Het moet frustrerend zijn voor ambitieuze archeologen: Keizer Shi Huangeen enorme grafheuvel zien liggen waarin volgens de geschriften tal van schatten en waardevolle historische gegevens bewaard zijn, inbegrepen een rivier van vloeibaar kwik en een als modern te beschouwen drainagesysteem dat illustreert dat er in China voor het begin van onze jaartelling al ver ontwikkelde wetenschap beschikbaar was. Voorlopig ontbreken de juiste technieken om het graf op wetenschappelijke verantwoorde wijze bloot te leggen.

Een kort verhaal over Keizer Shi Huang die zich voorbereidde op de verovering van het hiernamaals.

In de heuvels liggen de resten van Ying Zeng: de man die in 264 voor Christus op dertienjarige leeftijd Shi Huang werd, de 'eerste keizer' van de stad Qin, die na tal van veldtochten zeven onafhankelijke staten verenigde in een groot keizerrijk. Voorlopig weet men niet eens waar de ingang van het graf zich bevindt.

Uiteraard circuleren er verhalen over de afweermechanismen en booby-traps die ingebouwd zijn om plunderaars te weren. De legende wil eveneens dat duizenden arbeiders die de laatste hand legden, levend met de dode keizer zijn begraven om zijn geheim(en) te bewaren voor eeuwigheid.

Shi Huang is ook de man die de Chinese muur bouwde. Hij moet geen gewoon iemand geweest zijn, want voor hij stierf in 210 voor Christus aan een banale infectie, opgelopen tijdens een reis, had hij zich minutieus voorbereid op zijn leven na de dood.

In 1974 ontdekten boeren per toeval de eerste 'terracottasoldaat' in de buurt van wat nu de stad Xi'an in Centraal China is. Ondertussen zijn er 8000 soldaten blootgelegd, allemaal groter dan een doorsnee Chinees, allemaal gebaseerd op echte individuen, allemaal uitgerust met gesofisticeerde wapens (waarvan er na de dood van de keizer vele gestolen werden).

Terracottaleger

Er zijn terracottapaarden opgegraven, koetsen, harnassen en wapenkamers. Voor het vermaak van de keizer waren er circusdieren en artiesten (naar verluidt ook prostituees, maar daar vertellen de Chinese experts weinig over).

De bedoeling was niet alleen dat de keizer na zijn dood beschermd zou worden, maar ook dat hij in het hiernamaals initiatieven zou kunnen nemen om de allergrootste te zijn. Hij is deels in zijn opzet geslaagd want tegenwoordig komen alle groten der aarde zijn leger bezoeken (de laatste was de Franse president Niciolas Sarkozy). Volgens de curatoren maakt Fidel Castro de meeste indruk op de vele foto's in de galerij. Wie van ons zou dat kunnen betwijfelen?

De keizer moet echter geen respectvolle bestuurder geweest zijn want luttele jaren na zijn dood staken woedende boeren een deel van zijn terracottaleger in brand. Het is zelden aangenaam leven onder megalomane mannen...

Terracottaleger overview

Terracottaleger overview-bis

Naranek: Een deel van de collectie is naar Engeland verscheept om daar tentoon gesteld te worden. Kijk, da's makkelijker dan helemaal naar China te vertrekken.
Op 13-03-2008 21:01:50 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Dr. Phil: Nu staan ze toch ook ergens in Nederland?
(bericht gewijzigd op 13-3-2008 22:23:12)
Op 13-03-2008 22:23:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden