Wist u dat bijziendheid wordt veroorzaakt door intensief dichtbij kijken? Wist u dat bijziendheid bij bijna iedereen voorkomen had kunnen worden? Wist u dat de oorzaak van bijziendheid niet erfelijkheid is? Wist u dat miljoenen kinderen hun zicht verliezen terwijl dit eenvoudig verholpen had kunnen worden? Wist u dat een bril opzetten tijden het lezen averechts werkt?!” Deze intrigerende stellingen komen van de website stopbijziendheid.nl.

Als de oplossing voor bijziendheid zo makkelijk te voorkomen zou zijn dan konden de Hans Andersjes en Pearls van deze wereld wel inpakken. En dat is volgens de maker achter deze website, Thijs van der Wel, dan ook precies de reden dat u er zo weinig over hoort. De enorme winsten zorgen ervoor dat brillenindustrie en media u niet wijzer maken. Een kijkje in de wereld van de bijziendheid en wat die mysterieuze ‘pinhole’bril voor rol kan spelen.

pinhole( Bert test de pinhole bril )

Al sinds mijn pubertijd behept met een bril (ongeveer -2,5 aan beide kanten). Zonder bril is begint mijn wereld al op een afstand van ongeveer 5 meter te vervagen in zacht in elkaar overvloeiende kleuren en vormen. Erg prettig om de harde werkelijkheid niet te hoeven aanschouwen maar zonder bril zou bijvoorbeeld autorijden zou een zekere dood voor mij betekenen.

Nu op mijn 43ste ontdek ik via stopbijziendheid.nl dat ik die bijziendheid had kunnen voorkomen, de bewijzen zijn legio. Oude ogen laten zich niet meer makkelijk corrigeren maar er is ook goed nieuws: ik kan verdere verslechtering van mijn gezichtsvermogen voorkomen.

Wie de keurige en vooral goed onderbouwde website stopbijziendheid.nl van Thijs van der Wel doorleest krijgt een schat aan degelijke informatie en, wat misschien belangrijker is, een heleboel nieuwe inzichten die zeker voor ouders met jonge kinderen wel eens van cruciaal belang zouden kunnen zijn.

Ik ga hier niet in het kort verhalen wat u op stopbijziendheid.nl uitgebreid kan nalezen. Daarmee zou ik slechts afbreuk aan het verhaal doen. Wat ik wel doe is hieronder intergraal een mailwisseling afdrukken waarvan Thijs zo vriendelijk was om die met mij te delen. En natuurlijk een verslag van mijn persoonlijke test met de pinhole bril.

Beste Thijs,
Ik ben een man van 44 jaar en wellicht is ijdelheid er de oorzaak van dat ik nooit een opticien heb bezocht, maar mijn ogen kampen al vele jaren met déze klachten:
1) zaken van nabij zie ik probleemloos, maar iets verder van me af wordt het zicht al veel minder. Een naam op een vrachtwagen die een meter of 50 verwijderd is bijv. lukt dan niet;
2) vooral ‘s avonds loopt het zicht helemaal snel terug, vooral bij kunstlicht! Televisiekijken moet dan van nabij, anders lees ik de ondertiteling niet! Een drie wordt dan een acht, dat soort werk. De ogen wat toeknijpen geeft dan een goed resultaat, maar is natuurlijk niet de bedoeling. Autorijden gaat ook moeizaam.

Nu las ik veel goeds over pinhole glasses.
Kun jij inschatten of een dergelijke bril ook voor mij iets kan betekenen?

Met vr.gr.,
W van der Z

Beste W,

U ben zeer waarschijnlijk bijziend. Aangezien het probleem al jaren bij u voordoet, kunt u uw ogen waarschijnlijk niet meer volledig genezen. U ogen zijn namelijk al een stukje langer gegroeid, wat er voor zorgt dat het beeld niet meer scherp op uw netvlies valt. Uw ogen kunnen natuurlijk niet meer korter groeien.

U kunt een naam op een vrachtwagen niet meer lezen op een afstand van 50 meter. Ik zelf kan zoiets niet meer lezen op een afstand van ongeveer 10 meter. Ik heb -3 aan beide ogen. U heeft een veel kleinere oogafwijking. Ik schat dat u -0,75 heeft. Dit is een erg kleine afwijking. Als u mijn website heeft gelezen weet u hoe uw ogen slechter zijn geworden. Namelijk door intensief dichtbij kijken (lezen, computeren etc). Omdat het zo’n kleine oogafwijking betreft, heeft u niet vaak intensief dichtbij gekeken. Echter, ik begrijp dat u nu problemen met uw zicht heeft. Vooral met autorijden is dit een probleem. Stel nou dat u een ongeluk maakt door uw slechte ogen, dat zou zeer dom zijn. Verder is het ook verplicht om in de auto met een bepaalde sterkte van het zicht te rijden.

U zou er zeer verstandig aan doen om uw ogen op te laten meten bij de opticien. Deze zou u vervolgens lenzen of een bril geven. Deze moet u dus gebruiken bij activiteiten waarbij het noodzakelijk is om scherp zicht te hebben in de verte, zoals bij autorijden. Bij intensief dichtbij kijken (lezen, computeren) zou ik een bril/lenzen afraden, omdat die er voor zorgen dat uw ogen nog slechter worden. In dit geval kunt u zelfs het beste een + bril gebruiken (+3 bij uw - sterkte optellen. Dus als u straks uw ogen laat opmeten, en het blijkt dat u -2 heeft, dan moet u een: -2+3=+1 leesbril gebruiken) Een leesbril of plusbril zorgt er namelijk voor dat je ogen niet hoeven te accommoderen, hierdoor raakt je accommodatie spier ook niet overspannen en groeit je oog niet langer. Ook belangrijk is dat je het beste in zoveel mogelijk licht kan dichtbijkijken (computeren, lezen) want ook hierdoor hoeven je ogen minder in te spannen en worden je ogen dus minder snel slechter. Verder is het belangrijk om uw ogen af en toe in de verte te laten kijken, hierdoor kunnen de ogen eventjes ontspannen.
Ik moet er wel bijvertellen, dat u ogen door uw leefdtijd al vrij stug zijn. Uw ogen zullen dus langzamer slechter worden (het langer worden van het oog) dan als je jong bent. Toch kunt u het beste bovenstaande oplossing gebruiken, omdat dit veel ontspannender voor uw ogen is. Dichtbij kijken is rennen voor je ogen, terwijl in de verte kijken lopen voor je ogen is. Teveel dichtbij kijken zorgt namelijk voor stress en spanning in je ogen, hoofd en uiteindelijk het hele lichaam.

U kunt pinhole glasses gebruiken voor lezen/computeren/tv kijken. U zult uw televisie hier zeker weer scherp door zien. Deze brillen zorgen er ook nog voor dat je ogen niet slechter worden. Sterker nog, je ogen worden beter door het verbeterde gezichtsvermogen. Na 2 tot 4 dagen wordt er al een verbetering van het zichtsvermogen met 10-20 % ervaren.
Vriendelijke groeten,

Thijs van der Wel


Zien is geloven.

Mijn verhaal komt enigszins overheen met de schrijver van het bovenstaande. Dus vroeg ik Thijs of ik een pinhole bril zou mogen proberen. Buiten dat ik voor mijn werk langdurig naar schermen kijk zal het u niet verbazen dat ik thuis ook veelvuldig achter de PC zit of met mijn neus in de boeken. En zoals de meeste mensen met een min bril houd ik mijn fok op.


( Zonder bril een beter (ge-) zicht )

De laatste jaren echter heeft mijn gezichtsvermogen steeds meer moeite met dichtbij kijken. Enfin. Ik vroeg en kreeg de ‘pinhole bril’.
De pinhole bleek een zwart plastic geval die niet zou misstaan bij de blues brothers. Maar in plaats van de gebruikelijke donkere glazen zaten er slechts geperforeerde plaatjes in. Oude vertrouwde bril af en de pinhole op. Hoewel het even wennen was om te turen door de gaatjes merkte ik al gelijk dat ik inderdaad scherper door de gaatjes zag.

Beste Thijs van der Wel,

Ik ben op dit moment 24 jaar, ik hou van lezen en gebruik de pc veel voor mijn studie en werk. Kortom niet echt een ideale combi voor het behoud van goede ogen. Ik begrijp dat voor de komende generatie verslechtering van de ogen voorkomen kan worden, dat is heel mooi! Hoe zit het met de mensen die nu al een min-afwijking hebben? Mijn ogen hebben al een minafwijking, in het verkeer en uit sociaal oogpunt (herkennen van bekenden op afstand) draag ik lenzen. Ik begrijp dat daardoor mijn ogen wellicht nog meer verslechteren, wat zijn andere oplossingen/alternatieven dan lenzen of een bril? En dat ik toch veilig in het verkeer kan meedoen, mensen op afstand kan herkennen en van de natuur kan genieten. Ik zie geen alternatief behalve bijvoorbeeld laseren met de bijbehorende risico’s...Ik sta open voor suggesties!
Met vriendelijke groet,

W

Beste W,

Ja, ik heb hier zeker suggesties op. Ooglaseren verandert de vorm van het hoornvlies permanent. Je krijgt dus een soort permanente “kunstlens” in je oog. Met andere woorden, lenzen die je bij de opticien kunt kopen zijn eigenlijk hetzelfde, alleen die kun je uitdoen wanneer je wilt. Als je nog steeds veel leest en intensief je ogen gebruikt voor dichtbij werkt, worden je ogen alsnog slechter. Kortom, de ogen kunnen dan sneller slechter worden met deze permanente lenzen. Dit komt doordat de musculus ciliaris zich meer moet inspannen om te kunnen accommoderen op dichtbijzijnde objecten. Zo moet je je ogen dus opnieuw laten laseren. Ik weet niet hoe oud u bent (hoe ouder, hoe stugger de oogbol, zodat je ogen minder snel slechter worden), of u veel leest, computert, tv kijkt, of gewoon veel dichtbij kijkt, want als je dit allemaal niet (veel) doet, heb je veel minder kans dat je ogen slechter worden.
Daarnaast brengt ooglaseren vaak veel risico’s met zich mee. Ik heb me hier niet heel erg in verdiept, maar ik heb wel een aantal verhalen hierover gelezen. Er is altijd een kans dat je voorgoed een gedeelte of je complete zicht gaat verliezen. Wil je deze kans nemen, terwijl het ook zonder kan? Er is zat informatie te vinden over verhalen van mensen bij wie het is mislukt.

Vergeet niet dat het gaat om big business, en dat de risico’s die de operatie met zich meebrengt, waarschijnlijk worden onderbelicht. Van die verhalen die ik las bleek het ook, dat er (bijna) niet naar je wordt omgekeken als het mislukt. Je wordt van het kastje naar de muur gestuurd, en je kan geen persoonlijke rechtszaak aanspannen tegen jou dokter. Kortom, je staat er dan alleen voor. Zie hier een aantal links naar dit soort verhalen op mijn websites:

Vriendelijke groeten,

Thijs van der Wel

Ik ben nu al dik twee dagen verder en het lukt mij prima om (weliswaar met enige inspanning) met de pinhole bril een boek te lezen. Achter de PC werken met de pinhole gaat wat moeilijker maar ik bespeur wel enige vooruitgang. Doorzetten dan maar. Thijs gaf mij nog het welgemeende advies mee om bij intensief dichtbij kijken gewoon de normale bril af te zetten. En terwijl ik druk aan mijn zicht werk kan u u aanraden om aan uw inzicht te werken. Bezoek stopbijziendheid.nl en zie het zelf.

DaVince:
rob:

Ik heb zelf nachtbijziendheid. Je ziet dan in het donker minder scherp. Volgens Pearl is hier niets aan te doen. Nou, die moeten maar eens hun diploma inleveren. Ooit gehoord van een sterkere bril... Ze kennen het verschil niet tussen nachtblindheid en nachtbijziensheid. Mijn "normale" bijziendheid is trouwens verminderd, dus ogen kunnen ook weer "beter" worden, ondanks dat ik 46 ben. Wat ik wel heb is moeite om donkerblauwe neon-verlichting scherp te zien, en dat vooral vanaf een grotere (+200m) afstand, nee dit is geen kleurenblindheid, terwijl lichtblauwe neon-verlichting geen probleem is. Elke andere kleur trouwens ook niet. Oja, blauwe kerstlichtjes scherp zien lukt mij ook niet, ook niet vanaf enkele meters, ze zien eruit als sterretjes, elke andere kleur ziet eruit als een lichtpuntje. Daarentegen kan ik mijn wekker met rode leds, op 4m afstand, regelmatig scherp zien zonder bril. Ook heb ik last gehad van nachtblindheid, maar dat loste ik weer op door extra vitaminegebruik.


Ik ben 25 jaar en heb goede ogen volgens de opticiën en daarom draag ik dus ook geen bril of lenzen, maar donker blauwe neon verlichting daar heb ik ook moeite mee omdat scherp te zien.

(bericht gewijzigd op 19-3-2008 9:53:08)
Religion, a placebo which causes damage.
Op 19-03-2008 9:51:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Broh-Koh Lee:
lotus:

wat heeft die gast op die foto mooie blauwe ogen :$

fotosjop
Fruit dan?
Op 19-03-2008 19:36:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Dr. Phil:
lotus:

wat heeft die gast op die foto mooie blauwe ogen :$

Een spin heeft zijn web, Bert heeft zijn ogen.

En photoshop.
Op 20-03-2008 22:31:27 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Broh-Koh Lee:
jeroen:

Ik voel me betrapt, gelukkig hoef ik niet meer te werken voor m'n geld, ik ben 50 en al binnen zoals de meeste opticiens.
Thijs, beste jongen je hebt helemaal gelijk! we hebben de boel belazerd. kun je het mij vergeven? De wereld is verrot en corrupt, ik zie het nu pas in vanaf mijn residentie op Curacao. Helaas ben ik zelf ook slachtoffer, ik ben bijziend (ODS -2.00) draag een DIOR in de auto, een Persol op de motor, een Tag Heuer op het strand en contactlenzen als ik uit ga! En nu weet ik dat ik het aan mij zelf te danken heb! Mijn leven zal nooit meer zijn zoals het was... Mia Culpa

Ik leef oprecht en heel veel met je mee!!
Sterkte met je last.
Mag ik je daarvoor mijn bankrekening toesturen?
Fruit dan?
Op 21-03-2008 20:17:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Broh-Koh Lee:
Dr. Phil:

lotus:

wat heeft die gast op die foto mooie blauwe ogen :$

Een spin heeft zijn web, Bert heeft zijn ogen.

En photoshop.

Wheheheeee...

Bertjûûûhhhh!!!!!
Fruit dan?
Op 21-03-2008 20:18:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
CCRider:

Grappig...

Ik ben online iets aan het zoeken over pinhole of rasterbrillen, kom ik weer hier terecht hoor
( grenswetenschap, je denkt ook aan alles... )

Ik ben wel benieuwd hoe het nu met Bert is. Dus bert, als je dit leest. ik zou heel blij zijn met een update.
My dentist told me I need a crown. I was like I KNOW, RIGHT?
Op 17-12-2011 19:25:58 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Bas2: De Batesmethode werd ontwikkeld in begin van de 20e eeuw door de Amerikaanse oogarts William Bates (1860-1931). Bates beweerde dat zijn behandelmethode het gezichtsvermogen zou verbeteren door de "juiste kijkgewoontes te herleren".

http://nl.wikipedia.org/wiki/Batesmethode
Op 18-12-2011 6:05:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Meneer Glimlach: Het valt mij wel op dat mensen die veel lezen vaker een bril hebben dan mensen die dat niet doen.

---

Ik ben benieuwd naar de bevindingen van Bert.
Wie weet tegenwoordig nog wat waar is?
Op 18-12-2011 16:35:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
psixty4:
Meneer Glimlach:
Het valt mij wel op dat mensen die veel lezen vaker een bril hebben dan mensen die dat niet doen.

Heeft er misschien mee te maken dat sommige brillen 'leesbrillen' zijn.

It's all a figment of imagination!
Op 18-12-2011 16:46:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Socrates:
Dr. Phil:
lotus:

wat heeft die gast op die foto mooie blauwe ogen :$

Een spin heeft zijn web, Bert heeft zijn ogen.

En photoshop.

Duidelijk sjotofop!
Op 18-12-2011 17:43:49 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Hetero Sapiens:
Meneer Glimlach:
Het valt mij wel op dat mensen die veel lezen vaker een bril hebben dan mensen die dat niet doen.

Ik heb een vrij belezen vriendenkring. In gedachten heb ik ze allemaal eens aangekeken en toch maar één bril aangetroffen. En dat was bepaald niet bij de grootste lezer.
De vingers van de handschoen denken dat ze los van de anderen staan. De handschoen weet beter.
Op 18-12-2011 17:47:17 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Socrates:
psixty4:
Meneer Glimlach:
Het valt mij wel op dat mensen die veel lezen vaker een bril hebben dan mensen die dat niet doen.

Heeft er misschien mee te maken dat sommige brillen 'leesbrillen' zijn.


Hoe waar! Door lezen worden je ogen niet slechter, dat is een fabeltje. En "bijziendheid" is de tegenpool van "verziendheid", en is er in allerlei gradaties. Dus "bijziend" is niet de term voor slechtziend!
Door het vorderen van de leeftijd wordt de ooglens stugger en minder elastisch. Het kost dan steeds meer moeite om de juiste bolling te krijgen om dichtbij te kijken, en dit wordt verholpen met een + correctie. Iemand die bijziend is heeft een min-correctie nodig om in de verte te zien, iemand die verziend is heeft een plus-correctie nodig om dichtbij te zien. Degeneratie van het oog begint als als je 7 jaar bent en is niet tegen te gaan door wat voor hulpmiddelen dan ook. Degene die dit soort oplichterij verkoopt heeft waarschijnlijk goeie ogen om zijn bankrekening in de gaten te houden!
Op 18-12-2011 17:51:09 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Bas2: Door naar school te gaan, moeten we veel meer van dichtbij kijken. En recent is er het frequente computergebruik. Bijziendheid is dus eigenlijk een tol van onze beschaving.

http://www.gezondheidsnet.nl/medisch/artikelen/2466/gezichtsvermogen-verbeteren-met-de-batesmethode
Op 23-09-2012 11:02:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
psixty4:
Bas2:
Door naar school te gaan, moeten we veel meer van dichtbij kijken. En recent is er het frequente computergebruik. Bijziendheid is dus eigenlijk een tol van onze beschaving.


Dus vroeger (meer dan honderd jaar geleden ofzo toen er nog geen leerplicht was en de computer nog uitgevonden moest worden) hadden mensen allemaal goede ogen?
It's all a figment of imagination!
Op 23-09-2012 11:15:20 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Bas2:
psixty4:
Bas2:
Door naar school te gaan, moeten we veel meer van dichtbij kijken. En recent is er het frequente computergebruik. Bijziendheid is dus eigenlijk een tol van onze beschaving.


Dus vroeger (meer dan honderd jaar geleden ofzo toen er nog geen leerplicht was en de computer nog uitgevonden moest worden) hadden mensen allemaal goede ogen?


Ja, het komt door hoe we nu leven. Vroeger waren mensen veel meer buiten dan tegenwoordig. Doordat we steeds meer binnen werken verliezen we het vermogen om ver te zien.
Op 23-09-2012 11:33:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
psixty4:
Bas2:
psixty4:
Bas2:
Door naar school te gaan, moeten we veel meer van dichtbij kijken. En recent is er het frequente computergebruik. Bijziendheid is dus eigenlijk een tol van onze beschaving.


Dus vroeger (meer dan honderd jaar geleden ofzo toen er nog geen leerplicht was en de computer nog uitgevonden moest worden) hadden mensen allemaal goede ogen?


Ja, het komt door hoe we nu leven. Vroeger waren mensen veel meer buiten dan tegenwoordig. Doordat we steeds meer binnen werken verliezen we het vermogen om ver te zien.

Vroeger konden de meeste mensen niet lezen, dan is de noodzaak voor een leesbril er ook niet zo.

De geschiedenis van de bril gaat heel ver terug.
It's all a figment of imagination!
Op 23-09-2012 11:40:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Bas2:
psixty4:
Bas2:
psixty4:
Bas2:
Door naar school te gaan, moeten we veel meer van dichtbij kijken. En recent is er het frequente computergebruik. Bijziendheid is dus eigenlijk een tol van onze beschaving.


Dus vroeger (meer dan honderd jaar geleden ofzo toen er nog geen leerplicht was en de computer nog uitgevonden moest worden) hadden mensen allemaal goede ogen?


Ja, het komt door hoe we nu leven. Vroeger waren mensen veel meer buiten dan tegenwoordig. Doordat we steeds meer binnen werken verliezen we het vermogen om ver te zien.

Vroeger konden de meeste mensen niet lezen, dan is de noodzaak voor een leesbril er ook niet zo.

De geschiedenis van de bril gaat heel ver terug.


Mensen met een leesbril zijn verziend. Verziendheid ontstaat op oudere leeftijd. Anders dan bij bijziendheid.
(bericht gewijzigd op 23/9/2012 12:12)
Op 23-09-2012 12:07:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
seekerofwisdom:
Bas2:
psixty4:
Bas2:
psixty4:
Bas2:
Door naar school te gaan, moeten we veel meer van dichtbij kijken. En recent is er het frequente computergebruik. Bijziendheid is dus eigenlijk een tol van onze beschaving.


Dus vroeger (meer dan honderd jaar geleden ofzo toen er nog geen leerplicht was en de computer nog uitgevonden moest worden) hadden mensen allemaal goede ogen?


Ja, het komt door hoe we nu leven. Vroeger waren mensen veel meer buiten dan tegenwoordig. Doordat we steeds meer binnen werken verliezen we het vermogen om ver te zien.

Vroeger konden de meeste mensen niet lezen, dan is de noodzaak voor een leesbril er ook niet zo.

De geschiedenis van de bril gaat heel ver terug.


Mensen met een leesbril zijn verziend. Verziendheid ontstaat op oudere leeftijd.

Zoals aardig je gewoonte is, roep je wat zonder onderzoek te doen.
Wat jij bedoelt is ouderdomsverziendheid (presbyopie), mag je niet verwarren met verziendheid (hypermetropie, hypermetropia).
En dat komt ook bij kinderen voor.
Be yourself......everyone else is already taken
Op 23-09-2012 12:16:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Socrates:
Bas2:
psixty4:
Bas2:
Door naar school te gaan, moeten we veel meer van dichtbij kijken. En recent is er het frequente computergebruik. Bijziendheid is dus eigenlijk een tol van onze beschaving.


Dus vroeger (meer dan honderd jaar geleden ofzo toen er nog geen leerplicht was en de computer nog uitgevonden moest worden) hadden mensen allemaal goede ogen?


Ja, het komt door hoe we nu leven. Vroeger waren mensen veel meer buiten dan tegenwoordig. Doordat we steeds meer binnen werken verliezen we het vermogen om ver te zien.

Onzinverhaal Bas!
Op 23-09-2012 12:33:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Socrates:
Bas2:
psixty4:
Bas2:
psixty4:
Bas2:
Door naar school te gaan, moeten we veel meer van dichtbij kijken. En recent is er het frequente computergebruik. Bijziendheid is dus eigenlijk een tol van onze beschaving.


Dus vroeger (meer dan honderd jaar geleden ofzo toen er nog geen leerplicht was en de computer nog uitgevonden moest worden) hadden mensen allemaal goede ogen?


Ja, het komt door hoe we nu leven. Vroeger waren mensen veel meer buiten dan tegenwoordig. Doordat we steeds meer binnen werken verliezen we het vermogen om ver te zien.

Vroeger konden de meeste mensen niet lezen, dan is de noodzaak voor een leesbril er ook niet zo.

De geschiedenis van de bril gaat heel ver terug.


Mensen met een leesbril zijn verziend. Verziendheid ontstaat op oudere leeftijd. Anders dan bij bijziendheid.

Ook onzin Bas. Lees mijn uitleg hier http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?i=1821#253900
Op 23-09-2012 12:35:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Bas2:
Socrates:
psixty4:
Meneer Glimlach:
Het valt mij wel op dat mensen die veel lezen vaker een bril hebben dan mensen die dat niet doen.

Heeft er misschien mee te maken dat sommige brillen 'leesbrillen' zijn.


Hoe waar! Door lezen worden je ogen niet slechter, dat is een fabeltje. En "bijziendheid" is de tegenpool van "verziendheid", en is er in allerlei gradaties. Dus "bijziend" is niet de term voor slechtziend!
Door het vorderen van de leeftijd wordt de ooglens stugger en minder elastisch. Het kost dan steeds meer moeite om de juiste bolling te krijgen om dichtbij te kijken, en dit wordt verholpen met een + correctie. Iemand die bijziend is heeft een min-correctie nodig om in de verte te zien, iemand die verziend is heeft een plus-correctie nodig om dichtbij te zien. Degeneratie van het oog begint als als je 7 jaar bent en is niet tegen te gaan door wat voor hulpmiddelen dan ook. Degene die dit soort oplichterij verkoopt heeft waarschijnlijk goeie ogen om zijn bankrekening in de gaten te houden!


Dus William Horatio Bates is een oplichter?

http://nl.wikipedia.org/wiki/William_Bates
Op 23-09-2012 13:25:03 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Socrates:
Bas2:


Dus William Horatio Bates is een oplichter?

http://nl.wikipedia.org/wiki/William_Bates

Nee, dat beweer ik niet. Maar dat is een oogarts uit de oude doos, die naar beste vermogen toen mensen adviseerde. Inmiddels zijn we al iets verder en weten we meer.
Overigens geef je zelf een link hierboven, die je zelf waarschijnlijk niet hebt gelezen, maar ik wel. En daar staat toch duidelijk:

"Terugkomend op de Batesmethode: ik las dat mensen daar soms lyrisch over zijn, omdat hun zicht erdoor verbeterd is. Dat geldt dan alleen voor hen, van wie redelijkerwijs mag worden aangenomen dat er met hun ogen niets mis is. Ontspanning en bewustwording zijn nooit verkeerd, maar slechtziendheid zal er echt niet mee worden genezen."

Overigens had je makkelijk uit mijn reactie kunnen afleiden dat ik met 'oplichter' niet Bates bedoel maar de verkoper van de 'pinholeglasses'!
Lezen Bas, lezen!
(bericht gewijzigd op 23/9/2012 13:47)
Op 23-09-2012 13:35:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden