Het Laatste Nieuws publiceerde een tijdje geleden een artikel over een hoogtechnologische helm die hersenpulsen verwerkt en doorstuurt naar een computergame. Tijdens de Game Developers Conference van februari 2008 in San Francisco kwam de Amerikaanse ontwikkelaar Emotiv Systems op de proppen met dit hoogstandje, waarmee je een computergame alleen nog bestuurd met je hersenen. Een digitale verwerkingseenheid van menselijke gedachten en emoties?

Epoc Emotiv

Wij vroegen ons af of de gamecontrollers en joysticks nu volledig achterhaald zijn en of er geen gevaar is voor de euh... geestelijke gezondheid.

Een jaar geleden hadden we het er al over in het blog 'De virtuele hersenvraag'. Toen stelden wij ons de vraag of de Epoc Emotiv de matrix van binnenkort is. Deze keer berichtten we over het apparaat zelf.

De Epoc Emotiv Neuroheadset blijkt een draadloos gestuurde 'helm' te zijn met verschillende sensoren die elektrische pulsen van onze meer dan 100 miljard zenuwcellen in onze grijze massa kunnen registreren. Het apparaat zou in staat zijn om je gedachten en emoties te herkennen en ze te vertalen naar een game. Ben je gelukkig, dan zal je virtuele personage lachen. Wordt je in een situatie in het nauw gedreven dan zal je personage angstig kijken.

Niet alleen je gevoelens, maar ook je daden zullen geregistreerd worden. Wandelen, objecten vastnemen en weggooien, of iemand een klap geven, kan door er gewoon aan te denken, al is wel enige training nodig. Zo stuur je in het echte leven ook eigenlijk je lichaam. Het apparaat is ook nog uitgerust met een gyroscoop zodat de bewegingen van je hoofd geregistreerd worden. Voor een demonstratie met de Epoc Emotive Neuroheadset moet je de video maar eens raadplegen.

Neurologen zien geen graten

De gebruikte technieken zijn afgeleid uit de medische wereld en worden trouwens al een hele tijd in militaire kringen toegepast. Zo gebruiken piloten een gelijkaardig systeem om scherp te stellen op een doelwit. Ze hebben buiten het systeem nog enkel een 'knopje' om te vuren. Minder-validen gebruiken de technologie dan weer om prothesen aan te sturen.

Belgische Professor Neurologie Paul Boon: "Slecht voor de gezondheid is de Epoc Emotiv niet. Eigenlijk gaat het puur om een passief systeem dat de hersenactiviteit meet en vervolgens vertaalt naar een computerspel. Je kan het vergelijken met een hartslagmeter. De enige discussie die je kan voeren is of het goed is voor de creativiteit en de algemene gezondheid van de gamer. Vroeger moesten ze nog op een knopje duwen of de joystick bewegen, nu zullen ze helemaal niets meer moeten doen."

Volgens de fabrikant werkt de Epoc Emotiv Neuroheadset ook met de reeds bestaande games. Dat brengt ons bij de vraag hoe lang softwareproducenten, en misschien wel minder vredelievende instanties al werken met - en aan - dit of gelijkaardige systemen. We hebben zo een vermoeden dat in bepaalde criminele milieus andere toepassingen broeien. Daarbij gooien we gewoon even virtuele moord, gevechtsopleiding, terrorisme en verkrachting in de ring...

Het apparaat is nog niet verkrijgbaar en een releasedatum is nog niet bekend, de prijs wel: ongeveer 200 euro. Neurosky, een gelijkaardig bedrijf, zou mogelijk al eerste met een gelijkaardig, maar fel vereenvoudigd apparaat op de markt komen. Dat zou een soort headset zijn met een prijskaartje van zo'n 30 euro.

I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 08-03-2008 16:38:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Dr. Phil: Ik vind het eng
(bericht gewijzigd op 13-3-2008 22:26:31)
Op 13-03-2008 22:26:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden