"COGITO, ERGO SUM", die stelregel van René Descartes begeestert me. Cogito, ergo sumSpijtig genoeg getuigt deze filosofische uitspraak niet altijd van grenswetenschappelijke waarheid. Maar daar wil ik het in dit blog überhaupt niet over hebben. Integendeel.

Als één van de redacteuren bij GW ben ik bij deze aan m'n honderdste blog toe. Uitstekende gelegenheid om u eens mee te nemen achter de schermen. In dit blog nodig ik u uit voor een ontdekkingstocht tussen enkele van de grenswetenschappelijke sluiers die Thomas Renneboog omhullen.

Ik een ver verleden ging ik ooit met m'n vader naar het grote bos. Ik kwam een half uurtje later met m'n moeder terug. Negen maanden later zag ik ergens in Oost-Vlaanderen het eerste daglicht schijnen tussen de nevelslierten van een bewust leven, het was de tiende maand van het jaar 1961. Niets speciaals aan, behalve dat 1961 één van de beste jaren is, wat rode bordeauxwijn betreft althans.

Reeds van zeer jeugdige leeftijd voelde ik me aangetrokken door de mysteries en de grenswetenschappelijke dingen der aarde. Ik begon vragen te stellen die een tienjarige niet hoort te stellen. Het gegeven heeft mij nooit meer losgelaten. Sinds 1985 schuim ik (twee weken per jaar) onze planeet af om die dingen - met eigen ogen - te kunnen bewonderen en interpreteren, die al eeuwen lang achtergelaten zijn door de oorspronkelijke bouwers: piramiden, tempels, prehistorische en Romeinse bouwwerken, artefacten, ...

Hoe ik bij GW terechtkwam

Ruim twee jaar geleden liep ik tegen een burn-out aan. Ik was uitgekeken op m'n job en tegelijkertijd sneuvelden dierbaren als dominostenen om me heen. Sommigen daarvan op het slagveld, anderen werden voor de rest van hun leven geestelijk onbereikbaar. Anticiperend op wat onvermijdelijk komen zou opteerde ik voor een time-out. Ik zei vaarwel tegen m'n werkgever en vulde de maanden die volgden met boekenwurmen. Boeken met het etiket (grens-)wetenschappelijk. Tot ik op reis vertrok naar Mexico.

Op het einde van een rondleiding in Chichén Itzá vertelde de gids me dat de mayakalender eindigt in 2012. Ik voelde me zo aangetrokken door het mysterie dat ik besloot de grenswetenschappelijke informatie rond het onderwerp te vertalen naar een leesbare roman, gekruid met een vleugje fictie. Het resulteerde een jaar later in de publicatie van het boek "Het Dartis Mysterie, wat voorging aan de galactische samenstand van 21 december 2012".

Omdat ik tijdens de chartervlucht van Google Air - met tussenlanding op de webstek van de seriewoordenaar - toestemming kreeg om stukken informatie van de GW-site te gebruiken in m'n boek, contacteerde ik redacteur Tim de Enchanter. Als wederdienst presenteerde ik hem drie blogs over Petra, de Roze Stad. Groot was mijn verbazing, en wat later mijn ego, toen Tim me een paar dagen later contacteerde: "Of ik geen interesse had om het redacteuren-team te vervoegen?". Ik heb geen halve nanoseconde moeten nadenken voor een "Ja, natuurlijk, graag, dankjewel".

Geboorte van een blog

Thomas RenneboogEr is een grote variëteit van mogelijkheden omtrent het tot stand komen van een blog. De aanleiding kan een redactietip, krantenartikel, tv-reportage, uitstapje, of een gewoon doordeweeks gesprek zijn. Soms kan zelfs een foto genoeg zijn om m'n pen in beweging te zetten.

Maar het onderwerp moet me aanspreken. Ik moet het gegeven zelf leuk en vooral interessant vinden. Ik zal nooit een blog schrijven over zaken waar ik totaal niets van af weet, daarvoor zijn er collega-redacteuren. Ik vind dit persoonlijk ook belangrijk. Je kan mijn inziens nooit een goed blog schrijven zonder enige achtergrondkennis van - of op zijn minst enige belangstelling voor - het onderwerp.

Blogmania

Ik heb zo van die momenten dat het allemaal lekker schrijft. Dit boost-effect start meestal op vrijdagavond, om pas te eindigen ergens in de loop van de daaropvolgende zondagnamiddag. Logisch eigenlijk, want ik heb terug een 'nine to five' job. Redacteur zijn bij GW voel ik niet aan als een job. Het is een aangeboren drang naar informatie vergaren, een onuitputtelijke zoektocht naar antwoorden op de meest uiteenliggende vragen des levens, een leergierige queeste zonder eigenlijk eindpunt, kortweg: een hobby dus.

Verlichting, voorbestemming of toeval?

Vijf maanden geleden geloofde ik rotsvast alleen in toeval. Een mensenleven is en blijft was voor mij een opeenvolging van toevallige toevalligheden, geen ontkomen aan. Maar ondertussen heb ik stiekem al naar andere paden gekeken. Of ik ze ooit zal bewandelen blijft een open vraag. Maar toch begin ik zo'n beetje te ervaren dat die maanden bij GW een verlichting zijn, verlichting in de zin van open-minded: er is meer aan de hand tussen hemel en aarde dan we met eigen ogen of technologieën kunnen waarnemen. En dan kom ik onvermijdelijk terecht bij voorbestemdheid. Maar aangezien dat een onderwerp is waarvan ik geen Hollandse kaas gegeten heb, behalve de gaatjes, zwijg ik er verder ook over.

Een fanfare van honger en dorst

De F1 MotorHoe lang ik redacteur blijf is mij totaal onbekend. Ik ben iemand die na een aantal jaren variatie nodig heeft, wat betreft vrijetijdsbesteding althans. Zo passeerden onder andere de speleoloog, radio-amateur, verzekeringsmakelaar, disk-jockey, houten modelbouwer, pistoolschutter en auteur al de revue. Altijd goed voor een paar jaar, maar geen enkele heb ik na het afscheid ooit nog gepraktiseerd. Het enige dat me steeds blijft bekoren is het Formule 1-circus. F1 is en blijft - op mijn vrouwtje na - mijn grootste passie.

Bloggen is voor mij als honger en dorst: je voldoet zonder vragen te stellen aan beide behoeften, of je hebt er gewoonweg zin in. Je kiest je smaak en je bepaalt zelf de samenstelling en hoeveelheid. Je houd het sober, gastronomisch, Bourgondisch of à la carte. Je hebt een oneindigheid aan combinaties. Maar belangrijk eraan is dat ik de tijd neem om te eten en drinken. Ik wil genieten van het rijke aanbod nieuwe dingen en vreemde smaken ontdekken, experimenteren met bereidingswijzen, of het nu voorgekauwd is of niet.

100 blogs en 5 maand later

Ik heb er geen kater, noch windeieren aan overgehouden. Wel een hele boel leuke vrienden. Bovendien is de GW-redactie geen saaie boel, gezonde humor speelt er een belangrijke rol. Dat merk je trouwens aan de blogs en het werk van de editors en IT-ers, de mensen achter de schermen. Bovendien heb ik er ondertussen een platonische relatie met een jongere dame, maar ik weet niet of zij dat weet. Hoe dat afloopt leest u dan wel - bij leven en welzijn - in "250 x Thomas Renneboog".

Ik ben fier dat ik deel mag uitmaken van GW. Een fantastisch team, een aanstekelijke spirit en mijn tweede thuis. Bedankt GW, bedankt lezers. En beste collega's: ik ben diegene die suiker in de erwtensoep heeft gedaan. :-)

Thomas Renneboog

Net-voor-publicatie-update: Hive-Queen weet het!

Voetnoot: Ach, je weet wat ze zeggen over hardlopers......

Succes, Thomas: op naar de 1000
Op 07-04-2008 0:22:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Edmund: Aramees uiterlijk, die gast.
Op 07-04-2008 0:23:17 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus: Honderd blogs! Een felicitatie en een buiging zijn hier op zijn plaats.

Maar:"Ik zal nooit een blog schrijven over zaken waar ik totaal niets van af weet, daarvoor zijn er collega-redacteuren." is natuurlijk niet zo aardig naar je collega's toe...
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 07-04-2008 3:21:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus: Moest een grijns zijn - hoe werken die html-codes hier eigenlijk? Kan iemand dat linken???
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 07-04-2008 3:23:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Radiation: "Ik wil genieten van het rijke aanbod nieuwe dingen en vreemde smaken ontdekken, experimenteren met bereidingswijzen, of het nu voorgekauwd is of niet. - Bovendien heb ik er ondertussen een platonische relatie met een jongere dame, maar ik weet niet of zij dat weet. - Net-voor-publicatie-update: Hive-Queen weet het!"

Ben benieuwd hoe dat gaat aflopen op de redactie. Als Mr. Renneboog gaat experimenten met die dame...
Ge kunt er uw haar mee kammen!
Op 07-04-2008 7:33:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Voetnoot:
Ja Horus:

Honderd blogs! Een felicitatie en een buiging zijn hier op zijn plaats.

Maar:"Ik zal nooit een blog schrijven over zaken waar ik totaal niets van af weet, daarvoor zijn er collega-redacteuren." is natuurlijk niet zo aardig naar je collega's toe...


Wees gerust, rekeningen worden efficiënt en effectief vereffend binnen de redacteurengroep..

Het is momenteel nog twijfelachtig of blog nr. 101 zal verschijnen.
(bericht gewijzigd op 7-4-2008 12:47:51)
Op 07-04-2008 9:19:27 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
TISWEERDRUKOPTW:
mede-redacteur:

Ja Horus:

Honderd blogs! Een felicitatie en een buiging zijn hier op zijn plaats.

Maar:"Ik zal nooit een blog schrijven over zaken waar ik totaal niets van af weet, daarvoor zijn er collega-redacteuren." is natuurlijk niet zo aardig naar je collega's toe...


Wees gerust, rekeningen worden efficiënt en effectief verrekend binnen de redacteurengroep..

Het is momenteel nog twijfelachtig of blog nr. 101 zal verschijnen.


"Hoe lang ik redacteur blijf is mij totaal onbekend."

Dan weet hij het nu wel! :-)

(bericht gewijzigd op 7-4-2008 9:33:24)
't is weer druk op 't werk. Jaja.
Op 07-04-2008 9:33:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Voetnoot:
Ja Horus:

Moest een grijns zijn - hoe werken die html-codes hier eigenlijk? Kan iemand dat linken???

Als je tiept krijg je een knipogende smilie.
Op 07-04-2008 0:49:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
RF:
Ferrariteit:

mede-redacteur:

Ja Horus:

Honderd blogs! Een felicitatie en een buiging zijn hier op zijn plaats.

Maar:"Ik zal nooit een blog schrijven over zaken waar ik totaal niets van af weet, daarvoor zijn er collega-redacteuren." is natuurlijk niet zo aardig naar je collega's toe...


Wees gerust, rekeningen worden efficiënt en effectief verrekend binnen de redacteurengroep..

Het is momenteel nog twijfelachtig of blog nr. 101 zal verschijnen.


"Hoe lang ik redacteur blijf is mij totaal onbekend."

Dan weet hij het nu wel! :-)


be vewwy, vewwy avwaid
(bericht gewijzigd op 7-4-2008 14:36:34)
blaat het niet dan schaapt het niet
Op 07-04-2008 14:36:34 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe: "COGITO, ERGO SUM"

Zonder ben je ook hoor, anders bestond ik niet

Carpe diem homo universalis
Carpe diem homo universalis
Op 07-04-2008 14:43:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic: Gefeliciteerd mr Renneboog.
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 07-04-2008 20:38:46 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Edmund: Ik heb hier al honderden blogs geschreven. Mij hoor je er niet over.

Die Renneboog...
(bericht gewijzigd op 7-4-2008 21:33:18)
Op 07-04-2008 21:33:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
TISWEERDRUKOPTW: Ha, een Vlaming, net als ik dus!
Dat je aan je 100ste blog toebent is geen prestatie. Dat je al 5 maanden tussen Hollanders zit daarentegen...
Ik had al een vermoeden dat er Vlaamse intelligentie op de GW-redactie zat... Dat is nu bevestigd! Proficiat man! En... innige deelneming! :-)
(bericht gewijzigd op 8-4-2008 8:58:19)
't is weer druk op 't werk. Jaja.
Op 08-04-2008 8:58:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Timmy:
TISWEERDRUKOPTWERKVANDAAG:

Ik had al een vermoeden dat er Vlaamse intelligentie op de GW-redactie zat...

Zeker en vast.
(bericht gewijzigd op 8-4-2008 12:29:48)
Op 08-04-2008 0:29:48 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Voetnoot: Gelukkig is de editor Nederlands....
pfff


(bericht gewijzigd op 8-4-2008 14:41:35)
Op 08-04-2008 14:41:35 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Edmund:
Editor:

Gelukkig is de editor Nederlands....
pfffDe cijfertjes van het Nationale dictee en Tien voor taal vergeten?
(bericht gewijzigd op 8-4-2008 17:27:58)
Op 08-04-2008 17:27:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Voetnoot:
Robert Lever:

Editor:

Gelukkig is de editor Nederlands....
pfffDe cijfertjes van het Nationale dictee en Tien voor taal vergeten?

Hebben de Belgische redacteurs met het dictee of 10 voor taal meegedaan?
Op 08-04-2008 17:49:04 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Edmund:
Voetnoot:

Robert Lever:

Editor:

Gelukkig is de editor Nederlands....
pfffDe cijfertjes van het Nationale dictee en Tien voor taal vergeten?

Hebben de Belgische redacteurs met het dictee of 10 voor taal meegedaan?

Nee.

Staan de Belgische scholen en opleidingen in het algemeen hoger aangeschreven dan de Nederlandse?
(bericht gewijzigd op 8-4-2008 18:43:37)
Op 08-04-2008 18:43:37 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Voetnoot:
Hugeau Clous :

Voetnoot:

Robert Lever:

Editor:

Gelukkig is de editor Nederlands....
pfffDe cijfertjes van het Nationale dictee en Tien voor taal vergeten?

Hebben de Belgische redacteurs met het dictee of 10 voor taal meegedaan?

Nee.

Staan de Belgische scholen en opleidingen in het algemeen hoger aangeschreven dan de Nederlandse?

is grenswetenschap een sgool?
(bericht gewijzigd op 8-4-2008 19:19:30)
Op 08-04-2008 19:19:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Edmund:
Larry Cook:

Hugeau Clous :

Voetnoot:

Robert Lever:

Editor:

Gelukkig is de editor Nederlands....
pfffDe cijfertjes van het Nationale dictee en Tien voor taal vergeten?

Hebben de Belgische redacteurs met het dictee of 10 voor taal meegedaan?

Nee.

Staan de Belgische scholen en opleidingen in het algemeen hoger aangeschreven dan de Nederlandse?

is grenswetenschap een sgool?

Naast de kwestie. Gaat het om de editors en hun opleiding qua taalvaardigheid?
(bericht gewijzigd op 8-4-2008 19:26:00)
Op 08-04-2008 19:26:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Voetnoot: Neen mijnheer: het ging hier over het sgreifniefoow van de Belgische redacteurs
(bericht gewijzigd op 8-4-2008 19:34:22)
Op 08-04-2008 19:34:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Edmund:
Larry Cookook:

Neen mijnheer: het ging hier over het sgreifniefoow van de Belgische redacteurs

Conform Vlaamse standaard, neem ik aan.

Beetje inside gesprek, vind je niet?
(bericht gewijzigd op 8-4-2008 19:56:04)
Op 08-04-2008 19:56:04 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Voetnoot: Wie is U?
(bericht gewijzigd op 8-4-2008 20:05:20)
Op 08-04-2008 20:05:20 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Edmund:
Larry Zook:

Wie is U?

http://www.google.nl/search?q=u
(bericht gewijzigd op 8-4-2008 20:30:24)
Op 08-04-2008 20:30:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden