Thurston, Herbert Henry Charles (1856–1939), Jesuïet, wetenschapper en spiritueel onderzoeker liet de wereld een paar boeken en honderden artikelen na. Één van die boeken heet "Ghost & Poltergeists" en bevat een schat aan historische gedocumenteerde gevallen over klopgeesten en andere recalcitrante 'spoken'. Natuurlijk was Thurston niet de enige die probeerde het fenomeen in kaart te brengen. Tot op de dag van vandaag breken onderzoekers en wetenschappers zich het hoofd over het fenomeen (zie bijvoorbeeld hier, PDF Alert, 'Poltergeist, Electromagnetism and Consiouness van W.G. Roll).

En terwijl sommige het fenomeen van rondvliegende objecten, vreemde geluiden en andere onverklaarbare activiteiten zien als manifestaties van de 'gene zijde' denken anderen meer aan het gevolg van 'niet onder controle gebrachte telekinese' van betrokkenen. Hoe dan ook verslagen over dergelijke paranormale activiteiten gaan niet alleen heel ver terug in de historie maar vinden tegenwoordig ook nog plaats.


(Klassieker uit 1849, dienstmeid Benoit kreeg de schuld van vliegende objecten in de babykamer)

De meest effectieve manier om poltergeist-achtige activiteiten te stoppen is om betrokkenen als 'heksen' te bestempelen en te verbranden. Tenminste als we de verslagen uit de middeleeuwen mogen geloven. Hoewel erg drastisch draagt deze methode wel bij aan het idee dat de mogelijkheid bestaat dat betrokkenen onbewust zelf de paranormale activiteiten opwekken. Het Rhine Research Center Institute for Parapsychology onderstreept deze moderne zienswijze. Na meer dan 70 jaar aan onderzoek naar het poltergeist-fenomeen staan zij de hypothese voor dat het effect een gevolg is van psychokinese opgewekt door een levend persoon en zou een naar buiten gerichte manifestatie zijn van een psychologisch trauma.

Florence Newton uit Youghal, Cork, stond in 1661 terecht als heks op beschuldiging van het 'betoveren' van de dienstmeid Mary Longdon. Mary zou groteske figuren gezien hebben rondom haar huis en naalden, wol en stro hebben uitgebraakt. Arme Mary kreeg toevallen zo hevig dat vier mannen haar niet tegen de grond konden houden. Uit de rechtbankverslagen blijkt dat ooggetuigen gezien zouden hebben hoe Mary in haar huis bekogeld werd door stenen die uit het niets verschenen waren. Getuige Joseph Glanwill beschreef hoe de stenen haar van kamer naar kamer volgde om haar vervolgens op het hoofd, schouders en armen te raken. Nadat de stenen op de grond vielen verdwenen ze weer. Maar het werd nog erger. Op het toppunt van alle activiteiten werd Mary ook nog eens geteleporteerd. Ze verdween uit de ene kamer om elders in het huis weer te verschijnen (Sadducismus Triumphatus 1666-1681)

Buiten onverklaarbare geluiden, bewegende stoelen, tafels en ander huisraad is er een andere rode draad te ontdekken in de vele poltergeist verslagen. Het uit het niets verschijnen en verdwijnen van objecten of zelfs teleportaties. Nu wil ik graag aannemen dat men door middel van tele- of psychokinese objecten kan laten bewegen en zelfs de mogelijkheid dat een entiteit met potten en pannen rammelt sluit ik niet helemaal uit. Maar hoe zit dat het materialiseren van voorwerpen? En zegt het wat over onze werkelijkheid?


( Nog een klassieker. 1955 Teresa Costa en vliegende potten en pannen in haar keuken. foto: Psychic news )

Thurston beschreef een geval uit 1713. In Duitsland was het huis van een dokter doelwit van objecten die pas zichtbaar en solide werden op het moment vlak voor de inslag. Na de inslag vervielen de objecten tot stof en wat vuil. Het is niet allemaal kommer en kwel zo blijkt uit een verslag van Alexandra David-Neel opgetekend in haar boek 'My journey to Lhasa (1927)'. Zij beschreef een onverklaarbare regen van blauwe moerasbloemen die op een winterdag zomaar in de lucht materialiseerden en op haar neer vielen. En nu we toch in Tibet zijn, ook daar kent men het fenomeen 'poltergeist', al worden ze daar Preta genoemd (Sanskriet voor 'hongerige geest') Entiteiten die komen uit één van de 13 (soms 5 of 6) 'bestaansrijken' waaruit de Boeddhistische kosmos zou bestaan.

Aan de ander kant van de wereld komt een ander gedocumenteerd geval uit Brazilië en werd beschreven in het boek 'The Flying Cow (1975)' door onderzoeker Guy Lyon Playfair. De hulp van het Braziliaanse medium Carlos Mirabelli werd ingeroepen om de resten van een naar men aannam overleden vrouw terug te vinden. Tijdens de seance waren er diverse mensen aanwezig waaronder de directeur van de Sao Paulo bibliotheek, de heer Enrico de Goes. De Goes verklaarde later onder ede dat tijdens de seance opeens een sterke geur van rotting te ruiken was toen er uit het niets een regen van menselijke botten, haren en andere resten op de hoofden van de aanwezigen neer viel die ook weer in het niets verdwenen.


( Medium Jack Webber liet in 1939 meubels leviteren, poltergeist verschijnsel zonder poltergeist foto: Leon Isaacs )

Matrix component.

We kunnen natuurlijk alle verslagen over poltergeist activiteiten waarbij er plotseling voorwerpen verschenen en verdwenen afdoen als massahysterie of hoaxen maar dat laten graag over aan onze collega's van Skepsis. Het probleem met de tijdelijke objecten uit de verhalen is dat ze zo vluchtig zijn en dus niet voor nader onderzoek beschikbaar. In tegenstelling tot (spook)verschijningen breken dergelijke object wel ramen of brengen soms pijnlijk letsel toe. Natuurlijk kunnen we het fenomeen onder de noemer paranormaal plaatsen en/of de zaken laten zoals ze zijn. Verder lezen is dan zinloos want ik ga verder met speculeren om het fenomeen vanuit kwantum fysica te verklaren.

In het blog 'Bilderberg en het Holodeck' heb ik uiteengezet dat oude volkeren van mening waren dat het onze gedachten zijn die de werkelijkheid creëren en dat de moderne kwantum fysica heel goed met dat idee kan leven. Een citaat:

Als we luisteren naar de verhalen van sommige natuurvolkeren lijkt onze werkelijkheid niets anders dan één groot holodeck te zijn met ons bewustzijn als softwarematige besturing. De Australische Aboriginals spreken bijvoorbeeld over 'droomtijd'. De droomtijd is niet een bepaalde tijd uit een grijs en ver verleden, het is een tijdsdimensie en een andere realiteit naast die van alle dag. De droomtijd is ook nu. Jainisten en de daaruit voortvloeiende Boeddhisten spreken over ons idee van de werkelijkheid als een illusie. Een illusie die we zelf creëren en in standhouden. Ook de Noord-Amerikaanse Hopi indianen weten dat we door onze collectieve gedachten te sturen de werkelijkheid kunnen veranderen. Natuurlijk kunnen we deze oeroude ideeën over wat onze realiteit eigenlijk is afdoen als onzin. Sterker nog, we doen dat al duizenden jaren. Maar met de komst van nieuwe moderne en wetenschappelijke inzichten komt daar langzaam verandering is.

Het idee dat onze realiteit slechts een illusie is rust op het fundamentele valse idee dat wij en alle materiële zaken afzonderlijk van elkaar bestaan. Maar we bestaan niet afzonderlijk van elkaar. Op het diepste niveau is alles met elkaar verbonden. Kwantumfysicus David Bohm (1917-1992) bracht naar voren dat de fysieke werkelijk niet, zoals het lijkt, een verzameling van afzonderlijke objecten is, maar een onverdeeld geheel gevangen in een voortdurende dynamische flux. Wat Bohm eigenlijk deed was de oude wijsheden opnieuw interpreteren en vertalen naar kwantumfysica. Hij stelde dat op een dieper niveau materie en bewustzijn onafscheidelijk en met elkaar verworven zijn. Op het diepste niveau is het bewustzijn van de mensheid één. Wij zijn niet afgescheiden van de dingen in onze wereld en we zijn niet afgescheiden van elkaar. Bohm noemde deze gigantische stroom energie en bewustzijn 'Holomovement' .

In het blogje 'Bestaat u wel?' legde ik op luchtige wijze de zienswijze van de kwantum fysica uit en liet zien hoe het op deeltjes niveau werkt. Kijk nog even het videofragment van dat blogje na waar heel simpel wordt getoond dat er eigenlijk niet zoiets is als een solide werkelijkheid maar meer een uit bewustzijn geboren werkelijkheid. Voor veel mensen is een benadering vanuit de kwantum fysica nog vager en ongrijpbaarder dan paranormale zaken zoals poltergeisten. De veel gehoorde klacht is dan dat met een theorie een theorie wordt verklaard.

In het volgende twee delen zal mijn collega Pino u tonen waarom de wetenschap zoveel moeite heeft met vreemde verhalen en dat kwantum fysica allang geen maffe theorie is.

 

Edmund: raar
Op 04-04-2008 1:02:04 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Stefchenko: Kwantum fysica in onze wereld is als het absolute in de wereld van het relatieve. In onze relatieve beleving, zijn wij en zijn wij niet, tegelijk. Want de kwantum deeltjes waar wij uit bestaan zijn absoluut, dus beide. Ze zijn er wel en niet.

Hoe lang ik er over nadenk hoe meer gekke ideeen ik krijg en hoe minder ik het kan bevatten. Ik ben benieuwd naar de 2 volgende delen!
(bericht gewijzigd op 4-4-2008 2:48:40)
Op 04-04-2008 2:48:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
KC: Waar ik direct aan moet denken is de Philadelphia Experiment. Daar werden dezelfde verschijnselen waar genomen en werd er gebruik gemaakt van elektromagnetisme.

Het Philadelphia Experiment kwam voor uit een probleem dat zich voordeed bij het "high energy arc welding" van grote oorlogsschepen van de VS na de tweede WW. "High energy arc welding" in die tijd was lassen met bliksem als het ware. Het proces zou een gat in time-space prikken, waardoor er een blackhole ontstaat. Een blackhole naar space-time.

Ze ontdekten dit omdat er gereedschap e.d. verdween nadat er gelast was. Deze bijwerking werd bestempeld als het ontzichtbaar worden van objecten. Dus ze hebben het apparaat op een schip geïnstalleerd en wat aanpassingen gemaakt. In de hoop het schip onzichtbaar te kunnen maken.

Helaas verdween het schip in space-time en kwam weer tevoorschijn in Philadelphia. Het was namelijk eerst vlakbij Virginia Beach gelokaliseerd.

Doen het schip weer terug in time-space was bleek dat er bemanningsleden waren verdwenen. vastzaten in de muren, en ga zo maar door. Er waren ook bemanningsleden die het zonder kleerscheuren hebben overleeft. Het schijnt dat deze mensen het hebben overleeft omdat zij konden visualiseren waar zij waren voordat ze verdwenen in space-time. Daardoor konden ze met hun bewustzijn opnieuw de werkelijkheid manifesteren.

Ik weet het, klink vaag allemaal, maar dit is ook wel héél kort door de bocht.

Voor een uitgebreid en aansluitend verhaal wil ik iedereen aanraden om de volgende lezing van David Wilcock is te kijken:
http://video.google.com/videoplay?docid=-4951448613711060908

Gaat van 2012 tot Looking Glass technology.

Eye opener. Zelfs voor mij nog.


(bericht gewijzigd op 4-4-2008 16:31:51)
Ik ben omdat 'ik' is. 'Ik' heeft nooit niks en is voor altijd.
Op 04-04-2008 16:29:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Draakje:
KC:

Waar ik direct aan moet denken is de Philadelphia Experiment. Daar werden dezelfde verschijnselen waar genomen en werd er gebruik gemaakt van elektromagnetisme.

Het Philadelphia Experiment kwam voor uit een probleem dat zich voordeed bij het "high energy arc welding" van grote oorlogsschepen van de VS na de tweede WW. "High energy arc welding" in die tijd was lassen met bliksem als het ware. Het proces zou een gat in time-space prikken, waardoor er een blackhole ontstaat. Een blackhole naar space-time.

Ze ontdekten dit omdat er gereedschap e.d. verdween nadat er gelast was. Deze bijwerking werd bestempeld als het ontzichtbaar worden van objecten. Dus ze hebben het apparaat op een schip geïnstalleerd en wat aanpassingen gemaakt. In de hoop het schip onzichtbaar te kunnen maken.

Helaas verdween het schip in space-time en kwam weer tevoorschijn in Philadelphia. Het was namelijk eerst vlakbij Virginia Beach gelokaliseerd.

Doen het schip weer terug in time-space was bleek dat er bemanningsleden waren verdwenen. vastzaten in de muren, en ga zo maar door. Er waren ook bemanningsleden die het zonder kleerscheuren hebben overleeft. Het schijnt dat deze mensen het hebben overleeft omdat zij konden visualiseren waar zij waren voordat ze verdwenen in space-time. Daardoor konden ze met hun bewustzijn opnieuw de werkelijkheid manifesteren.

Ik weet het, klink vaag allemaal, maar dit is ook wel héél kort door de bocht.

Voor een uitgebreid en aansluitend verhaal wil ik iedereen aanraden om de volgende lezing van David Wilcock is te kijken:
http://video.google.com/videoplay?docid=-4951448613711060908

Gaat van 2012 tot Looking Glass technology.

Eye opener. Zelfs voor mij nog.


Ja goede tip; echt een aanrader die film, 'k heb 'm zelf ook met plezier bekeken.


(bericht gewijzigd op 4-4-2008 16:37:26)
Op 04-04-2008 16:37:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
KC: En om even in te gaan op de belevingswereld en dat de huidige wetenschappen al dan niet toereikend zijn... De huidige wetenschap is niet toereikend. Alleen al omdat er op grote schaal door Jan en alleman concreet gedroomd wordt over de toekomst. Scenario's die zich 1 op 1 afspelen. En scenario's die NIET te anticiperen zijn. Scenario's die door vele variabelen beïnvloed zijn in de loop van tijd.

Voor een concreet voorbeeld verwijs ik door naar mijn eerdere post hierover.
http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?grens=1674 (post #4)

De huidige wetenschap verklaard deze belevingen niet voldoende in mijn ogen. De 10 dementies theorie doet dat bijvoorbeeld wel.
http://www.tenthdimension.com/medialinks.php

Daar ben ik dan ook groot aanhanger van En David Wilcock heeft goede ervaringsdeskundigen gesproken en weet van al die kennis een goed verhaal van te maken. Je moet wel een open mind hebben voor David want hij channelt ook. Maar dat is niet de kern van zijn kennis. Het is slechts een bevestiging in mijn ogen.
(bericht gewijzigd op 4-4-2008 16:51:58)
Ik ben omdat 'ik' is. 'Ik' heeft nooit niks en is voor altijd.
Op 04-04-2008 16:51:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Draakje: Zo boven, zo beneden, Deva?
(bericht gewijzigd op 5-4-2008 11:50:58)
Op 05-04-2008 11:50:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Draakje:
Deva:

marga:

Zo boven, zo beneden, Deva?
Indeed !
Ken je Adam Kadmon of Ygdrassil?De levensboom en Adam???


(bericht gewijzigd op 5-4-2008 12:04:05)
Op 05-04-2008 0:04:05 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Draakje:
Deva:

marga:

Deva:

marga:

Zo boven, zo beneden, Deva?
Indeed !
Ken je Adam Kadmon of Ygdrassil?De levensboom en Adam???


Ja , maar het wil zeggen : wij ZIJN de kosmos , in ons lichaam , snappie ?
En dat zien de abstracte wetenschappers niet in met hun qwantumfysica !Interessante stelling, maar daar moet ik nog even over "broeien"
De analogie begrijp ik (astrologie enz.), daar die is massief in zijn implicaties

(bericht gewijzigd op 5-4-2008 12:16:10)
Op 05-04-2008 0:16:10 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden