In 1957 beweerde marktonderzoeker James McDonald Vicary dat hij een wondermiddel had gevonden om de verkoop van producten omhoog te jagen. Tijdens het bekijken van de film Picnic kreeg de argeloze bioscoopbezoeker iedere vijf seconden 0,03 seconden lang de zinnen 'eet popcorn' en 'drink coke'. Volgens James Vicary was er een stormloop naar de goederen. Later zou Vicary verklaren dat hij eigenlijk te weinig data had om 100% zeker te zijn dat de subliminale reclame werkte, maar de interesse in de mogelijkheid was meer dan ooit gewekt.

In 1974 maakte de Amerikaanse Federale Communicatie Commissie (FCC) een verklaring op waaruit bleek dat subliminale perceptiebeïnvloeding als misleidend en schadelijk voor de publieke geest werd bevonden. Een paar jaar eerder had de CIA er al het dossier 'The operational potential of subliminal perception' over geschreven.

K666
( Subliminale K3, eerder op GW )

Net zoals bij veel (grens)wetenschappelijke aangelegenheden vindt kamp 1 het de nieuwe Heilige Graal, waar kamp 2 het af doet als (bij)geloof of pseudowetenschap. Dat weerhield Republikeinse spindokters er niet van om tijdens de presidentsstrijd in 2000 met subliminale wapens Al Gore te beschieten. Volgens de Democraten werd er in een spotje met George W. Bush via subliminale berichten duidelijk gemaakt dat Al Gore een rat was. De maker van de reclamespot ontkent alles.

In Nederland onderzoekt Ap Dijksterhuis hoe subliminale perceptie het gedrag van mensen kan veranderen. De sociaal-psycholoog wil weten of de zelfwaardering en het zelfvertrouwen van mensen opgekrikt kunnen worden via subliminale berichten. Gebleken is dat dergelijke subliminale boodschappen goed werken. Het zelfvertrouwen gaat inderdaad omhoog.
Dijksterhuis herbekeek het onderzoek van James Vicary en kwam tot een iets ander eindresultaat. Toen de proefkonijnen na de bioscoopboodschap een drankje voorgezet kregen, gingen ze duidelijk meer drinken. Ondanks het subliminale bericht 'drink cola' bleken de proefpersonen echter geen voorkeur voor cola te hebben gekregen. 'Cola' werd mogelijk naar 'frisdrank' gegeneraliseerd.

Prof. Matthew Erdelyi, een psycholoog van het Brooklyn College vindt subliminale beïnvloeding controversieel, maar volgens zijn recente studie kan het wel degelijk een effect hebben.
"Er is veel interesse in het onderwerp, maar het ligt een beetje in de taboesfeer," aldus Matthew Erdelyi. Volgens de professor moet niemand ervan versteld staan dat subliminale trucs in de toekomst opnieuw de reclamewereld zullen beïnvloeden. En, het zou de eerste keer niet zijn, misschien ook de politieke wereld.

Uw mening: subliminale beinvloeding moet kunnen?
Stemmers: 658 (69%)
Stemmers: 140 (15%)
Stemmers: 150 (16%)
Dr. Phil: Verbaast me niets dat de CIA er onderzoek naar deed.
(bericht gewijzigd op 27-2-2008 0:54:58)
Op 27-02-2008 0:53:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ivoryke^: Het doel heiligt de middelen. Als dit inderdaad gebruikt kan worden als hulpmiddel om mensen beter in hun vel te krijgen... mijn zege heb je! Maar dan is er natuurlijk nog altijd de discussie, wie heeft de waarheid in pacht, wie weet wat er goed is voor een ander. Dus die is al erg dubbel. In de reclame sfeer vind ik dit een grote NEE. De hedendaagse reclame beinvloedt ons al meer dan genoeg. Al zijn er dan natuurlijk ook weer de "goede"reclame's. Zoals bijv. die van SIRE die voornamelijk meer bewustwording roepen.

Al met al... ik heb op geen mening gestemd. Niet omdat ik die niet heb, maar omdat ik niet kan kiezen.
Moeten is een keuze...
Op 27-02-2008 0:49:43 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
KC: Deze is uit de Disnep film Aladdin:

De geest zegt op een goed moment dat "teenagers" uit de kleren moeten.

http://www.disclose.tv/action/viewvideo/3518/Disney_Subliminal_Messages/

Bizar...
(bericht gewijzigd op 8-8-2008 20:25:27)
Ik ben omdat 'ik' is. 'Ik' heeft nooit niks en is voor altijd.
Op 08-08-2008 20:24:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
KC: Begin van het einde is er al... (that's a good thing)

Ethiek FTW!
(bericht gewijzigd op 8-8-2008 23:18:57)
Ik ben omdat 'ik' is. 'Ik' heeft nooit niks en is voor altijd.
Op 08-08-2008 23:18:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden