Amerikaanse onderzoekers werken aan het ontsluiten en bedwingen van de meest beangstigende chemische substantie ooit; de meest primitieve geur, de geur van angst.

Feromonen zijn chemische stoffen die dieren afgeven als signalen voor hun eigen soort, voor sex, territoriale afbakening enzovoort. Maar feromonen doen meer dan zorgen voor aantrekkingskracht. Vele dieren hebben een “alarm feromoon”, dat waarschuwt voor gevaar. Luizen bijvoorbeeld gebruiken dit feromoon om hun soortgenoten aan te sporen om te vluchten.

Momenteel is het Amerikaanse leger bezig met het identificeren van de geur van menselijke angst. De militairen ondersteunen een studie naar de “Identificatie en isolatie van het menselijke feromoon” en richt zich hoofdzakelijk op het identificeren van steroïden in het menselijke angstzweet.

De onderzoekers gebruiken hierbij het zogenoemde “parachutespringen protocol”.

Van 20 subjecten (11 mannen en 9 vrouwen) werd vóór, gedurende en direct na hun eerste tandemsprong zweet, urine, bloed en speeksel afgenomen. Ook werden de hartslag en de ademhaling geregistreerd. Deze resultaten werden vergeleken met de resultaten na een fysieke inspanning gedurende eenzelfde periode. De experimenten werden gecontroleerd herhaald gedurende enkele opeenvolgende dagen.

 

De emotionele staat werd bijgehouden middels een korte gestandaardiseerde vragenlijst. Van de geobserveerde samenstellingen toonden de mannen een verhoging in afgifte (van angstferonomen) gedurende acute emotionele stress, terwijl bij vrouwen óf geen verandering of een vermindering werd vastgesteld.

Tijdens de lezing “Congress on Stress” in 2007 werd verteld dat er mogelijk een verborgen biologische component bestaat in de menselijke sociale dynamiek, waarbij emotionele stress letterlijk “besmettelijk” is.

Vergelijkbare studie.

Dit werk lift mee op een studie uit 2002 van het Weense Ludwig-Bolzmann Instituut, waarbij de subjecten een bandje om de onderarm kregen terwijl ze de horrorfilm “Candyman” of een neutrale documentaire bekeken.

Hierna werd hun gevraagd om door simpelweg aan de bandjes te ruiken vast te stellen wie welke film gezien had. Het resultaat toonde aan dat zij dit konden, al dachten ze dat de geur van agressie sterke was dan de geur van angst.

Het Amerikaanse leger dient voorstel in.

Er is gesuggereerd dat het menselijke feromoon kan leiden tot de fabricatie van chemische “angst”-sensoren.

Het project “Integrated System for Emotional State Recognition for the Enhancement of Human Performance and Detection of Criminal Intent (zie de voorstellen van het militaire apparaat DEFENSE ADVANCED RESEARCH PROJECTS AGENCY onder nummer DARPA SB032-038) maakt specifiek melding van de mogelijkheid om feromoon afgifte te registreren;

Zulke systemen kunnen gebruikt worden om de fysieke gesteldheid voor dienst vast te stellen, geïntegreerd in gesloten systemen kan het de waakzaamheid en werkdruk van gebruikers bijhouden, of gebruikt worden om kwade intentie van individuen te ontdekken en daarop te anticiperen.
Deze systemen kunnen ongehinderd individuen observeren binnen militaire operationele omgevingen of drukke burgerplaatsen door te vertrouwen op passieve detectie
.


Effectief tegen terroristen?

Als ze hiermee een terrorist op een vliegveld proberen te ontdekken zou het wel eens niet kunnen werken. Er zijn mensen die een dusdanige angst voor vliegen hebben, dat hun feromonen alle sensoren in de omgeving op tilt doen gaan. Zelfmoordcommando’s zijn vast veel rustiger.

Maar hoe staat het met een offensief gebruik? Feromonen zijn effectief in zeer kleine hoeveelheden. Een groot gebied kan dus bestreken worden met slechts enkele liters. Zou met voldoende concentratie iedereen in de omgeving last krijgen van onverklaarbare angstgevoelens? Gezien de besmettelijkheid zou dit betekenen dat de geïnfecteerden het angsthormoon zelf ook beginnen te produceren.

Het feromoon op zichzelf zal waarschijnlijk niet veel veroorzaken. Maar gekoppeld aan een uiterlijke trigger, zoals een hard geluid, zou een menigte kunnen beïnvloeden om als losgeslagen koeien rond te stampen.

Aan de andere kant, het bijenferomoon stimuleert een aanval in plaats van wegvluchten, en de Weense studie suggereerde dat iets soortgelijks voor het menselijke feromoon zou gelden. Of zijn er misschien meerdere feromonen bij betrokken? Wat er ook gaande is, dit onderzoek zal ongetwijfeld nieuwe en krachtige manieren ontdekken om het menselijke gedrag te manipuleren.

Bron: Pentagon Explores 'Human Fear' Chemicals; Scare-Sensors, 'Contagious' Stress in the Works? by David Hambling

Gerard:
Horatio:

Ze zouden over dat hele Amerika eens een paar duizend liter liefdesferomoon moeten gooien...die mensen zijn alleen maar bezig met oorlog, angst en terrorisme(al eeuwen).
Leuk blog.

Hebben ze al gedaan, iedereen lijkt daar de hele dag overal fuck bij te roepen. In het kader van "making love", waarmee ze dus fucken bedoelen waarbij de factor liefde niet aanwezig hoeft te zijn, lijkt er weinig hoop dat ze ooit nog ontdekken wat liefde nog meer kan inhouden.
'Don't forget rule number 6'
Op 23-02-2008 11:45:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ivoryke^: *mompelt iets over scheren en kam*

OT; Opzich wel mooi dat er weer iets ondekt wordt over de werking van de mens. En misschien ook wel handig toepasbaar op theorien over massa hysterie en derg. Wie weet zijn die ook wel besmettelijk. Maar ik vind het onzin om dit soort dingen tegen de mens te gaan gebruiken. Alsof er al niet genoeg wapens zijn.
Moeten is een keuze...
Op 23-02-2008 13:29:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard: OK, ik had het zeer generaliserend gesteld, maar het is wel zoals de USA via de media aan ons wordt voorgesteld. Blijkbaar verkoopt dat goed.
'Don't forget rule number 6'
Op 23-02-2008 14:05:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic: In de greep van een onzichtbare angst. Een angst die je niet kan relativeren en plaatsen. scary.
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 24-02-2008 0:19:37 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden