In 2001 vonden archeologen tijdens opgravingen in Guangrao (China's Shandong Provincie), buiten allerlei zeer oude artefacten, ook een opvallende schedel. Opvallend omdat in de schedel een keurig ovaal gat zat van 31 mm * 25 mm. Enfin, om een lang verhaal kort te maken, de hele handel ging mee voor verder onderzoek. Vorig jaar werd de 5.000 jaar oude schedel opgenomen in de collectie van het Shandong Museum omdat het een bewijs is van één van de oudste hersenoperaties in China.

schedel gat

( Chinese craniotomie )

Onderzoekers die de schedel onderzochten sloten een trauma als oorzaak voor het gat uit. De randen waren te mooi, te scherp en te rond. Sterker nog, het gat vertoonde tekenen van botaanwas. Dat wees erop dat de eigenaar van de schedel pas minimaal twee jaar nadat hij of zij het gat had opgelopen was gestorven. Het gat kon maar op één manier verklaard worden, de eigenaar had een craniotomie (hersenoperatie waarbij de schedel wordt geopend) ondergaan. Dat wijst er dus op dat de veroorzakers van het gat donders goed wisten wat en in welke omstandigheden ze dat deden.

In Europa.

Archeologe Maria Mednikova is een Russische onderzoekster die het fenomeen van prehistorische 'craniotomie' in kaart probeert te brengen. Al zo'n 10.000 jaar geleden bracht men modificaties aan in schedels, één of meerdere gaten werden geboord, uitgeschraapt of stukgetikt. De vraag is natuurlijk of het in die gevallen om ceremoniële of geneeskundige handelingen ging.

Mednikova analyseerde de overblijfselen van 3.875 personen en vergeleek deze met de wetenschappelijke literatuur. Op deze wijze kon ze vast stellen dat een 'craniotomie ceremonie' 10.000 jaar geleden 'hot' was in de regio van de Oekraïne. De oudste voorbeelden van het schedel openen vond men terug in Marokko (12.000 jaar geleden). In de bronstijd bleek craniotomie ook erg populair. In de daarop volgende IJzertijd daalde de interesse tot een kleine opleving in de 10de en 11de eeuw in Hongarije.

Voor Europa zijn bewijzen voor schedelboringen en schedelopeningen gevonden van Portugal tot Zweden en het zuiden van Engeland tot in Duitsland. Een deel van de schedelopeningen werden pas NA de dood verricht en hadden dus inderdaad een ceremonieel karakter.

Maria Mednikova denkt dat in een ander deel van de gevallen het wel degelijk om medische ingrepen ging. Misschien waren de ingrepen bedoeld om een persoonlijkheid te veranderen door delen van de hersenen te beschadigen. Anderzijds kon het natuurlijk ook zo zijn dat de patiënt door een bepaalde hersenbeschadiging in hogere sferen kwam en als sjamaan zijn gewicht in goud waard was.

Het blijft gissen. Wat wel als zeker uit het onderzoek naar voren kwam is dat het merendeel van de patiënten nog jaren na hun schedelopening wisten te overleven. In de periode van 7.000 tot 8.000 jaar voor Christus overleefde 90,5% van de mensen de ingrepen. Later zakte dat af naar een overlevingskans van 79%. Ter vergelijking: in de 17de en 19de eeuw waren de overlevingskansen na een dergelijke ingreep nul. Pas nadat men omstreeks 1867 de hygiëneregels in acht nam en steriel ging werken stegen de overlevingskansen weer.

In de verre oudheid gaf men al vaker blijk van hoogwaardige medische ingrepen. Zo vond men al eens perfect uitgeboorde en behandelde kiezen met een ouderdom tussen de 5.000 en 7.000 jaar geleden.

Ganzfeld:
Paul:

Ok,.. een beetje ver gezocht,...


Inderdaad paul .. beetje vergezocht.
:-)
Op 20-02-2008 7:55:57 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Broh-Koh Lee: Redaxie schreef:
"Redaxie: Aan sommige mensen gaat geen detail verloren.
aangepast, Thx"
Miereneukers?
Splinters en balken?
Fruit dan?
Op 20-02-2008 14:33:45 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden