Iets van twee jaar geleden was het een persoonlijk vraagstuk van me. Aangezien een perpetum mobile, een eeuwig werkende machine zonder energieverlies, niet bestaat vroeg ik me af hoe de Aarde op identiek dezelfde plaats kon 'hangen' als duizend jaar geleden. Toen beweerde men dat namelijk op de site space.com. Het verschil zou op duizenden jaren slechts enkele millimeters zijn. Ondanks dat de Zon iedere dag opnieuw wat kracht verliest en ondanks dat er grote planeten de Aarde wegtrekken van de Zon (of minstens voor verstoring in de baan zorgen) bleef alles gewoon op dezelfde plaats. Geloof jij het? Ik ook niet, maar het woord van professionals laat zich niet zo snel in twijfel trekken.

Ondanks mijn boer'nlogica vertelden beroepsmatige astronomen me dat Zon en Aarde gewoon fixed zijn, of zo goed als. Nieuw onderzoek wijst eerder naar mijn logica, dat is altijd leuk meegenomen. Het blijkt inderdaad absurd om aan te nemen dat de Aarde zich niet verwijdert van de Zon. Net zoals het belachelijk zou zijn om te geloven dat de Maan niet iedere ronde opnieuw iets verder van onze planeet is verwijderd. In honderd jaar tijd zouden we zelfs een meter of 10 wegdrijven van onze centrale ster. Geen millimeters zoals de heren astronomen (destijds op space.com) me wijs hebben gemaakt. Geen goddelijk (pseudo-)perpetuum mobile, zoals de wetenschap blijkbaar lang heeft geloofd.

Dat het niet zo stil staat als gedacht is nu een feit. Hoe de natuurwetten zorgen voor dit verwijderende fenomeen is dan weer niet in detail bekend. Zoals gezegd zal het te maken hebben met gravitatiekrachten van de buitenste planeten. De binnenste zijn klein en zijn qua invloed verwaarloosbaar. Wat ook zal meespelen is de kracht van de Zon. Iedere dag opnieuw verliest die een beetje van zijn aantrekkingscharme, hoeveel precies is onbekend. Ook onbekend is of het zwarte gat in het centrum van de Melkweg, of de vele gaten rondom het centrum, hiermee te maken hebben. 
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden