De wortels van meer dan 85% van de Symbioseplanten in de hele wereld onderhouden een intieme relatie met schimmels. Schimmels bouwen uiterst fijne netwerken in de bodem uit, waarlangs ze gemakkelijk water en mineralen, zoals fosfaten en stikstof, kunnen opnemen. Die staan ze gedeeltelijk af aan de planten waarop ze leven, waarvoor ze in ruil een deel van de suikers krijgen die de planten aanmaken. Dit proces heet symbiose in het biologisch jargon: beide partners worden beter van de intensieve samenwerking. Maar er is misbruik van vertrouwen...

Volgens Vincent Merckx en zijn collega's van het Laboratorium voor Plantensystematiek aan de Katholieke Universiteit van Leuven maken sommige planten misbruik van de situatie. In plaats van suikers af te staan, zuigen ze die ook met andere stoffen uit hun schimmels. Ze doen dat zo efficiënt dat ze zelfs geen suikers meer hoeven te maken. Zodoende hoeven ze ook geen bladeren meer te ontwikkelen, wat dan op zich een enorme energiebesparing oplevert. Deze planten zien er dan ook niet meer uit als de ons vertrouwde bloeiende planten. Ze leven bijna uitsluitend op de bodem van het tropisch regenwoud.

tropisch regenwoud

In het vakblad Proceedings of Royal Society of London (Proceedings B) tonen de Leuvense onderzoekers aan dat elke onderzochte parasitaire plant uit het regenwoud in Kameroen zijn eigen schimmelsoort gebruikt, in tegenstelling tot het klassieke symbiose-systeem waarin een plant zich niet aan een specifieke schimmel linkt.

Yves Van de Peer, van de Gentse tak aan het Vlaams Instituut voor Biotechnologie ontrafelde met een brede schare collega's de genetische structuur van een schimmel die in symbiose leeft met boomsoorten. De schimmel helpt de bomen onder meer om te groeien. Daarvoor beschikt hij over 20.000 genen, ongeveer evenveel als de mens dus. Volgens het vakblad Nature heeft hij een speciaal arsenaal van genen die kleine eiwitten aanmaken op de plaatsen waar de schimmelcellen zich aan een boomwortel hechten.

De schimmel beschikt ook over speciale systemen om de celwanden van ziekteverwekkers af te breken, waarmee hij zijn boom voor veel ongemakken kan behoeden. En dat allemaal terwijl de schimmel van zijn suikers bestolen wordt.
Tsssss.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden