U wilt de opwarming van de aarde helpen verminderen door op uw dak zonnepanelen te plaatsen? Opwarming van de aarde U wilt uw oude wagen vervangen door een 'groene' wagen? U gaat uw oude stookolie-installatie vervangen door een milieuvriendelijke installatie die werkt op minder vervuilende brandstof?

"Laat maar zitten, want het heeft geen zin", zegt de Britse topwetensschapper en klimaatspecialist James Lovelock in de Belgische krant Het Laatste Nieuws. "We zijn voorbij het kritieke punt. In 2040 is België Saharagebied en wordt minstens 80% van de wereldbevolking met uitsterven bedreigd. Geniet er dus maar van, zolang het nog kan.", vervolgt Lovelock in een artikel van redacteur Dietert Bernaers.

Tegen het jaar 2020 zullen de meest extreme weersomstandigheden doodnormaal zijn. Twintig jaar later is het helemaal om zeep. De aarde zal continu kampen met abnormale droogtes en overstromingen, met hongersnood en epidemieën als rechtstreeks gevolg. Inwoners van Zuid-Europa en zelfs van Zuidoost-Azië zullen zich een weg moeten banen naar landen zoals Engeland, IJsland, Canada en 'Down Under'. Anderhalf miljard Chinezen zullen onvermijdelijk stukken van Afrika en Siberië inpalmen, maar dat laatste zullen de Russen niet toelaten. Oorlogen worden dus onvermijdelijk.

Dit zou een gedeelte van het doemscenario zijn in 2040, amper drie decennia van ons verwijderd. We zouden dus nog geen half mensenleven nodig hebben om de Apocalyps in zijn geuren en kleuren aan den lijve te mogen ondervinden.

Onlangs werden we op de hoogte gebracht van het feit dat een ijsplaat in Antarctica, ongeveer zo groot als Vlaanderen, zal ophouden te bestaan door de opwarming van de aarde. We hebben trouwens geen gebrek aan alarmerende berichten over de gevolgen van de temperatuursstijgingen. Miljoenen mensen keken met verwonderde ogen naar de klimaatsfilm An Inconvenient Truth van Al Gore, maar James Lovelock, 88 jaar oud ondertussen, uitvinder en wetenschapper uit het Britse Cornwall, komt met een nog heftiger doemscenario voor de pinnen. Hij voorspelt net niet het einde van de wereld, maar het einde van moeder aarde zoals wij die nu kennen.

Antarctica

De Amerikaanse college rockbandgroep R.E.M. zong in 1987: 'It's the end of the world as we know it'. Lovelock over de woorden van de song: "Het vervelende hieraan is dat we er niets meer aan kunnen doen. Het is alsof we met zijn allen in een roeibootje zitten, niet beseffende dat even verderop de Niagarawatervallen liggen."

James Lovelock, 'Jim' voor de vrienden, is de grondlegger van de Gaia- hypothese. Voor Lovelock is onze aarde een zelfregulerend levend organisme dat constant op zoek is naar het herstellen van het evenwicht. De Gaia-hypothese werd in de jaren 70 van vorige eeuw afgemaakt als hippieflauwekul. Veertig jaar later vormt deze hypothese de basis van alle wetenschappelijke onderzoeken rond de opwarming van de aarde. Mr. Lovelock is dus geen vastgeroeste hippie, laat staan een halve gare professor.

Onze aarde raakte volledig de kluts kwijt door ongecontroleerde ontbossing en luchtvervuiling door mens en industrie. Onze aarde probeert de schade te herstellen door een zelfregulerende systeem van merkbare en steeds groter wordende klimaatsveranderingen. Door de stijgende temperatuur op aarde zullen perioden van droogte en wateroverlast leiden tot massale migraties naar gunstigere gebieden om hongersnood en de daaruitvolgende ziekten een stap voor te zijn. Maar desondanks deze migraties zal 80% van de wereldbevolking er rond de volgende eeuwwisseling niet meer (bij) zijn.

De geschiedenis herhaald zich

"De laatste keer dat het op aarde zo warm is als nu, is 55 miljoen jaar geleden" vertelde Lovelock onlangs in de Britse krant The Daily Mail. "Toen was er een geologisch ongeval in de Noordzee, in de omgeving waar nu Noorwegen is. Een vulkanische laag lava kwam onder een gigantisch petroleumreservoir. De hitte duwde miljoenen tonnen ruwe olie als gas de atmosfeer in. Het heeft 200.000 jaar geduurd eer het effect daarvan verdwenen was. Welnu, over 20 jaar zullen wij precies evenveel CO2 in de atmosfeer hebben gepompt als toen. We zullen nu dus exact hetzelfde meemaken."

Vulcanische activiteit

"Geen ontkomen meer aan, daarvoor is het ruimschoots te laat", benadrukt Lovelock in het artikel van Het Laatste Nieuws. "Er zijn bijna 7 miljard mensen op deze planeet. Tel daarbij alle dieren, en je hebt al 25% van de totale CO2-uitstoot op aarde. Gewoon door te ademen. Vier keer zoveel CO2 als alle vliegtuigmaatschappijen ter wereld jaarlijks uitstoten! Denken dat we de boel nog kunnen omgooien door windmolens te bouwen of lampen van 30 watt in plaats van 60 watt te gebruiken, is ronduit belachelijk."

Volksverhuizing

Net zoals er 55 miljoen jaar geleden gebeurde zullen levende organismen naar koelere plekken trekken. Plaatsen waar droogte en regenval nog geen desastreuze schade heeft aangericht. Ook de Europeanen zullen moeten emigreren zegt Lovelock. "De Sahara zal in 2040 tot ver in Europa reiken. Parijs wordt een woestijnstad, in Berlijn zal het even warm zijn als nu in Bagdad. Groot-Brittannië ontsnapt als eiland aan dat lot, maar krijgt dan weer te kampen met overstroomde gebieden. De Britten zullen een grote dam moeten bouwen, of aanvaarden dat het centrum van Londen een lagunestad wordt."

Lovelock in de Briste krant The Guardian: "Profeten hebben altijd Armageddon voorspeld. Maar deze keer is het echt."

Volgens Lovelock is emigreren een vorm van natuurlijke selectie. "Wie bereid is om te reizen, kan overleven. Daarom moeten we de gezonde, ondernemende mensen die helemaal uit Afrika komen met een bootje als eersten binnenlaten. Maar op een gegeven moment zullen we ons land moeten bekijken als een reddingssloep. Als we te veel mensen aan boord nemen, zinken we.", aldus Lovelock.

Nieuwe conflicten

Lovelock voorziet zijn scenario ook van conflicten omdat mensen alle nodige middelen zullen aanwenden om een gebied binnen te raken. Voor we het beseffen zullen er overal vluchtelingenkampen zijn. Stook daar een klein vuurtje en de hele boel ontploft. En ja, emigratie kan leiden tot kolonisatie. Lovelock denkt zelfs dat de huidige economische interesse van China in Afrika deel uitmaakt van een grootser plan. "In 2040 zal China volledig onbewoonbaar zijn. Door de ontspoorde industriële activiteit groeit er op dat moment geen enkele plant meer. En dus zullen de Chinezen naar bepaalde delen van Afrika trekken, daar hebben ze al voet aan de grond. En naar Rusland. Maar dat gaan de Russen uiteraard niet fijn vinden. Oorlog tussen die twee landen is mijn inziens dan ook zo goed als onontkoombaar."

Oorlog

De Amerikanen zullen niets anders kunnen doen dan heil zoeken in Canada. De Australiërs bezitten de heilzaamste plek op aarde, maar veel mensen zullen er aankloppen. Mensen in Zuidoost-Azië hebben het grootste probleem. Bangladesh komt als eerste bij een zeeniveaustijging volledig onder water te staan.

Wakker worden!

Als we het al niet deden moeten we dringend nadenken hoe we de toekomstige problematiek kunnen voorbereiden. We dienen onze beschaving te redden. Het is niet de bedoeling dat we beginnen te feesten totdat de drank op is. Dat brengt ons bij de vraag wat we nu al kunnen doen. En ook daar heeft Lovelock al over nagedacht.

Zo zouden we zuiveringsstations moeten bouwen die oceaanwater drinkbaar maakt.
We moeten voedsel 'maken' want droogte en overstromingen zullen leiden tot hongersnood. Komt nog bij dat door massale migratie de groententuinen zullen ingepalmd worden door levende wezens.
Energievoorziening kan enkel met kerncentrales. Gevaren van radioactief afval en ongelukken zoals de kernramp van Tsjernobyl zijn kleine bijkomstigheden.
Reflecterende panelen in de ruimte moeten ons voorzien van zonlicht en we moeten een systeem vinden om de grote hoeveelheden CO2 de ruimte in te sturen.

Bovenstaande middelen lijken rechtstreeks uit het scenario van een nieuwe film te komen. Na The Day After Tomorrow nu The Day Before tomorrow? De Britse klimatoloog blijft erbij dat we vandaag aan de maatregelen moeten beginnen. "De mensheid bevindt zich op hetzelfde punt als in 1939, vlak voor de Tweede Wereldoorlog, die miljoenen mensen het leven gekost heeft. Iedereen ziet de dreiging, maar wat er werkelijk staat te gebeuren, schijnt niemand te beseffen. We denken nog altijd dat het in orde zal komen. Maar het komt niet in orde. Tijd om wakker te worden".

Hoop is de enige optie

Het overgrote deel van Lovelock's collega-wetenschappers delen zijn negatieve instelling over de gevolgen van de opwarming van de aarde, maar niet ieder van hen ziet het zo een vaart lopen. Zeker niet zo snel. "Ze bedoelen het goed, maar ze baseren zich op computermodellen", reageert Lovelock. "Ik baseer me op wat echt aan het gebeuren is. Ik kijk in mijn tuin en ik zie dat het een jungle aan het worden is."

Garden of Eden?

Lovelock is al op audiëntie geweest bij de Britse Queen en de milieubewuste Virgin-baas Richard Branson is ook een medestander.

Branson in het Amerikaanse muziektijdschrift Rolling Stone: "Jim is een briljante wetenschapper die in het verleden dikwijls gelijk heeft gehad. Als hij de toekomst duister inziet, is het belangrijk voor de mensheid om te luisteren".

Is er geen andere optie mogelijk? Moeten we op zoek gaan naar een bewoonbare planeet? "Die planeet bestaat niet", repliceert Lovelock, "Bovendien is het een obscene gedachte. Eerst verknallen we de aarde en dan bollen we het doodgemoederd af. De enige optie die we hebben is onze 'straf' te aanvaarden en hopen dat er genoeg overlevenden zijn die de beschaving in stand kunnen houden, eens het evenwicht opnieuw is teruggekeerd."

Voor iedereen die niet aan poltieke touwtjes trekt heeft Lovelock nog een laatste boodschap: "Geniet van het leven, want over 20 jaar zal het helemaal anders zijn."

Gerelateerd aan deze publicatie:
Chris de Boden: Zo, weer een punt voor de roker
Zie je wel, het heeft toch geen zin om te stoppen, we gaan er toch wel aan.

Trouwens, ruik ik hier bangmakerij???

@Henk
Die deeltjes versneller.
Dit kan idd goed fout gaan, maar ik denk dan eerder dat dat projectiel ontploft met de gewonde en dode mensen in de omgeving als gevolg.

Erger kan ik me niet voorstellen en is voor mij persoonlijk niet bepaald een realistisch beeld.


(bericht gewijzigd op 6-4-2008 4:01:59)
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 06-04-2008 2:54:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus: "Het is niet de bedoeling dat we beginnen te feesten totdat de drank op is."
"Geniet van het leven, want over 20 jaar zal het helemaal anders zijn."

Hoezo jezelf tegenspreken.
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 06-04-2008 6:55:07 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard: Hij zal er wel goed voor betaald krijgen. De aarde is al weer jaren aan het afkoelen. Menselijke activiteit levert ten hoogste 4% van de CO2. Het probleem van plotselinge verbranding of rookvorming op zeer grote schaal is het effect dat ook wel een nuleaire winter wordt genoemd door de grote hoeveelheid stofdeeltjes in de atmosfeer.
'Don't forget rule number 6'
Op 06-04-2008 8:06:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lanoe: Raar eigenlijk.
Het einde van de wereld...ik denk dat de wereld dan eerder een einde maakt aan ons en zichzelf wel weer hersteld

Ik sluit me natuurlijk niet aan bij het boevenstaande angstverhaal.

Carpe diem homo universalis
Carpe diem homo universalis
Op 06-04-2008 9:09:09 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
RF:
markje:

ik heb ergens gelezen dat de rest van het zonnestelsel ook opwarmt weet iemand hier meer van?

http://www.friendsofscience.org/
hier vind je heel veel info

en kijk ook evt hier even:
http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?grens=1118

http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?grens=1493

http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?grens=1042

http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?grens=1036
(bericht gewijzigd op 6-4-2008 17:11:42)
blaat het niet dan schaapt het niet
Op 06-04-2008 17:11:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden