Het 'natuurwonder' van Pamukkale, de circa 100 meter hoge kalksteenformaties met hun grote witte waterbassins, waren er in de jaren 80 van vorige eeuw niet zo best aan toe. Het valt nauwelijks te geloven, maar de natuurbeschermingsorganisaties en het ministerie van toerisme zijn er in geslaagd om Pamukkale te redden.

Pamukkale (kalsteenformaties)

Pumakkale, een paar kilometer te noorden van Denizli, in het westen van Turkije, is een geologisch wereldwonder. Letterlijk betekent Pumakkale "kasteel van katoen". Het sterk kalkhoudende water loopt er via verschillende terrassen naar beneden. Het aangenaam warme water laat calciumcarbonaat achter en zo ontstaan er dikke stroken kalk op verschillende terrassen. De witte kalk wordt voornamelijk in de koude maanden door het bronwater (35 graden Celsius) afgezet. Zo lijken de hellingen van op enkele honderden meters afstand een kasteel van katoen, of zelfs een bevroren of versteende waterval. Niet alle terrassen zijn vrij toegankelijk wegens eerder aangebrachte schade aan het poreuze gesteente. Bovenaan de kliffen heb je nog een mooi overzicht van de meeste terrassen en de omgeving.

Pamukkale (terassen)

Om het natuurwonder te bewaren voor eeuwigheid werd een geavanceerd bewateringssysteem - waarin het extreem kalkhoudende water wordt gebruikt - geplaatst die de grauwsluier laat verdwijnen. Om de twee dagen wordt een ander stuk bewaterd. In 1993 is ook de druk bereden weg tussen de witte kalksteenbassins voor het verkeer gesloten. Tevens werden de hotels, die boven de terrassen lagen, afgebroken. Met inbegrip van de omliggende archeologische opgravingsterreinen is het een beschermd natuur- en cultuurgebied geworden: het nationale park van Pamukkale.

Pamukkale (groot bassin)

De beroemde kalksteenterrassen, waar de Grieken en Romeinen al warme baden namen, hebben weer dezelfde glans als vroeger. De vermeende genezende kracht van de bronnen is al enkele duizenden jaren bekend.

Aan de top van de kliffen liggen de uitgestrekte ruïnes van het antieke, waarschijnlijk pas in de tweede eeuw voor Christus gestichte Hierapolis. In de Romeinse tijd was deze stad ook bekend als het Laodicea, welke bekend is uit de bijbel als één van de 7 gemeenten in klein-Azië. De ooit druk bevolkte stad werd in latere eeuwen verwoest door aardbevingen en plunderende volken.

Op het archeologisch terrein staat onder andere het Monument van de apostel Filippus.Monument van apostel Filippus Het enorme achthoekige bouwwerk moet vermoedelijk in de vijfde eeuw worden gedateerd. Het werd waarschijnlijk ter ere van de in Hierapolis gestorven apostel gebouwd. Ten noorden van het theater ligt de necropolis. Achter twee ronde torens van de poort van Domitianus liggen sarcofagen, graftempels en grafheuvels over het terrein verspreid. Het is een romantisch en melancholiek stemmende, unieke aanblik.

Het Plutonium is een heiligdom dat gewijd is aan Pluto, de god van de onderwereld. De onderaardse kamer van de grot is niet toegankelijk. Volgens de overlevering stroomden hier levensgevaarlijke gassen naar buiten. De vermoedelijke ingang bevindt zich naast de ruïne van Apollo. Vanaf hier heb je ook al een zicht op het theater: een omstreeks 200 na Christus gebouwd toneelgebouw met marmeren decoraties.

Hieropolis (theater)

 

Gerelateerd aan deze publicatie:
Chris de Boden: Ik heb het in het echt gezien en ik heb er maar een 2 worden voor:
Prachtig mooi

Turkije heeft wel veel meer schitterende dingen(hoop archeologische zaken) die een bezoekje zeker waard zijn.

Schitterend land met een zeer rijke historie en cultuur.

Van die ene arena heb ik zelfs high-definition video van. (ik zal kijken of ik het een en ander(in hd-DivX) kan monteren, de kalkstenen terrassen heb ik helaas niet op video omdat ik mijn camera vergeten was op te laden ).
(bericht gewijzigd op 9-3-2008 4:06:15)
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 09-03-2008 4:02:17 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ward Aal: Leuke aanvulling Jan.

Ward
Op 10-03-2008 23:16:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden