevaarlijk, denken deskundigen. Jongeren willen graag positief herinnerd worden. Daarnaast dagen jongeren elkaar in chatrooms uit zelfmoord te plegen. In Noord-Ierland sloten tieners vorig jaar een zelfmoordpact. Drie sloegen ook echt de hand aan zichzelf."

Treurige update:

Inmiddels viel onlangs in Wales het achtste slachtoffer te betreuren. Op 4 februari vond verloofde Joel Williams (21) zijn vriendin Angie Fuller (18). Angie had zichzelf opgehangen.

fuller
( Angie en Joel, Op haar facebookprofiel schreef Angie:""I don't like myself, but hey who does? I'm an angry drunk." )

"Wales, Schotland en Noord-Ierland staan in de Europese top tien van gebieden met veel zelfmoorden. Wat Noord- Ierland betreft kan dit te maken hebben met psychiatrie, die er vrijwel ontbreekt. Ook zou zelfmoord ‘besmettelijk’ zijn: nabestaanden hebben een grotere kans zelf ook depressief te worden".

Zelfmoordpogingen na chatsessies

GENT - In Vlaanderen hebben vier jongeren geprobeerd zelfmoord te plegen nadat ze elkaar hadden opgejut tijdens het chatten op internet. "De chatvrienden spraken met elkaar over zelfmoord zoals over het veranderen van T-shirt", zegt de moeder van een 17-jarige Gentse jongen, die zich vier keer probeerde te verhangen. Alle pogingen mislukten.

De moeder legt de schuld bij het emo-circuit: "Een jeugdcultuur die sterk aan het opkomen is. Emo's kenmerken zich door emotionele en impulsieve buien. Zelfverminking zit in het basispakket”, zei de moeder zaterdag in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.

Historie.

Even terug naar Zuid-Wales. Tussen 2000 en 2003 sprongen vanaf Southerndown Cliffs in 18 maanden tijd 9 mensen hun dood tegemoet. In 2006 werd er in een periode van 11 maanden bijna wekelijks en jonge zelfdoder bij de lijkschouwer binnengebracht. Al deze zelfdodingen vonden plaats in het gebied rond Bridgend (Rhondda Cynon Taf en Merthyr Tydfil.)

Waarom?

Copy-cat effect, zelfmoordcultus, Internet, het emo-circuit, depressieve tieners, een schreeuw om aandacht of gewoon een toevallige samenloop van omstandigheden? Misschien ligt het aan de sociale geografie. De grauwe uitzichtloosheid van het bestaan die met name tijdens de nog grauwere wintermaanden
wordt geaccentueerd zouden wel eens de kaders kunnen zijn waarbinnen voor jonge mensen suïcide een aantrekkelijk idee is. Zelfdoding onder jongeren is altijd een raadsel geweest. In het verleden wees de beschuldigende vinger nogal eens naar rockmuziekanten die met hun muziek jeugdigen zouden aanzetten tot zelfdoding. Rockbands zoals bijvoorbeeld Judas Priest werden na aanleiding van één zelfdoding en één poging daartoe voor de rechter gedaagd. Was het maar zo simpel om één enkele keurige oorzaak aan te wijzen.

Postbus 51 zwijgt.

Wat zeggen de cijfers? Klik hier voor de Nederlandse cijfers van het CBS. Zelfdoding blijkt vooralsnog een taboe. De overheid probeert bijvoorbeeld wel het aantal verkeersdoden (811 in 2006) door middel van campagnes te beperken of aan te zetten tot een gezondere levensstijl. Maar als het gaat om zelfdoding zwijgt men in alle talen.

Wiki zegt over suïcide het volgende:

"Zelfmoord is een niet te verwaarlozen doodsoorzaak in de overlijdensstatistiek. In Nederland plegen gemiddeld 1600 mensen per jaar zelfmoord, dat zijn er ongeveer twee maal zoveel als er slachtoffers vallen in het verkeer. Elk jaar voelen ruim 400.000 mensen zich in Nederland zo wanhopig dat zij zelfmoord overwegen; bijna een kwart onderneemt daarvan ook daadwerkelijk een poging.

In België is zelfmoord de tweede meest voorkomende doodsoorzaak bij jonge mannen van 20 tot 24 jaar en de derde doodsoorzaak bij jonge vrouwen van die leeftijd. In de leeftijdsgroep van 25 tot 34 jaar is zelfmoord zelfs de eerste doodsoorzaak. In 2004 beroofden 106 Belgen zich van het leven door voor een trein te springen. In 2003 waren dit er nog 88. Elke dag ontnemen zeven Belgen zich het leven (wat neerkomt op 2500 mensen per jaar). Hiermee is zelfmoord in België aanzienlijk vaker aan de orde dan in Nederland. Ongeveer 2% van alle overlijdens in België is het gevolg van zelfmoord, bijna 3% van alle mannelijke overlijdens en iets meer dan 1% van de vrouwelijke overlijdens. Vlaanderen noteert met 3 zelfdodingen per dag het tweede hoogste cijfer binnen de Europese Unie".

Een bepaalde sociale geografie lijkt in ieder geval bij te dragen aan het aantal zelfdodingen maar er moet meer zijn, anders zouden die gebieden al lang ontvolkt zijn. Dat 'meer' kan volgens deskundigen de meest uiteenlopen oorzaken hebben van hormonaal tot psychosociaal.

Op de website 'Zelfmoord.nl' krijgt men wat meer inzicht in de diverse achtergronden die onder andere jongen aanzetten tot suïcidale gedachten. Eenzaamheid (ook binnen een groep waarbij men zich niet begrepen voelt), traumatische gebeurtenissen (verlies van dierbaren), werk en maatschappij (uitzichts- of zinloosheid) maar ook een negatief zelfbeeld lijken de boventoon te voeren in de reacties van mensen die zelfdoding overwegen.

De vraag of we mensen van zelfdoding kunnen afhouden is eigenlijk net zo moeilijk te beantwoorden als de vraag of we levenslustigen van het leven kunnen afhouden. Natuurlijk, met medicamenten en professionele gesprekken kunnen we beide groepen temperen in hun opvatting maar diep van binnen kan de doodswens net zo sterk aanwezig blijven als het omgekeerde bij diegene voor het leven kiezen.

Oz: komt gewoon door het slechte weer. Ze plegen allemaal zelfmoord in de wintermaanden.
Op 17-02-2008 0:42:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: Dit laat zien hoe blij mensen zijn in de huidige wereld
Op 17-02-2008 3:08:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Cheshire Cat: In Nederland plegen gemiddeld 1600 mensen per jaar zelfmoord, dat zijn er ongeveer twee maal zoveel als er slachtoffers vallen in het verkeer. Elk jaar voelen ruim 400.000 mensen zich in Nederland zo wanhopig dat zij zelfmoord overwegen; bijna een kwart onderneemt daarvan ook daadwerkelijk een poging.

Dus per jaar doen 100.000 mensen daadwerkelijk een poging en maar 1600 slaagt, dat is maar een slaagings kans van 1,6%, dat is pas deprimerend.
"We're all mad here."
Op 17-02-2008 4:29:21 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard: Ik ben ervan overtuigd dat, als kinderen liefdevol worden opgevoed, geen internet, somber weer of tegenslag ze zo depressief kan maken dat ze tot suïcide overgaan, niet opvoeding gerelateerde psychische aandoeningen daargelaten. De eerste 4 levensjaren zijn zeer bepalend voor de rest van het leven: hier wordt de basis gelegd van hoe perceptie geïnterpreteerd wordt. Goed voorbeeld doet goed volgen; als de ouders in die periode geen vredig en stabiel huishouden erop na houden, krijgt het kind een flinke achterstand in de aanzet tot de ontwikkeling van een gelukkig mens.
'Don't forget rule number 6'
Op 17-02-2008 7:09:20 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Voetnoot:
http://www.volkskrant.nl/buitenland/article504952.ece/Twee_nieuwe_zelfmoorden_in_Wales

Twee nieuwe zelfmoorden in Wales

ANP
gepubliceerd op 16 februari 2008 19:23, bijgewerkt op 19:23

LONDEN - De aanhoudende zelfmoordreeks in een regio in Wales zet de politie nog immer voor raadsels. Zaterdag onderzochten de autoriteiten in de regio Bridgend in het zuiden van Wales twee nieuwe sterfgevallen. Het gaat om een 15-jarige jongen en een 20-jarige vrouw, neef en nicht.

De jongen zou zichzelf woensdag thuis zwaar verwond hebben en vrijdag in het ziekenhuis zijn overleden. De vrouw werd vrijdag in het graafschap Kent gevonden. Ze had zichzelf opgehangen, aldus de BBC.

In het stadje (ruim 39.000 inwoners) en omgeving staat het aantal zelfmoorden sinds 2006 nu op 36. Alle slachtoffers waren tussen de 17 en 27 jaar oud en bij de meesten waren er vooraf geen signalen dat ze suïcidaal waren.

Sommige jongeren die zich het leven benamen, kenden elkaar via een vriendenwebsite. Daardoor groeide de vrees voor een zelfmoordpact, maar de politie heeft daar vooralsnog geen bewijs van gevonden. Een speciale commissie is inmiddels opgezet om een eind te maken aan de reeks zelfmoorden.
(bericht gewijzigd op 17-2-2008 11:29:47)
Op 17-02-2008 11:29:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: "een eind te maken aan de reeks 'zelfmoorden"
geweldig weer
Op 17-02-2008 0:37:21 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gebakken Plasse: @ F.Floor (61)

Hoe zou je dat de nabestaanden moeten uitleggen? Ah joh, hij was 'n beetje zuur...
Weer niet nagedacht, weinig respektvol, een gemiste kans. Zou je eigenlijk een permaban voor moeten hebben, maar ja, helaas heeft 'freedom of speach' ook z'n negatieve kanten
Op 17-02-2008 22:10:43 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard: Ja, hoe duiden we soms mensen aan die depressief of iets dergelijks zijn? Juist zuur! Soms mag het niet meer simpel zijn, maar moet er voor gestudeerd worden HAHAHAHAHAHAHAHA! ik moet er maar weer eens smakelijk om lachen , zoveel onbenul. Is het al opgevallen dat de koersen stijgen maar de kwaliteit maatschappij breed daalt als een gek?
'Don't forget rule number 6'
Op 17-02-2008 23:33:06 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Cheshire Cat: @F.Floor (61)

Pils heeft een lage pH waarde en is dus zuur.
Het smaakt bitter door de toevoeging van hop, maar het is zuur.
"We're all mad here."
Op 18-02-2008 4:03:21 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ward Aal:
DaVince:


Geloof je hetzelf?

Ik ben bang dat dáár nu juist het probleem ligt.
Meneer Floor: zelfinzicht??

Ward
Op 18-02-2008 11:53:03 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ivory^:
Oz:

komt gewoon door het slechte weer. Ze plegen allemaal zelfmoord in de wintermaanden.


Dan was het zeker een aantal jaren trug in juli ook kutweer?
Op 18-02-2008 23:25:51 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden