In mijn eerdere blog 'Mysterieuze voetvondsten' verhaalde ik hoe men zo nu en dan langs kusten een losse geschoeide voet tegenkwam zonder bijbehorende eigenaar. Buiten dat het nogal lugubere vondsten zijn kan men zich afvragen waarom het juist voeten zijn die aanspoelen. In dit stuk gaan we, naar aanleiding van drie in gymschoenen gestoken rechtervoeten die recentelijk aanspoelden op de kust van de Straat van Georgia (Canada), daar wat dieper op in.

(in China vond men in een aardappelveld een aardappel-voet)

In de afgelopen 6 maanden werden er 3 in gymschoenen gestoken rechtervoeten gevonden op de rotskusten van de prachtige Gabriola-eilanden in de Straat van Georgia, Canada. In twee gevallen ging het om schoenmaat 12 (ongeveer maat 47) in het derde geval is de maat niet duidelijk omdat de politie in verband met het onderzoek nog geen mededelingen wil doen. Het is wel bekend dat voet nummer 3 ook een gymschoen droeg. Vooralsnog heeft men geen andere lichaamsdelen gevonden en kon men de voeten niet naar een eigenaar traceren. De eerste voet werd gevonden op 20 augustus 2006 door een 12-jarig meisje. De tweede voet dook de 26ste van die maand op. Later vond men voet nummer 3.

Volgens Curtis Ebbesmeyer, (voormalig professor oceanografie) die carrière maakte door zeeroutes van drijvende objecten te bestuderen, zou het heel goed mogelijk zijn dat de geschoeide voeten van heel ergens anders komen. Door het verschil in vorm tussen rechter en linker schoenen zou het zo zijn dat ieder voor zich een andere reactie op diverse stromingen geven. Zo zou het kunnen dat rechterschoen eerder de neiging heeft naar links te gaan of vice versa. Dat de geschoeide voeten uiteindelijk ergens aanspoelen is niet zo verwonderlijk, wat lang genoeg drijft belandt uiteindelijk wel op de één of andere kustlijn.

Volgens Ebbesmeyer drijven gymschoenen over het algemeen prima zelfs met een voet er nog in. Een dood lichaam zal eerst zinken en dan afhankelijk van de diepte door gasvorming weer komen bovendrijven. Meestal valt het hoofd er als eerste af, gevolgd door handen en voeten. Losse ledematen drijven niet en zullen vrijwel altijd zinken. Geschoeide voeten zitten in een bescherming zodat vissen en andere beesten er maar moeilijk vat op hebben. Eenmaal los van het lichaam drijft een dergelijke geschoeide voet met de zool naar boven verder waardoor ook zeevogels geen kans krijgen om het schoon te pikken.

De grote vragen zijn natuurlijk wie de eigenaars van de voeten zijn en wat er met hen gebeurd is. Lokaal gaan er de wildste theorieën in de rondte. Nu is het gebied rond de Straat van Georgia behoorlijk toeristisch en zo nu en dan verdwijnen er kajakkers en andere watersporters dus het ligt voor de hand in die richting te denken. Anderen menen dat er een bende bezig is geweest en dat er vast nog ergens op de bodem van de zee lijken met hun linkervoet in beton gegoten liggen weg te rotten. Het idee dat een maniakale voetfetisjist rechtervoeten afhakt doet het als horrorstory ook erg goed.

Opvallend is wel dat in twee gevallen het om maat 47 ging, wat toch een uitzonderlijk grote maat is. Hopelijk geven de Mounties binnenkort wat meer informatie vrij over de derde voet. We wachten af.

Andere voeten

Ondertussen werden er vorig jaar nog wat losse voeten gevonden. Afgelopen september 2007 vond een Amerikaanse vrouw een in gymschoen geschoeide voet in de Ottawa rivier. Polite kon via DNA vaststellen dat de eigenaar de 21-jarige Richie Bolanos was die al sinds december 2005 was verdwenen. Wat er met Richie is gebeurd blijft een raadsel.

Afgelopen januari vond men in Nieuw-Zeeland een voet die waarschijnlijk al tientallen jaren stijf bevroren in een gletsjer zat. Van wie de voet is en wat er met de eigenaar is gebeurd weet niemand. De boswachter van het gebied waar de voet was gevonden zei dat sinds 1907 59 mensen in het gebied waren verdwenen. Volgens dezelfde boswachter is het niet ongewoon dat men in het nationale park lichaamsdelen vindt die daar al 20 of 30 jaar liggen.

Update 23 mei 2008: Weer 'losse' voet aangespoeld in Canada

Aan de westkust van Canada is opnieuw een menselijke voet aangespoeld. Het is het vierde geval binnen tien maanden.
Dit heeft de Koninklijke Canadese Politie te Paard vrijdag laten weten. De vierde voet is gevonden op een klein eiland. De voet had een schoen aan. Bij de eerdere drie gevallen is de politie er niet in geslaagd de herkomst van de losse menselijke voeten op te helderen. Bij DNA-tests konden geen verbanden worden gelegd met als vermist opgegeven personen. 

Last but not least hieronder nog een bizar videoverslag van een man die zijn eigen voet in een emmertje bewaart.

Update 18 juni 2008: Er is wederom een voet aangespoeld op de Canadese westkust. Het is al de vijfde voet in ruim tien maanden. Alle voeten, 4 rechter- en één linkervoet, zaten nog in een schoen. Nog altijd heeft de politie geen enkel idee waar de voeten vandaan komen. Ook zijn er geen personen bekend die een voet missen. DNA-onderzoek heeft niet kunnen leiden naar vermiste, of bij de politie bekende personen.

Update 19 juni 2008: Aan de westkust van Canada is opnieuw een menselijke voet aangespoeld. Dit heeft de Canadese politie woensdag (plaatselijke tijd) gemeld. Het is het zesde geval binnen elf maanden en het tweede binnen 48 uur. Update 20 juni 2008: Vergeet de vorige update, de zesde voet blijkt een misselijke grap te zijn.

Ganzfeld: geeft ook een hele nieuwe betekenis aan de uitspraak: een wit voetje halen.

Op 15-03-2008 8:24:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Edmund:
F.Floor (62):

Nee hoor die aardappel is gewoon een radioactieve mutant. Vooral worteltjes staan erom bekend dat als je met kunstmest strooit ze vreemdsoortige vormen kunnen aannemen!
Kortgeleden heeft er in de Telegraaf nog een artikel gestaan over het uitstrooien van uraniumisotoop over alle landerijen middels kunstmest - vooral de fosfaat uit Marokko staat nogal in een kwade reuk vanwege de uraniumisotoopbesmetting van Nederlandse teelt.

Vast, ja.
I've got a plan so cunning, you could put a tail on it and call it a weasel
Op 18-06-2008 19:33:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Tetzmol: Wie de schoen past trekke 'm aan.
Op grote voet leven.
Een wit voetje halen. En ga zo maar door. In elk geval hebben de slachtoffers nog wel één ppot om op te staan.

Tetzmol.
“You never know what is enough unless you know what is more than enough.”
Op 18-06-2008 21:05:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Broh-Koh Lee: Vanmorgen op het journaal: voet nummer 6 is aangespoeld
Fruit dan?
Op 19-06-2008 9:18:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard: Stel, dat 1 of andere sadist mensen in stukken hakt en de resten in zee dumpt. de meeste delen zullen zinken en opgegeten worden door allerlei zeebeestjes die wel eens wat anders dan seafood lusten. De voet met schoen blijft drijven door de schoen, die sportschoenen blijven heel ged drijven, want voor een groot volumedeel van schuimplastic. Dat spoelt dan aan, de rest niet.
'Don't forget rule number 6'
Op 19-06-2008 11:06:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
I've got a plan so cunning, you could put a tail on it and call it a weasel
Op 19-06-2008 13:25:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Dilettante Emme:
Rebel:

tip: even de passagierslijst van 911 checken... ))


nog 468 voeten te gaan. :-p
Op 22-12-2008 1:44:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Meneer Glimlach: Maar Joran zit toch achter slot en grendel?
Wie weet tegenwoordig nog wat waar is?
Op --0 13:37:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden