Gelovigen huldigen het standpunt "ik geloof DUS is het zo" en sceptici staan daar lijnrecht tegenover en zeggen "Ik heb het nooit gezien DUS is het er niet". U en ik zitten gevangen tussen die twee uitersten. Zo las ik laatst een verslag van een astronoom die in de afgelopen 30 jaar bijna dagelijks met zijn telescoop de nachtelijke hemel had afgegraasd maar nog nooit iets had gezien wat hij niet kon verklaren. Gewichtig voegde hij er aan toe dat hij ook van zijn collega-telescoopgluurders nog nooit een rapport had gezien over 'iets' daarbuiten dat hem kon overtuigen van vreemde zaken of misschien wel buitenaards leven. Het is in ieder geval duidelijk dat deze sceptische verkijker niet dezelfde rapporten leest als ik.

ufo

( anomalie )

Zeggen astronomen wel wat ze zien? Tegenwoordig zijn er inderdaad niet veel astronomen die meldingen maken van anomalieën. Op zich is dat niet zo vreemd want wel meldingen maken van vreemde waarnemingen leidt tot heftige discussies en als men niet oppast een brandmerk als 'gek'. Vroeger was dat anders. In de afgelopen 150 jaar zijn er wel degelijk vreemde observaties gerapporteerd door hemelstaarders. In de boeken van Charles Fort worden veelvuldig onderbouwde meldingen gemaakt van dergelijke onverklaarbare observaties. Kijk bijvoorbeeld maar eens hier in de online versie van Fort's 'book of the damned'.

Met een beetje knappe Gamma telescoop en wat geluk en doorzettingsvermogen kan men zelf op een heldere nacht vreemde zaken zien op de maan. Vreemde lichtflitsen, rare schaduwen en soms zelfs vreemde structuren roepen meer vragen op dan antwoorden. Zelfs de NASA heeft gewoon foto’s online staan van 'vreemde' zaken.

Ufo?
( Foto: NASA AS15-85/08, 1971, mogelijk zwerfafval van de capsule of een camera anomalie, aldus verklaring NASA )

Een andere manier van debunking kwam ik onlangs tegen in de online krant Icwales. In een artikel deed oogspecialist Chris Gorman,verbonden aan het Cardiff’s University Hospital, de stelling uit de doeken dat het zien van geestverschijningen en vreemde objecten vooral te wijten is aan 'cataracten' of vertroebeling van de ooglens. Cataracten zijn goed te behandelen en de goede dokter denkt dan ook dat als meer mensen zich laten genezen het aantal sightings van vreemde zaken zal dalen.

Maar wie op Youtube zoekt kan talloze filmpjes vinden van mensen die vreemde anomalieën hebben weten vast te leggen. Vreemde lichten of rare objecten hoeven natuurlijk nog geen UFO's of entiteiten te zijn maar zolang er geen afdoende verklaring is blijven het toch anomalieën. Al met al zegt de stelling "ik heb het nooit gezien dus is het er niet' van de astronoom meer over zijn waarnemingsvermogen dan de afwezigheid van onverklaarbare sightings. En natuurlijk zullen oogafwijkingen leiden tot het zien van 'mumseltjes' maar camerabeelden tonen aan dat het zeker niet altijd aan de ogen ligt. Sterker nog, soms ziet het oog niet eens wat de camera wel ziet zo blijkt uit een artikel uit de Sun waar een student een haarscherpe UFO op de gevoelige plaat wist vast te leggen zonder dat zij het ding ook daadwerkelijk zag. (klik hier voor de foto.)

Tussen 'ik geloof dus het is zo' en 'ik zie het niet dus het is er niet' zit een enorme hele afstand waar raadsels altijd zullen blijven bestaan. Mijn advies is dan ook sla niet door en gooi de deur niet dicht. Maar verbaas, geniet en onderzoek daar waar kan.

Lanoe: Goh, waar is die Bush toch mee bezig.
Hier het eindresultaat:

Carpe diem homo universalis
Carpe diem homo universalis
Op 14-03-2008 9:00:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
mika2002: @ lanoe, geweldige filmpjes!
Op 14-03-2008 0:25:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
mika2002: @rob,je hebt helemaal gelijk..jammer dat er zo veel rommel op het net staat!
Op 14-03-2008 15:24:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
mika2002: @huh,lekker off topic is ook off topic...pfff!
Op 14-03-2008 22:16:27 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Broh-Koh Lee:
mika2002:

@huh,lekker off topic is ook off topic...pfff!

Lekker off topic?
Daar hebben we de zeepkist voor.

(bericht gewijzigd op 14-3-2008 23:25:05)
Fruit dan?
Op 14-03-2008 23:25:05 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe: "Tijd 01:15 in het filmpje.
Er staat, possible tube shuttle terminal with signs in ET language.
Pardon, buitenaardse taal...
Er staat gewoon 13 BELOW in fantasietekens..."

Jep ,dat dacht ik ook, maar ja, wie ben ik?

Mij ging het dan ook om iets anders en mensen die zich ermee bezig houden herkennen dat wel, maar idd het was mij ook opgevallen.

Carpe diem homo universalis
Carpe diem homo universalis
Op 14-03-2008 23:33:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden