U zult maar last hebben van boze geesten die u het leven zuur maken. Of leven in een huis waarin alleen maar ellende lijkt te gebeuren. Gelukkig weet GW raad. We snuffelden even in de catalogus van manieren om uzelf te beschermen tegen onheil van kwade geesten. Kortom, een reisje in bijgeloof, springend tussen heden en verleden.


( bescherming nodig? )

Lawaai maken helpt. Het Friese dorp Katlijk heeft op oudejaarsavond het gebruik om de klok te luiden. Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat worden de klokken gebeierd om de boze geesten te verjagen.

Versier uw gevel. Om zich te beschermen tegen boze geesten plaatsten de eerste mensen in Twente allerlei tekens op de gevels van hun huizen. De symbolen werden in het hout uitgesneden. Elk gevelteken had zijn eigen kracht. Alle symbolen hadden als doel het beschermen van de bewoners en het vee tegen boosaardige invloeden.

Zet een paard op de gang. In oude sagen en verhalen komen paardenschedels voor. Ze werden op stangen gezet en tegen de muur opgehangen. Ook treffen we paardenschedels aan op oude schilderijen van onder andere Pieter Breughel.
Deze paardenschedels moesten de paarden beschermen tegen ziekte en onheil.

Wondere walnoten. De walnoot zou bescherming bieden tegen heksen en boze geesten. Een heks zou zich niet langer kunnen bewegen wanneer men onder haar stoel of op haar schoot enkele walnoten legde. Het eten van walnoten zou onder andere helpen tegen de beet van een hond en hondsdolheid voorkomen.

Wees pittoresk. U kent ze wel, van die oude huisjes met houten panelen waarop een diagonaal kruis staat. Soms zijn er ook versieringen aangebracht. Het diende als afweer tegen de "Witte Wieven" en andere spoken en heksen.

Koop een vlierstruik. De Germanen en Kelten geloofden in de bijzondere krachten van de vlier. De vlierstruik zou ze beschermen tegen boze geesten. Men mocht dan ook niet zomaar een vlierstruik omhakken. Vóór het omhakken werd eerbiedig de pet afgenomen. Bij het verbranden van vliertakken legde men eerst de gesnoeide takken op de grond, zodat de boze geesten in de aarde konden opgaan.

Stunt met vuurwerk. Wilt u gevrijwaard zijn van boze geesten, dan is de meest knallende oplossing nog altijd het afsteken van vuurwerk. De Chinezen gebruikten het reeds aan het begin van onze jaartelling op grote schaal als geestverschrikker.

Draag een amulet. Een amulet draagt u gelijk waar aan uw lichaam om beschermd te worden tegen onheil en kwade geesten. Een amulet is meestal een bijzonder sieraad in de vorm van een broche, ketting of ring. Aangebracht op wapens beschermen ze tegen de vijand. Amuletten zijn veelzijdig. U kunt ze ter beschermen gebruiken aan de deurpost van uw huis, boven of aan de wieg van uw baby of in het dashboardkastje van uw auto.

Volg bijbelles. Wie gelovig is en de enkels bedient van zwarte kousen is wellicht het meest gebaat bij een goeie bijbelles waarin verteld wordt hoe de boze geesten buiten gehouden kunnen worden. Vooral hekserij ligt de christelijke strengleersen al vele jaren dwars. Nu verbranden geen optie meer is wordt het een cursusje volgen.

Neem een staf. Slovaken nemen bij lange wandelingen of tochten altijd essentakjes met zich mee. Die kleinoden zouden bescherming bieden tegen kwade geesten, toveraars, kabouters en meer van zulks. In Engelse tradities staat een huis omgeven door essenbomen te boek als een veilige plek. De essenhouten staf staat bekend als wapen tegen onheil en kwade invloeden.


( Gandalf heeft een staf )

De Bijvoet-methode. In de middeleeuwen dacht men dat Johannes de Doper een krans van bijvoet om zijn middel droeg; vandaar de andere naam voor de plant: Sint-Janswortel. De wortel van de bijvoet werd tegen de muur van een huis gespijkerd om de duivel en andere boze geesten weg te jagen. De bijgelovige menigte vlocht ook kransen van bijvoet en bevestigde die aan het huis of de schuur als bescherming tegentegen bozegeesten en w brand en blikseminslag. Bijvoet wordt van oudsher gebruikt om vermoeide reizigers te laten opknappen en hen ilde dieren te beschermen.

Pimp een pompoen. Op de avond voor Allerheiligen, 1 november, is het Halloween. De Kelten geloofden dat op die dag de geesten van alle gestorvenen van het afgelopen jaar terug kwamen om te proberen een levend lichaam in bezit te nemen voor het komende jaar. De geesten die uit dode mensen op zouden rijzen, werden aangetrokken door voedsel voor hen neer te leggen voor de deuren. Om de boze geesten af te weren droegen de Kelten maskers. Een pompoen uithollen, een eng gezicht uitsnijden en van binnenuit verlichten met een kaarsje schijnt ook demonen te verbijsteren.

Veelzijdig Venkel. Om het huis geteeld geeft Venkel bescherming tegen diverse zaken. Een stuk Venkel in de linkerschoen zal teken beletten in de benen te bijten. Venkel wordt ook opgehangen aan deurposten en ramen om bozegeesten te weren, de zaden kunnen ook gedragen worden voor dezelfde doeleinden.

Vlas en linnen. Linnen werd van oudsher gezien als een rein en heilig materiaal dat onheil en boze geesten kon afweren. Altaren werden altijd met een linnen doek bedekt en geneeskrachtige thee het liefst door een linnen doek gezeefd. Ook het lijnzaad, de bron van de olie, werd een reinigende werking toegedacht. De bloemen brachten bescherming tegen tovenarij. En om te verzekeren dat je kinderen tot mooie volwassenen zouden opgroeien kon je ze op zevenjarige leeftijd door het vlas laten dansen.

Steek een wierookje op. Er zijn wierooksoorten voor alle denkbare doeleinden, zo ook het beschermen en wegjagen van kwade geesten.
Niet dat het altijd kwade geesten moeten zijn. Wierook wordt ook gebruikt om de goden gunstig te houden. Als de goden zich tekort gedaan voelen, dan zijn enkele wierookstokjes een laatste reddingsmiddel.

Viooltje

Viooltje klinkt goed. Wanneer viooltjes gedragen worden geven ze bescherming tegen boze geesten en brengen ze geluk en fortuin. Vermengd met Lavendel, zijn ze een krachtige stimulans voor de liefde en lust.

Een korreltje zout. Boze geesten of djinns zijn onzichtbare wezens die zich volgens de Islam in de vorm van een mens of dier kunnen manifesteren. De meeste geesten zijn wispelturig, wraakzuchtig en kwaadaardig. Ze kunnen een mens allerlei ziekten en problemen bezorgen. Om zich te beschermen gebruikt men o.a. zout.

Onder de mistletoe. In Scandinavië werd de maretak in huis opgehangen om de boze geesten te weren, Daar bestaat een mythe over de maretak. Balder, een van de goden, werd gedood door een mistletoe-pijl. Zijn moeder Frigga huilde, haar tranen werden witte besjes. Vanaf dat moment mocht de maretak niet meer als wapen gebruikt worden.

Kies een symbool. Of u nu een kruis verkiest boven een pentagram of runeteken, het maakt weinig uit. Aan veel symbolen worden eigenschappen van hogere beschermingBoze geesten letten wel op als ze de symbolen zien, aldus het geloof. toegedicht.

Vang uw dromen. Een dreamcatcher - van origine indiaans - beschermt u dan weer tegen de geesten die u tijdens het dromen overvallen. Als de dromenvanger boven een bed van een baby hangt zal het alle kwade zaken opvangen in het web zodat het kind er geen last van heeft. Natuurlijk biedt het voor volwassenen ook bescherming.

Beken kleur. Rood schijnt een goede kleur te zijn om bozegeesten te verbannen. Vooral in China; iedereen die er in het jaar van de rat is geboren, wordt met nieuwjaar aangeraden rood ondergoed te dragen om zich te beschermen tegen bozegeesten.

Toorts uw deuren. In India wordt de Toorts of koningskaars beschouwd als de meest krachtige bescherming tegen bozegeesten en tovenarij, voor dit doel wordt het ook opgehangen in ramen, boven deurposten en gedragen in sachets. Het wordt ook gedragen om demonen en negativiteit te verdrijven. In een klein kussentje gestopt, of onder je kussen geplaatst beschermen ze tegen nachtmerries.

Doe een kaballa-ritueel. Kabbalistische rituelen worden vaak uitgevoerd met behulp van de zogeheten Sleutels van Salomo. Dat is een relatief besloten kennis waar weinig gedetailleerde gegevens over naar buiten komen. Daarmee kunnen volgens gelovers zowel demonen, dat zijn bepaalde negatieve energieën, worden opgeroepen als verdreven. Zelfs Liam Gallagher van Oasis doet eraan.

Spring over een baby. Volwassen mannen in het Spaanse dorp Castrillo de Murcia nemen een aanloopje en springen dan over de kindjes die het voorbije jaar geboren zijn. Deze Corpus Christi wordt al sinds 1620 gehouden. Mannen in rode en gele pakken staan symbool voor de duivel en doen het babyhoppen. Met het eeuwenoude ritueel hopen de dorpelingen het kwaad te verdrijven.

U leest het... Geen enkele reden meer om bang te zijn, de wapens om de demonen te verjagen zijn u gegeven.

 

Chris de Boden: Hmmmmm, hahahaha
Tja als herrie maken boze geesten en heksen en ander gespuis moet verjagen, waarom wordt mijn buurman dan iedere keer des duivels als ik de volumeknop iets te ver naar rechts draait

Leuke blog
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 22-03-2008 0:26:34 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chiron: Het Friese dorpje heet Katlijk!!! Katwijk ligt aan zee. Het St. Thomasluiden vind plaats tussen kerst en oud en nieuw in de hele streek om Katlijk. De grote en kleine klok in de klokkenstoel worden in een sinchroon rithme geluid. Jonge mannen wisselen elkaar af en wie de klokken het meest in balans houdt wint het St. Thomas luiden. De mid-winterhoorn is een ander gebruik in de achterhoek, ja onze voorouders lieten ook graag van zich horen.
Nvdr: Dank u
Op 22-03-2008 0:30:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard: Maak een hokje rood. Een gedeelte van de de mensen gelooft dat als je een hokje rood maakt, of de moderne versie: op een knopje drukt, er dan dingen beter zullen gaan. Dit bijgeloof komt redelijk veel voor, met name in westerse landen.
'Don't forget rule number 6'
Op 22-03-2008 4:59:51 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic: Whahaha.Heksen verjagen is een onzinnige bezigheid.
kiekeboe hier ben ik

(bericht gewijzigd op 22-3-2008 9:09:12)
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 22-03-2008 8:52:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard: Madam mikmak, da's een leuke heks.
'Don't forget rule number 6'
Op 22-03-2008 0:23:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ghislain: Boze geesten bestaan niet, bijgeloof bestaat des te meer. Bijna elke cultuur kent boze geesten. Dit indiceert ook dat vele 'waarnemingen' het gevolg zijn van het gebruik van alcohol en/of hallucinogene middelen.

G.
Op 22-03-2008 13:18:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe:
Ghislain:

Boze geesten bestaan niet, bijgeloof bestaat des te meer. Bijna elke cultuur kent boze geesten. Dit indiceert ook dat vele 'waarnemingen' het gevolg zijn van het gebruik van alcohol en/of hallucinogene middelen.

G.


Dat nu net hij dat zegt!!!!!!!
Maar ja, na een tijdje heb je het niet meer door en denk je dat je het zelf bent

Carpe diem homo universalis
Carpe diem homo universalis
Op 22-03-2008 13:39:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe:
marga:

Gezien de verzameling beschermmiddelen zou het best wel eens een zaak van "vibratie" kunnen zijn, waarbij de hulpmiddelen (zoals het beroemde voorbeeld van klokken die uiteindelijk in hetzelfde ritme gaan kloppen) de "vibratie" aanpast?


Warm, warmer, warmst!!!

Carpe diem homo universalis
Carpe diem homo universalis
Op 22-03-2008 13:40:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic:
Ivoryke^:

je bent wel een lekker ding hoor celtic, grinnik

Op mijn paas best Whahaha
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 22-03-2008 13:58:07 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic:
Lanoe:

marga:

Gezien de verzameling beschermmiddelen zou het best wel eens een zaak van "vibratie" kunnen zijn, waarbij de hulpmiddelen (zoals het beroemde voorbeeld van klokken die uiteindelijk in hetzelfde ritme gaan kloppen) de "vibratie" aanpast?


Warm, warmer, warmst!!!

Carpe diem homo universalis


Feel The Vibration-
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 22-03-2008 13:59:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe: Godver, de godver, waar heeft mn vriendin dat ding gelaten?!?!

Carpe diem homo universalis
Carpe diem homo universalis
Op 22-03-2008 15:10:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard:
Lanoe:

Godver, de godver, waar heeft mn vriendin dat ding gelaten?!?!

Carpe diem homo universalis

In gebruik?
'Don't forget rule number 6'
Op 22-03-2008 16:54:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe:
Gerard:

Lanoe:

Godver, de godver, waar heeft mn vriendin dat ding gelaten?!?!

Carpe diem homo universalis

In gebruik?


Verrek!!
Idd het voorbindtuigje en de afstandbediening zijn ook weg en ze is met een vriendin naar het kerkhof?!?!

Domme en nu kan ik mn camera nergens vinden!!

Carpe diem homo universalis
Carpe diem homo universalis
Op 23-03-2008 11:34:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eclectist: Ik mis een zeer belangrijke in het rijtje:

Vertrouw op jezelf!
Weet dat je liefde en licht bent.

Op 28-05-2008 7:49:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden