Als je een stok in water steekt 'breekt' hij op de scheidingslijn tussen water en lucht.Wet van Snellius Deze optische illusie is het gevolg van een proces dat lichtrefractie heet. De weg die het licht volgt wordt gebroken en zorgt voor het schijnbaar zijdelings opschuiven van de stok. Deze natuurwet is vastgelegd in de wet van Snellius. Maar volgens het vakblad Science is er meer aan de hand.

Licht bestaat uit elektromagnetische deeltjes die trillen in een vlak dat zich aan beide zijden bevindt van de richting waarin de lichtstraal voortsnelt. Variaties in het trillingvlak bepalen de polarisatie van licht. Een gevolg daarvan zou zijn dat de stok in het water niet alleen breekt, maar ook fysiek lichtjes opzijgeschoven wordt.

Spijtig genoeg kun je dit niet zelf gaan testen. De verschuiving is te klein om met het blote oog te kunnen waarnemen. Er is een ingewikkelder experiment nodig om het te kunnen aantonen.

Wetenschappers schenen een laserstraal van een millimeter breed op een glazen prisma. PrismaDoor de manupulatie van lichtdeeltjes met verschillende polarisatie konden ze het zijdelingse opschuiven van de laserstraal uitvergroten. In sommige gevallen zelfs met een factor 10.000, zodat het zijdelings opschuiven waarneembaar werd. Het bleek uiteindelijk om zeer kleine afstanden te gaan. In de ordegrootte van zo'n 60 nanometer. Maar het verschijnsel blijkt wetenschappelijk heel belangrijk te zijn.

Lanoe: dit vind ik elke keer toch weer leuke blogjes
Van die echte filemijn weetjes

Carpe diem homo universalis
Carpe diem homo universalis
Op 20-03-2008 10:20:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden