Moraal geeft handeling en gedrag aan, die in een maatschappelijke context als 'wenselijk' en 'meest correct' wordt aanzien. Soms wordt het begrip 'moraal' ook gebruikt in de betekenis van een zedenles: de moraal is dan de achterliggende gedachte. Het principe wordt toegepast in elke soort literatuur en ingebed in de inhoud. Meestal is de moraal in een verhaal moeilijk te herkennen, tenzij na ontleding: denk maar aan de parabels, sprookjes en stripverhalen.

GW waagt zich vandaag ook aan een verhaal met een moraal.

Moral Mind

Het verhaal

De gunstige weersomstandigheden hielden de boerenzwaluwen vorig jaar langer dan gewoonlijk in onze contreien. Maar uitstel is geen afstel: uiteindelijk maken alle zwaluwen zich klaar voor de ingewikkelde trek naar het zuidelijk halfrond. Behalve één zwaluw. We geven hem voor het gemak een naam: Zwolm.

De laatst achtergebleven boerenzwaluwen proberen voor de zoveelste keer Zwolm te overtuigen om mee te vliegen. Zwolm weigert: "Pffff. Vliegen jullie je maar rot. Ik blijf hier. Het is hier nog warm genoeg en nog lekker veel eten. Laat me maar."

De boerenzwaluwen zijn nog geen maand weg als Zwolm ervan overtuigd raakt om ook maar naar het zuiden te vliegen, want de nachttemperatuur wil al wel eens flirten met het vriespunt. Zwolm pakt zijn boeltje en vertrekt richting Gibraltar.

Zwolm is nog geen dag onderweg of hij krijgt last van koude vleugels. Hij krijgt nog een sneeuwbui te verwerken en raakt onderkoeld. Een uurtje later is hij zo verkleumd van de kou dat hij op het einde van zijn krachten zit. Vliegen heeft geen zin meer. Het lukt niet meer. Dit is het einde. Zwolm duikelt naar beneden.

Zwolm komt terecht in een weiland vol koeien. Nog voor hij een laatste schietgebed kan opzeggen komt een koe zijn richting uit en laat een verse warme vlaai over hem heen donderden. Overweldigd door de deugddoende warmte van de koeienvlaai begint Zwolm van genot te fluiten en te fladderen.

Een hongerige kat op amper 20 meter van Zwolm merkt haar gemakkelijke prooi op. Een sprong, wat geklauw, gekraak en gepeuzel. Zwolm is niet meer.

De Moraal achter dit verhaal

Niet iedereen die op je schijt is per definitie uw vijand.
Iemand die je uit de stront haalt is niet per definitie uw vriend.
Als het je meezit en je bent gelukkig, hou dan je bek (want niet iedereen kan dat verdragen).

Ivoryke^: ghahahahaha XD
Moeten is een keuze...
Op 06-03-2008 11:18:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gebakken Plasse: Shit zeg, een verhaal met een baard, net als de moraal van het verhaal. Nu moet er wel bij gezegd worden dat het meer moralistisch is dan 'moraal'. Maar goed, zelfs ik begrijp dat dit grappig bedoeld is...
Op 06-03-2008 13:05:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Whyme: Prachtig! Vooral de laatste moraal
pluk de nacht, slapen kan altijd nog.
Op 06-03-2008 21:44:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Radiation: Zou de redacteur van ondervinding spreken?
Ge kunt er uw haar mee kammen!
Op 06-03-2008 21:50:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden