Bij de term grenswetenschap is men al gauw geneigd te denken aan excentrieke figuren die er vreemde visies op nahouden maar over het algemeen niet gevaarlijk zijn. Vaak klopt dat beeld maar soms ook niet. Neem bijvoorbeeld Japan. In Japan heerst er onder een grote groep het idee dat er walvissen gevangen moeten worden voor "wetenschappelijke experimenten". De walvissen overleven deze 'experimenten' niet en eindigen meestal op de vismarkt.

En terwijl overheden en belangenorganisaties al sinds jaar en dag steggelen om de Japanners van hun 'experimenten' af te houden, weten maar heel weinig mensen wat voor experimenten die Japanners eigenlijk uitvoeren. Dankzij een publicatie weten we nu wat een deel die experimenten behelst... het kruisen van koeien met walvissen. Als dat geen foute 'grenswetenschap' is.

walvis

In de afgelopen 18 jaar heeft het Japanse wetenschappelijk 'onderzoek' naar walvissen slechts 43 onderzoeksresultaten opgeleverd. Uit de onderzoeken blijkt dat de Japanners ook bezig zijn geweest om het sperma van dooie dwergvinvissen (Balaenoptera acutorostrata) in de eitjes van koeien te injecteren. Ander projecten vonden het belangrijk om te kijken of ingevroren walvissperma na langere tijd nog vruchtbaar zou zijn. Maar ook het knoeien met de cellen van varkens, schapen, koeien en walvissen roept de nodige vraagtekens op.( Hersenen van dolfijn en walvis, walvis heeft meer kronkels dan een mens )

Het hoofd van de International Whaling Commission (IWC ), Dr Nick Gales, zet zeer grote vraagtekens bij deze uiterst vreemde onderzoeken die iedere wetenschappelijke basis missen. "Het is gewoon heel bizar", zegt hij. Kortom de Japanse onderzoeken gaan ver over de wetenschappelijke grens vindt ook Greenpeace ( klik hier PDF alert). De Australische minister van milieu Peter Garrett zegt dat de vermeende experimenten slechts flauwe dekmantels zijn, "het gaat gewoon om geld", aldus de minister.

Sinds Japan in 1990 met de 'wetenschappelijke experimenten' begon zijn er naar schatting meer dan 7000 walvissen omgekomen en is er volgens de onderzoekspublicaties geen enkele wetenschappelijk vordering gemaakt om een soort hybride walviskoeschaap te creëren. Blijft natuurlijk de vraag waarom Japanners zo graag koeien met walvissen willen mixen?

Walvissen intelligenter dan mensen?

Gegeven het feit dat walvissen geen dodelijke experimenten uitvoeren om bijvoorbeeld mensen met kamelen te kruisen zou je dat wel denken ja. Maar ook meer wetenschappelijk materiaal lijkt er op te wijzen dat deze grote zeebewoners wel eens slimmer als de mensch zouden kunnen zijn. (zie hier publicatie Scientific American). En nog onlangs bracht CNN een verslag naar buiten hoe dolfijnen uit de koers geraakte walvissen weer keurig terug naar open water wisten te loodsen. Wat gelukkig weer tot de ware grenswetenschappelijke gedachten leidt dat deze wezens (en andere soorten) wel degelijk communiceren en een behoorlijke portie intelligentie bezitten.


( op zoek naar niet geconditioneerde dolfijnen )

Persoonlijk was ik er achter gekomen dat dolfijnen slimme dieren zijn. Tijdens een boottocht over de straat van Malakka vertelde de kapitein dat je 's morgens vroeg dolfijnen tegen kon komen en als ze zin hebben met je gaan zwemmen. En dus, bij het ochtendgloren zwalkten we met ons kleine bootje over een hele grote zee. De kapitein floot zo nu en dan een scherp deuntje. Na enige tijd doken er inderdaad de bekende rugvinnen op.

Kennelijk namen ze ons in ogenschouw maar vonden het verder niet waard om tijd aan ons te besteden. Nog een laatste vin boven water en weg waren ze om niet meer terug te komen. Ik was oprecht blij. Blij om te zien dat deze dieren niet geconditioneerd waren. Ze kwamen uit vrije wil kijken en besloten die dag om niet met ons domme mensjes te gaan spelen. Het deed me ook deugd dat de kapitein geen enkele moeite deed om ze met aas te lokken. 'Ze hebben vandaag geen zin' zei hij simpelweg en koerste verder naar onbekende eilandjes. Mijn dag kon niet meer stuk.

Gerelateerd aan deze publicatie:
Ivoryke^: grinnnnn foei grom :p
Moeten is een keuze...
Op 27-03-2008 9:36:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden