Ons universum zou helemaal anders begonnen zijn dan dat het er nu uitziet. De allereerste sterren zouden er heel anders uitgezien hebben dan de sterren die vandaag aan de hemel schitteren.Ring van donkere materie Dat meldt alvast het tijdschrift Physical Review Letters.

De sterren van vandaag, zoals onze hoogsteigen zon, draaien op nucleaire fusiereacties van doodgewone chemische elementen. Maar de sterren van vroeger zouden hun kracht gepuurd hebben uit de geheimzinnige donkere materie waar kosmo- en andere logen al decennia lang naar op zoek zijn. Ze weten dat de donkere materie er is, maar ze weten nog steeds niet waar en in welke vorm.

Wikipedia over donkere materie: "Donkere materie is materie die niet zichtbaar met optische middelen en dus niet detecteerbaar via de elektromagnetische straling die ons op aarde bereikt. Daarom wordt ze donkere materie genoemd in tegenstelling tot de zichtbare materie. Het bestaan van donkere materie wordt verondersteld om de waargenomen beweging van verre sterren en afgeplatte spiraalvormige sterrenstelsels (zoals ons eigen Melkwegstelsel) te kunnen verklaren op een wijze die consistent is met de zwaartekrachttheorie en de relativiteitstheorie. De zichtbare materie in deze sterrenstelsels heeft namelijk niet genoeg massa om de bewegingssnelheid van de sterrenstelsels te kunnen verklaren. Om de bewegingssnelheid met de bestaande zwaartekrachttheorie en de relativiteitstheorie te kunnen verklaren, veronderstellen astronomen dat er extra materie aanwezig is die tot dusverre niet gedetecteerd kan worden."

Er is nu wel een wetenschappelijk model gemaakt waarin grote hoeveelheden donkere materie 'gevangen' raken in dichte wolken van waterstof en helium. Ze zouden zo de primitiefste vorm van sterren vormen, dewelke men 'donkere sterren' is gaan noemen. De donkere deeltjes zouden in die 'steromstandigheden' met elkaar beginnen inter-ageren, elkaar opheffen zelfs, waardoor ze enorme hoeveelheden warmte zouden genereren. Die warmte zou op haar beurt voorkomen dat de waterstof- of heliumelementen afkoelen en met elkaar fuseren. Een proces dat 600 miljoen jaar zou kunnen aanslepen en pas eindigen met de uitputting van de voorraad donkere materie. Daarna zou het normale 'stervormingsproces' het pas overnemen.

Ring van donkere materie rond sterrencluster

Kosmologen hopen binnen afzienbare tijd over de juiste telescopen te bezitten om speciaal naar donkere sterren te zoeken. Die zouden trouwens immens groot kunnen zijn - de donkere sterren natuurlijk -, tot tien keer groter dan ons huidig zonnestelsel.

Het vakblad New Scientist heeft ondertussen een zoveelste nieuwe theorie gepubliceerd over hoe ons heelal is ontstaan, en waarom het er uitziet zoals het er nu uitziet. Opnieuw de grote vragen dus.

Onze taal bevat veronderstellingen over ruimte, tijd en causaliteit die op geen enkele manier aan de orde zijn in de kwantumwereld. Fysicus David Peat in de New Scientist.

Het basisidee van de nieuwe theorie is dat het heelal er bij zijn ontstaan totaal anders uitzag dan vandaag de dag. Het is pas achteraf 'gevormd' tot het universum dat we nu kennen. Het resultaat is een uitermate moeilijk te reconstrueren geometrisch patroon met tien dimensies die op een heel speciale manier geplooid zijn. Een patroon dat trouwens uitsluitend wiskundig te begrijpen is.

Het belangrijke punt is echter dat niet eens zo ingewikkelde wiskundige manoeuvres volstaan om het patroon van de ene vorm in de andere te laten overgaan. En uiteindelijk zouden alle manipulaties uitkomen bij de kosmos zoals we hem vandaag kennen. Op naar de volgende nieuwe theorie...

Broh-Koh Lee:
Henk:

Misschien dat dit een andere kijk geeft op Geometrie :Thunderbolts of the Gods :http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?grens=254
(bericht gewijzigd op 30-3-2008 12:58:16)
Fruit dan?
Op 30-03-2008 0:58:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden