De internationale vrouwendag op 8 maart wordt gevierd sinds 1911. In 1978 werd 8 maart door de Verenigde Naties officieel erkend als internationale vrouwendag en in sommige landen is dit inmiddels een officiële feestdag (bijvoorbeeld in Italië).

De internationale vrouwendag stond en staat voor het gevoel van solidariteit en strijdbaarheid van vrouwen overal ter wereld. Vrouwen over de gehele wereld komen elk jaar samen om deze internationale dag, en de vooruitgang in de strijd voor gelijke rechten en vrijheden te vieren, om opnieuw de aandacht te vestigen op de nog bestaande leemtes, de ongelijkheden, de wantoestanden en het onrecht. Vaak wordt er specifiek aandacht besteed aan een welbepaald thema zoals vrouwenrechten, geweld op vrouwen of armoede bij vrouwen.

 

Affiche 1914

 

Vrouwen tussen 15 en 45 jaar jong lopen wereldwijd meer kans om verkracht of mishandeld te worden dan om kanker of malaria te krijgen, of zelfs een auto-ongeval mee te maken. Dat blijkt uit een studie van de Wereldbank. Één op drie vrouwen loopt het risico te worden geslagen, mishandeld of gedwongen tot seks. Onthutsende cijfers, zoveel is zeker.

Wie zijn de daders van die miljoenen slachtoffers? Juist. Mannen. Schrijnend hoe 49,5% van de wereldbevolking de andere 50,5% nog steeds onderdrukt. Als je zulke schoquerende dingen leest lijken we wel eeuwen terug in de tijd gekatapulteerd. Maar nee, dit gebeurt vandaag, anno 2008.

De VN wil tot 2015 campagne voeren om vrouwenmishandeling tegen te gaan. Niets te vroeg lijkt het. Bij een dergelijke gruwel is elke dag uitstel twee dagen teveel. Misschien is er veel meer nodig dan een campagne. Misschien moeten we vrouwen (mee) aan de macht brengen.

celtic: Blessed be.
I rest my case
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 08-03-2008 9:05:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Dr. Phil: Wanneer is het internationale mannendag?
Op 10-03-2008 0:01:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DaVince:
Dr. Phil:

Wanneer is het internationale mannendag?


Zoals mijn moeder dan zou zeggen; 'Het is toch altijd mannendag'.
Religion, a placebo which causes damage.
Op 10-03-2008 0:38:51 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden