Er zijn in het recente verleden allerhande structuren voor het heelal voorgesteld.Bolvormig heelal? De ene al wat meer ingewikkelder dan de andere. We zitten dus met een algemene regel: hoe meer wiskundigen zich met het verhaal bezighouden, hoe minder overzichtelijker het wordt. Gelukkig zijn er ook kosmologen die zich blijven buigen over gegevens, zoals bijvoorbeeld de kosmische achtergrondstraling van het heelal. Die wordt beschouwd als een snapshot van hoe het er in het begin moet uitgezien hebben.

Een nieuwe kijk op de achtergrondstraling heeft volgens het vakblad Astronomy and Astrophysics een oude theorie weer uit het slob gehaald: die van het bolvormige heelal. Volgens die analyse bestaat het heelal uit een bolvorm met twaalf identieke vijfhoeken als oppervlak. Ze zou bepaalde afwijkingen in de structuur van de achtergrondstraling perfect verklaren.

Het heelal zou dus als het ware rond zichzelf geplooid zijn. Wat zou betekenen dat - mocht een ruimteschip in staat zou zijn het heelal volledig te doorkruisen - het er aan de ene kant zou uitvliegen en aan de tegenovergestelde kant weer zou binnenkomen, en dat allemaal zonder zijn positie in de ruimte beduidend te veranderen.

Op een veel aardsere schaal is er meer inzicht gekomen in een ander bolvormig verschijnsel: dat van de bolbliksem, een speciale vorm van bliksem die ontstaat wanneer een schicht in bepaalde omstandigheden de bodem raakt. Het is absoluut niet duidelijk wat de vorming van een bolbliksem in de hand werkt, maar het lijkt waarschijnlijk dat er plasma-effecten spelen: een gloeiend gas van losse ionen en elektronen.

Bolbliksem Plasma

Nu is er een variant op laboratoriumschaal beschikbaar voor analyse. Wetenschappers ontwikkelden een nieuw soort boor die microgolven concentreert op een punt met een diameter van twee millimeter. Ze genereren er zoveel warmte dat ze probleemloos een gat in een materiaal kunnen maken. In sommige omstandigheden veroorzaakt het terugtrekken van de boor echter een zes centimeter brede bolbliksem die via de boor tot in de microgolfmachine kan terugrollen. De levensduur van de bliksem is heel kort: 30 milliseconden.

Natuurlijke bolbliksem
( natuurlijke bolbliksem)

Volgens het vakblad Physical Review Letters zitten er in de kunstmatige bolbliksem echter deeltjes die sterk vergelijkbaar zijn met wat er in echte bolbliksems gevonden wordt. Een ideaal onderzoeksobject dus.

Ghislain: Ik denk dat het alleen maar logisch is dat het Heelal bolvormig is, omdat al voldoende bewezen werd dat het uitdijt. Vergelijk de oerknal met een exploderende granaat. De schrapnels verplaatsen zich vanuit het centrum naar àlle richtingen, zodat men dus een bol krijgt.

Wanneer het Heelal begint in te krimpen, nadat zij haar maximum expansie bereikt heeft omdat de reizende delen op de lange duur door de eigen graviteit aan ontsnappingssnelheid beginnen in te boeten, zal zij dat ook bolvormig doen, terug naar haar centrum waar ooit de oerknal plaatsgreep, omdat de reizende delen zich op ongelijke afstanden van het centrum bevinden.

G.
Op 03-04-2008 8:00:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
paps:
Henk:

Denk dat het zo zit :
Kun jij je niet beter aanmelden bij MTV of TMF?

Ik zit niet bepaald te wachten op stomme filmpjes van matige artiesten zoals Tone Loc. Wat mij betreft hoef je dit soort links niet weer te posten, het kost me alleen maar tijd en het voegt niks toe.

Bah.
Koester uw onwetendheid, de rest kunt u opzoeken.
Op 03-04-2008 10:08:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard:
Deva:

Ghislain:

Ik denk dat het alleen maar logisch is dat het Heelal bolvormig is, omdat al voldoende bewezen werd dat het uitdijt. Vergelijk de oerknal met een exploderende granaat. De schrapnels verplaatsen zich vanuit het centrum naar àlle richtingen, zodat men dus een bol krijgt.

Wanneer het Heelal begint in te krimpen, nadat zij haar maximum expansie bereikt heeft omdat de reizende delen op de lange duur door de eigen graviteit aan ontsnappingssnelheid beginnen in te boeten, zal zij dat ook bolvormig doen, terug naar haar centrum waar ooit de oerknal plaatsgreep, omdat de reizende delen zich op ongelijke afstanden van het centrum bevinden.

G.


Er dijt niets uit .
Er krimpt niets in .
Er was geen oerknal .

Uitsluitend in de ogen en oren van enkele mafkezen , die niet beter weten .......hahaha ...

Laat de Goden verder hun werk doen , zij doen het goed.!


Wie leert=leeft is geen mafkees, maar onderweg. Dit niet beseffende kan een mens arrogant zijn door te denken iets te weten. Er is niets te weten dat absoluut is.
'Don't forget rule number 6'
Op 03-04-2008 15:53:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard:
space:

Het is gewoon allemaal vaag want in het begin was er niks en ineens komen 2 soorten deeltjes samen waardoor je een reactie krijgt en er meer deeltjes onstaan en uit eindelijk worden die deeltjes samen veel groter en nog meer chemische reacties en uit eindelijk zijn we waar we nu zijn..

Maar waar komen die eerste 2 deeltjes vandaan en waar bestaat de ruimte uit hoe kan er in niks iets ontstaan waar is dat "niets"

Ik vraag me af of we het ooit zullen weten jammer genoeg zal ik dat zelf niet meer meemaken


Ach, jawel hoor. In feite is materie ook grotendeels niets, althans geen vaste stof als je op deeltjesniveau gaat kijken. Er is dan alleen nog energie. Alles blijkt uit krachten te bestaan.
'Don't forget rule number 6'
Op 03-04-2008 16:31:27 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden