Vorig jaar september schotelden wij u een recensie voor van het boek "Moord namens de 'kroon'? Het ultieme leven van Pim Fortuyn" van Ine Veen. Een boek dat even opmerkelijk is als de schrijfster ervan. Onlangs verscheen alweer de vierde druk van het boek en het is hoog tijd om de schrijfster in het spotlicht te zetten en alvast een glimp van haar volgende spraakmakende boek te laten zien. Van ballerina tot succesvol actrice en van fotomodel tot gevierd kunstenares en nu, de 70 jaar gepasseerd, maakt ze carrière als 'grenswetenschappelijk' auteur. Ine Veen, een dame die ons wakker schudt.

frank barkel

( Bert en het Boek )

Ine Veen is een naam die de jongere generatie niet veel zal zeggen, de wat ouder generatie kennen haar vast wel. Over het leven van Ine Veen is een boek verschenen getiteld; "De Muze Ine Veen" van Adrian Stahlecker. In 228 pagina's en rijkelijk voorzien van foto’s en bijlagen wordt het leven en werken van Ine Veen beschreven. We lezen hoe ze in de roerige jaren voor de oorlog (1937) werd geboren in de Zaanstreek. Al vroeg werd ze gegrepen door de schone kunsten en verloor haar hart aan het ballet. Ze maakte internationale furore als danseres en de stap naar het toneel als actrice was daarna gauw gemaakt. Ze deed mee aan diverse TV-producties en verscheen ook op het witte doek. Ze schitterde in de film 'Blue Movie' uit 1971. Destijds de eerste Nederlandse bioscoopfilm waarin heuse seksscène's waren te zien.

ine veen
( Ine Veen zoals de meeste mensen haar nog van TV en het witte doek kennen )

Baanbrekend en vernieuwend is een etiket dat we gerust op deze kunstzinnige dame kunnen plakken. Later maakte ze een carrière-move en werd een verdienstelijk schilderes. Het verhaal van Ine is er een van vallen en opstaan, passie en liefde maar soms ook met pijn en vooral doorzettingsvermogen. (meer over de carrière van Ina op haar website, klik hier)

"Moord namens de 'kroon'? Het ultieme leven van Pim Fortuyn" is een boek voor iedereen die niet klakkeloos wil accepteren dat Pim Fortuyn door een 'lone gunmen' in de vorm van Volkert van der Graaf werd vermoord. Er zijn nogal wat verhalen geschreven die duidelijk moeten maken dat er achter de aanslag een groter complot zat maar Ine Veen is de enige die dankzij authentieke documentatie en gesprekken met betrokkenen dat verdomd goed weet te onderbouwen. Het is in die zin dus ook niet zo heel verwonderlijk dat ondanks de lovende kritieken de reguliere pers maar mondjesmaat aandacht aan het boek schonk.

"Moord namens de 'kroon'? Het ultieme leven van Pim Fortuyn" is een bijzonder boek omdat er niet alleen om het complot wordt ingegaan maar ook op de persoon Fortuyn zelf en natuurlijk de poppetjes die om hem heen stonden. Het leest als een thriller, is waardevol als biografie en zeer bruikbaar als naslagwerk. En last but not least het geeft ons een goed onderbouwd inkijkje in de bananenrepubliek die we Nederland noemen. (lees het vorige blog er nog maar eens op na. )

Wie denkt dat Ine op haar 71ste nog stil zit heeft het mis. Binnenkort zal haar nieuwste boek verschijnen onder de titel "Alarm... u wordt vergiftigd". De veelzeggende titel licht al een tipje van de sluier op waar het over zal gaan. Op dit moment, zo heb ik van Ine begrepen, wordt juridisch bekeken of het boek op de markt kan verschijnen. We wachten met spanning af.


De Muze Ine Veen, Adrian Stahlecker, uitgeverij Aspekt isbn 90 5911 204 7

Moord namens de 'kroon'? Het ultieme leven van Pim Fortuyn, Ine Veen uitgevrij Aspekt ISBN 90 5911 554 6

Timmy: Veelzijdige dame, zie ik op haar website. Schilderen, schrijven, acteren, ballet, ...


(bericht gewijzigd op 12-3-2008 12:02:53)
Op 12-03-2008 0:02:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden