Wij worden met zo een massa gegevens overspoeld dat het bijna onmogelijk geworden is om zonder hulpmiddelen het overzicht te bewaren. MierDaarom moet de technologie ter hulp komen. Datamining is een manier om met aangepaste software snel nuttige informatie te halen uit grote databanken. De natuur kan daarbij een handje helpen. David Martens en zijn collega's van de onderzoeksgroep Beleidsinformatica van de K.U.-Leuven stellen in het vakblad IEEE Transactions on Evolutionary Computation het nieuwe computerprogramma Ant-Miner+ voor: software die de kredietwaardigheid van leners onderzoekt, met dank aan... de geursporen van mieren.

Het Belgische weekmagazine Knack heeft het in de uitgave van februari 2008 over het programma Ant-Miner+: software gebaseerd op de activiteit van mieren, die onder meer banken in staat moet stellen met grotere nauwkeurigheid de kredietwaardigheid van klanten te voorspellen. Volgens het wetenschappelijk artikel kan het nut ervan niet meer in twijfel getrokken worden sinds de wereldeconomie op zijn kop staat ten gevolge van wat ondertussen de kredietcrisis in de VS is gaan heten. Te veel mensen kregen er een lening voor de aankoop van een huis die ze niet kunnen terugbetalen.

Waar zit de analogie met mieren?

Mieren hanteren een speciale strategie om vanuit hun nest een geschikte voedselbron te vinden. Ze zwermen aanvankelijk op goed geluk in alle richtingen uit, maar laten voortdurend geursporen achter. Op goede voedselplaatsen komen steeds meer mieren terecht zodat de paadjes die er naar toe leiden steeds meer met geurstoffen worden gemerkt, waardoor ze steeds aantrekkelijker worden.

Vuurmieren

In Ant-Miner+ wandelen stukjes software op vergelijkbare wijze door het klantenbestand van een bank. Ze voorspellen met hoge betrouwbaarheid iemands kredietwaardigheid. Mogen virtuele mieren beslissen over uw (krediet)waardigheid?

I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 10-03-2008 19:43:45 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden