Weet een vlinder nog iets van zijn ervaringen als rups? Lange tijd dacht men van niet. Maar nieuw onderzoek lijkt erop te wijzen dat vlinders wel degelijk weet hebben van hun rupsen-jeugdervaringen. Deze nieuwe inzichten gaan rechtstreeks in tegen het idee dat tijdens de metamorfose van rups naar vlinder het diertje compleet nieuwe 'bedradingen' krijgt en dus geen link meer met het rups zijn heeft.

(de sexta heeft een voorkeur voor tabaksbladeren en de giftige nicotine deert haar niet. )

Om erachter te komen of rupsen hun ervaringen doorgeven aan hun volgende levenscyclus werden Manduca sexta exemplaren eens flink in een laboratorium gepest. Zodra de rupsen in de buurt van het stofje ethylacetaat kwamen kregen ze een schokje. Met als logisch gevolg dat de rupsen de geur van ethylacetaat gingen vermijden. Later nadat de 'geleerde' rupsen waren verpopt tot serieuze vlinders bleken 77% duidelijk de geur van ethylacetaat te vermijden. Volgens de onderzoekers wijst dat erop dat zij van de lessen uit het verleden hebben geleerd.

Wees dus lief tegen rupsen en voorkom bij vlinders jeugdtrauma's.
celtic: Hoera koen is er weer.
Mooi koen en interessant om dat te weten.Heb er nooit bij stil gestaan. Dus voorzichtig met de rupsen.Zal er aan denken.
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 25-03-2008 8:22:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Broh-Koh Lee: Buiten wordt het weer groen,
En daar hebben we ......Koen!!

Leuk blogje weer, man!
Fruit dan?
Op 25-03-2008 15:54:37 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden