Vlak voor 1 april1 april kruipt menig grappenmaker in de pen om zijn jaarlijkse witz aan het papier toe te vertrouwen. Ieder jaar is extra inventiviteit geboden, anders heeft men door dat het om een grap gaat. GW deed, net als vorig jaar, mee aan het grappenfestijn.

Als het even kan dan moet een aprilgrap functioneel zijn. Hij moet beklijven en voor enige roering zorgen. We hadden een thema nodig en kozen 'strijd'. Het leek ons goed bij de tijdsgeest te passen want het lijkt alsof iedereen momenteel aan het strijden is. Hoewel Wilders en zijn Fitna's, Irak of Afghanistan en links tegen rechts typische strijdtaferelen zijn kozen we ervoor om een andere zinloze vorm van strijd aan te kaarten: de paparazzi en roddeljournalisten. Deze strijders tegen de privacy worden doorgaans ongemoeid gelaten en stonden daarom op onze target list. Immers, they started first blad. Perfect dus om Nederland een spiegel voor te houden... Het plan werd werkelijkheid.

Paparazzia
paparazzia
( De website van paparazzia.nl )

Paparazzi en roddeljournalisten bedrijven de parasitaire kunde. Met een telelens semi-stalken ze in de bosjes om de juiste, zo bezwarend mogelijke foto te kunnen maken. De roddeljournalisten zijn vervolgens maar al te blij, leedvermaak scoort, om de foto's of filmopnames te plaatsen en publiceren. Het is een hele industrie die resulteert in schappen vol roddelbladen en verschillende tv-programma's die u het wel en wee van bekend Nederland laten zien. Niets mis mee, tenzij dan dat een groot deel van bekend Nederland helemaal geen toestemming daartoe gaf. Een Gordon of Joling bellen zelf de bladen op, maar Frans Bauer heeft niet zélf verklaard dat hij vreemd ging met collega Laura Lynn. Met gulzigheid hebben de roddellui gevreten van de buitenechtelijke Bauerroddel die ze zelf hadden gecreëerd. Ten koste van...

We besloten op Goede Vrijdag, lekker symbolisch, een simpele website op te richten. Als naam kozen we het aandoenlijke paparazzia.nl. Een homepage met foto's en enkele pagina's met de meest belangrijke Nederlandse paparazzi, roddeljournalisten en -presentatoren. Bij iedere persoon copy/pasten we tekst die we op Wikipedia vonden. Soms gebruikten we ook een andere site; in ieder geval werd de bron vermeld.
In een paar uurtjes werd de site opgezet. De rest was PR en we hadden onze vermoedens dat het wel eens heel snel kon lopen. Zo geschiedde het. In een paar dagen tijd hadden we voor- en tegenstanders onder journalistiek Nederland. Verderop in dit blog vindt u enkele van de reacties die we hebben ontvangen.

Een aprilgrap mag niet illegaal zijn. We besloten dus alleen maar door te linken naar andere sites. We verzonnen geen enkele roddel maar wezen slechts naar de plaats waar de mogelijk uit de duim gezogen verhalen te vinden waren. Evert SantegoedsJoop van Tellingen stapte naar de politie omdat een van de verhalen over een vermeende kindermoord ging. De woordvoerder van de GW-aprilgrap (U wel bekend als Dan Juan) kreeg dat rechtstreeks van van Tellingen te horen in een uitzending bij MegastadFM (hier te beluisteren). Nadat van Tellingen steeds bozer werd besloten we de link maar te verwijderen, al verhaalt de bron nog steeds over de ellende van Joop. Wat van Tellingen betreft was het snel duidelijk welk vlees we in de kuip hadden. Meneer de paparazzi mocht even afkoelen.

Dagblad Spits! liet weten interesse te hebben in een interview. Ondertussen peilden ze Evert Santegoeds, top-roddelaar, wat hij van paparazzia.nl vond. "Bijzonder goed idee. Dit hadden we nog niet, toch?"
Om duidelijk te maken dat Santegoeds een gevoel voor humor en zelfspot heeft stuurde hij de redactie van Spits! een foto van zichzelf. Te bewonderen is Evert Santegoeds met een goeie slok op. Bijzonder sportief en de zelfspot deed ons genieten.

De interviews stroomden binnen en we haalden op 27 maart de NOS-website. Dezelfde dag waren we op NOS-radio te horen. Ook ZijOnline.nl en Sophie Hilbrand bij BNN volgde.

 

NOS Headlines

De dag nadat Spits! en de NOS werd bereikt hapte ook dagblad Dag. Ondertussen steunden blogs als madbello.nl, sosblog.nl en tikfout.nl ons vaak met lovende woorden.

Dag

Om de illusie te wekken dat de site een actief gebeuren was plaatsten we zo nu en dan een bekende paparazzo of roddelfiguur erbij. Na de oprichting van de site werden Patty Brard, Andries de Jong en de mensen van GeenStijl.nl toegevoegd. 'Joris' van GeenStijl.nl liet ons op een onvriendelijke manier weten geen aandacht te besteden aan paparazzia.nl. Verbaasde ons weinig, gezien de directe banden met Wilma Nanninga van de roddelrubriek in de Telegraaf (40% aandeelhouder van geenstijl). Ook Nu.nl liet weten niets te willen melden over paparazzia.nl. We hoorden via via dat Patty Brard helemaal niet opgetogen was dat zij ook op onze lijst stond.

De persconferentie.

De reden dat we iets eerder dan 1 april begonnen zijn is de geloofwaardigheid. We konden echter niet precies inschatten hoe snel het zou gaan en wie wel, wie niet wou meespelen. Om te zorgen dat het hele proces een mooi einde zou hebben moest er dus een finale zijn.

Dan de Kok
( Dan Juan ziet het helemaal zitten )

Het idee was een persconferentie voor te bereiden. Daar zouden we enkele eisen ten opzichte van paparazzi en showbuzz-journalisten voorleggen. Als die niet werden ingewilligd, dan zouden we alle privégegevens, toegestuurde foto's en compromitterende zaken van de roddel-gerelateerde figuren openbaar maken.
Om het geloofwaardig te houden contacteerden we bevriende bekende Nederlanders waarvan we wisten dat ze de stilte konden bewaren. We vertelden ze van ons 1 april-plan en lieten hen hun hele netwerk bellen en contacteren. Zonder uitzondering was iedereen onmiddellijk enthousiast. Toezeggen was echter een grotere stap om te nemen.
Het was weekend, dus zou sowieso moeilijk worden omdat de persconferentie al op maandag zou zijn, een dag voor 1 april. Na twee dagen bellen hadden we een aantal toezeggingen die echter op de dag zelf het lieten afweten, helaas!
Een aantal vrienden/collega's kwamen wel: Acteur Hugo Metsers III, stand-up comedian Wilko Terwijn, acteur Erik koningsberger en acteur Herman Egbers. Allen wisten van het complot.

Ondertussen was de zaal waar de persconferentie plaats zou vinden ook al geregeld. Dat werd De Rode Hoed in Amsterdam. 200 Euro voor een grap,maar dat hadden we er graag voor over!

Iets voor 17 uur begonnen de eerste journalisten binnen te druppelen. Aan de deur en binnen stonden GW-oprichters Frank Barkel (Bert) en Jurgen Deleye (Tim). Frank had zich een security-outfit aangemeten en stond aan de deur om te vragen wie wie was.

Frank Barkel was security
( Halt! )

SBS6-Shownieuws stelde de camera op en de journalisten van NRC-Handelsblad en Spits! gingen zitten. Uit het paparazzocircuit was één iemand aanwezig van weekblad Party. Hij was er om de minder positieve vragen te stellen, zoals "waarom zijn er niet meer bekende Nederlanders aanwezig?"

Onze redacteur, tevens filmmaker, Dan de Kok (Dan Juan op GW) was woordvoerder en leidde de persconferentie. Hij speelde zijn rol uitmuntend en las de voorbereide speech voor. Daarna mochten er vragen gesteld worden. Dat er opmerkingen zouden komen over het aantal BN'ers hadden we verwacht. Als antwoord zouden we verklaren dat er initieel meer bekende mensen toegezegd hadden, maar dat er velen hadden afgezegd. Dit deden ze omdat ze zouden zijn opgebeld door roddeljournalist Albert Verlinde. Wie meewerkt aan paparazzia.nl hoefde van Albert Verlinde geen verdere steun meer te verwachten. "Schokkend," vonden de aanwezige journalisten. De man van Party liet weten na de persconferentie meteen met Albert Verlinde te bellen, om te horen of het wel écht waar was. We zijn bijzonder benieuwd naar dat gesprek, en vooral naar hoelang het duurde tegen dat Albert doorhad in de maling genomen te zijn.

Wilco Terwijn steunt de actie
(Wilco Terwijn deed ernstig mee met paparazzia.nl )

Hugo Metsers III steunde paparazzia.nl
( Hugo Metsers III in gesprek met weekblad Party )

Nadat Dan de punten helder had gemaakt mochten er vragen gesteld worden. Op de vraagstelling gebaseerd zag het ernaar uit dat iedereen er intrapte. Even hadden we wat twijfel want bij Shownieuws waren we geen item, maar diezelfde avond stonden we op gelijke hoogte met Geert Wilders op de homepage van het NRC Handelsblad.Onze intentie was geslaagd, competiteren met de strijd van Wilders en de aandacht(even?) afleiden. Het desbetreffende artikel leest u hier. Ook Spits! besteedde opnieuw aandacht aan paparazzia.nl. Hier te lezen.

NRC Handelsblad op 1 april

( Naast wildersnieuws op de NRC-website )

De paparazzi lieten zich na afloop behoorlijk zien. Aan de uitgang van het gebouw, verderop op een brug over de Keizersgracht in Amsterdam, stond een zwarte auto geparkeerd. Daarin zat een man met telelens te kieken. Het bleek een stakeout-team van weekblad Party te zijn. Toen we terug naar onze uitvalsbasis wandelden werden we uitvoerig gade geslagen en op hun filmpjes vastgelegd. Benieuwd wat ze ervan maken. En of onze goeie kant erop staat.

Paparazzi van weekblad party

Grapje? Het grote waarom.

Het was een doordachte aprilgrap, maar natuurlijk niet slechts een prank die uit het niets kwam.De tendens van strijd in Nederland ging ons al een tijd aan het hart en de film van Wilders vroeg om een tegenactie die een spiegel zou kunnen voorhouden aan Nederlanders en Medelanders over hoe we bezig zijn momenteel. Strijd met onszelf, met elkaar, met Moslims en noem maar op...
Wat ons betreft mag ieder van ons de verantwoordelijkheid nemen om zijn eigen strijd los te laten. Verbeter de wereld begin bij uzelve? En ja, wij hebben precies hetzelfde gedaan ('Wat u niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet') maar we hopen uiteraard dat u onze actie begrijpt en we bieden dan ook bij deze onze excuses aan aan alle mensen (paparazzi, journalisten, pers, media etc.) die we op de kast gejaagd hebben.

En tuurlijk, de paparazzi gáán soms te ver en karaktermoord ís hun niet vreemd. Het is een onzinnige vorm van strijd, het thema van de aprilgrap.
Niet voor niets kregen we vele steunbetuigen van zowel BN'ers als bezoekers van de website. Dat maakt het ergens ook moeilijk om ermee te stoppen, want in het doel schuilt een nobele factor. Ook een lijst met duidelijke voorwaarden waaraan de paparazzi en consorten zich moeten houden lijkt ons geen slecht idee. Moesten we met deze grap een voorzetje gegeven hebben tot iets dan zou dat mooi zijn. Voor ons is het na 1 april echter gedaan. We laten de site nog een poosje staan zoals hij is en daarna gaat de stekker eruit. Via deze link kunt u wel nog een mirror vinden.

De reacties.

We plukken voor u uit de zak van vele reacties die we hebben gekregen vóór 1 april. De meningen ná 1 april vindt u vast in de links die in de reaxies worden gedropt.

Radio 538 :”Geweldig initiatief! Ludieke aktie!”

Luisteraar 538: ‘Wat u niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet’

Dennis van Tellingen: “ Ik weet waar je huis woont”

Peter Smulders( vader van Edwin): “ Veel succes!”

Bezoeker fokforum: “ Ik hoop wel dat ze fanatiek zullen zijn”

Bezoeker fokforum:” Ik vind dit een geweldige actie! Toevallig ken ik ook een 2-tal bekende Nederlanders en ook zij zijn de paparotzooi zat! Ik ben echt benieuwd hoe dit gaat uitpakken!

Charlie: “ Ik weet waar Joop van Tellingen regelmatig z’n geld aan z’n kostbare hobby verkwanselt..zal m wel even aanspreken en foto van m maken..”

Bezoeker grenswetenschap.nl: “ Koekje van eigen deeg, super!”

Bekende Nederlander: “ Wil anoniem blijven maar wens jullie veel success met deze fantastische aktie!”

Wilma Nanninga:( enigszins verbolgen). "Mensen weten alles al over mij. In mijn reallifesoap hebben ze gezien wie mijn man en mijn dochter zijn. Ze hebben zelfs gezien hoe ik mijn vader heb begraven." De bekende verslaggeefster voegt eraan toe dat De Kok 'beter zijn huiswerk had moeten doen'. "Ik ben helemaal geen paparazzo. Ik bedrijf geen roddeljournalistiek."

Bekende Nederlander: “ Hier heb je het adres en mobiele nummer van Albert en Evert! Sterkte!”

Lianne:” allereerst zal ik mij even voorstellen, ik ben lianne en ik ben een van de beheerders van de officiele fansite van viktor brand en ik kreeg een tip binnen dat er een site was waar viktor in genoemd werd, dus ik besloot om even een kijkje te nemen. maar wat ik daar aantrof vond ik pure waanzin, en met mij nog een heleboel anderen. ik vind het wel erg sneu om zo met mensen om te gaan, natuurlijk zijn de fotograven de grootste stalkers, dus die mogen wel eens gefotograveerd worden, maar mensen zoals Viktor brand en albert verlinde doen gewoon hun werk en zitten bij niemand in de bosjes te loeren.

vind u het dan nodig om hun gegevens zomaar op straat te gooien en niet na te denken over de eventuele gevolgen, ik weet niet wie u bent maar ik denk niet dat u het zelf op prijs stelt als al u gegevens zomaar publiek op internet zouden staan. geeft u anders u nummer maar dan zet ik dat ook openbaar, kunt u eens kijken hoe het u dan verloopt, vind u vast niet prettig! dit is slechts een voorbeeld maar zulke mensen laat je met rust, zeker in een prive-situatie! ik hoop dat u het begrijpt!

Joris von Loghausen(geenstijl):Je weet dat het meerendeel van onze mensen nog nooit zelf een foto gemaakt hebben heh?

Dennis van Tellingen(smekend): “Mag die roddel over mn vader er ajb vanaf? Hij heeft gisteren aangifte gedaan.”

Joop van Tellingen: Die gokschuld klopt niet. Heb een huis van 6 ton dus anders zou ik wel een extra hypotheek nemen..”

Evert santegoeds: ”Een 'bijzonder goed idee'. Laconiek: "Dit hadden we nog niet, toch?" Hij is niet bang voor de eventuele gevolgen. "Ik zit nooit dronken achter het stuur, betaal altijd m'n belasting op tijd en ben al jaren keurig met dezelfde man. Bovendien zou ik nooit interessanter worden dan Wendy van Dijk." Mocht het toch de spuigaten uitlopen, dan kan hij De Kok altijd nog aanklagen. "Maar maak daar maar geen kop van. Albert en ik moeten maar troost bij elkaar zoeken."

Redactie RTLboulevard: “ Maar zo roep je toch strijd op tegen de paparazzi.Is dat wat jullie willen? En als je prijzen uit gaat loven ben je toch precies hetzelfde..?

Bezoeker NOSheadlines: Vind het wel een leuke zet. Volgens mij gaan veel mensen "op jacht" met hun mobiele telefoons voor leuke plaatjes.
Dus niet meer privacy respecteren als je ze ziet in een restaurant maar openlijk foto's maken. gniffel gniffel.

Cor: Paparazzia.nl: dat heet een koekje van eigen deeg krijgen,goeie zaak ,laat die "ratten" ook maar eens voelen hoe het is om op soms moeilijke en vervelende momenten in het leven,die shit verhalen tegen te komen in de bladen,.die nog niet eens goed genoeg zijn om je achterwerk mee af te vegen!
Goh,wat een harde reactie, of toch niet?

Bekende Nederlander: Geniaal. Zet mij maar op de lijst.

Bekende Nederlander: Inmiddels weet ik wel dat Patty Brard de hele week al razend is over het feit dat ze in die lijst staat.

Janneke: Hallo,
Een erg goed intitiatief om de media/paparazzi eens een koekje van eigen deeg te geven.
En wees niet te bescheiden door alléén maar feiten te publiceren! Insinuaties en suggesties mogen natuurlijk ook.
Verder mis ik de roddelbladenmensen (party, weekend, story en zo).

Ik kom zeker terug op de site.

Succes,
PS: De google ads zou ik verwijderen, dat staat een beetje cheap/lousy.

Bezoeker Fok.nl: Een één aprilgrap? Ik hoop het niet.

Paparazzia in de media

Nu volgt een lijstje van de media die over paparazzia.nl hebben gepubliceerd of bericht. Als we er eentje gemist hebben dan horen we dat graag:

Video

Onder dit blog ziet u eerst ons item uit SBS6 Shownieuws, daarna de speech tijdens de persconferentie en dan nog een filmpje met wat indrukken rondom de persbijeenkomst.

 


( Joop van Tellingen boos )


( Speech tijdens persconferentie )


( Nog beelden van de persconferentie )


( Nabellen met Shownieuws, Joop van Tellingen, Edwin Smulders, RTL Boulevard en Albert Verlinde )
Edmund: Grappig. Nooit verkeerd om paparazzies eens terug te pakken.
Op 01-04-2008 17:31:10 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ward Aal: Een hele goeie grap!
Het is ergens ook jammer dat het slechts een grap is.

Ward
Op 01-04-2008 17:35:32 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic: PRACHTIG.!!!!!!!!
De beste 1 april grap met een boodschap..Ga zo door.
I LOVE YOU
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 01-04-2008 18:26:17 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Radiation: Leuke oude nieuwe knar. Of is het nieuwe oude knar?
Ge kunt er uw haar mee kammen!
Op 01-04-2008 18:41:52 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Edmund: goed gedaan jongens!!
(bericht gewijzigd op 1-4-2008 21:42:55)
Op 01-04-2008 21:42:55 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gebakken Plasse: HAHAHA
Op 01-04-2008 22:11:51 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Edmund: Daphne Bunskoek had spijt van Georginagate. Ze zijn allemaal nog zo slecht niet.
(bericht gewijzigd op 2-4-2008 23:59:40)
Op 02-04-2008 23:59:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Nvdr: Vraag het eens aan Joost.

Hij mag het weten.
Op 03-04-2008 14:32:57 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Edmund:

Zou mij niets verbazen. Ik weet uit goede bron dat Georgina vlak voor Georginagate rond de tafel heeft gezeten met de makers van deze site.

Waarom denk je dat ze plots zo stil zijn?
(bericht gewijzigd op 3-4-2008 15:10:48)
Nvdr: We zijn niet stil.
Op 03-04-2008 15:10:48 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic: Zo te zien heeft GW nog meer vingers in de pap gebrokkeld.
Deze site word steeds interesanter
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 03-04-2008 15:16:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Edmund:

Grote scoop. Heeft iemand de rest van de tekst? Ik heb geen account op zijonline: http://www.zijonline.nl/tussenroddel2.asp?gossipID=38871&roddels=51252
Op 03-04-2008 15:31:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Edmund: Ik had net via mobiel eenmalig toegang gekocht voor het artikel en 'k zie in de plaats een pornofilm met zogezegd Shakira erin.
Op 03-04-2008 15:47:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Edmund:
Man met de regenjas:

Zou mij niets verbazen. Ik weet uit goede bron dat Georgina vlak voor Georginagate rond de tafel heeft gezeten met de makers van deze site.

Bron?
(bericht gewijzigd op 3-4-2008 15:54:40)
Op 03-04-2008 15:54:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Edmund: zal voor de redactie moeilijk worden om zich er nog uit te wurmen.
Op 03-04-2008 16:36:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ward Aal: Mooie stunt, die van Georgina, Grenswetenschap!
En die van 1 april was al zo leuk!

Ward
Op 03-04-2008 18:11:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Edmund:
Man met de sigaret:

Man met de paraplu:

Man met de regenjas:

Zou mij niets verbazen. Ik weet uit goede bron dat Georgina vlak voor Georginagate rond de tafel heeft gezeten met de makers van deze site.

Bron?

http://www.telegraaf.nl/prive/3704751/_Georgina_Verbaan_ontmaskerd___.html

Wilma Nanninga dus..?!


Wrong guess.

1 vraag: wie is het meeste gebaat bij deze stunt. Als je dat weet, dan weet je van de hoed en de rand.
(bericht gewijzigd op 3-4-2008 22:39:21)
Op 03-04-2008 22:39:21 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Edmund: wie van de redacteuren is Jaap Arriens?
Op 03-04-2008 23:26:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Edmund:
Man met de sigaret:

Edmund:

wie van de redacteuren is Jaap Arriens?

De initialen zeggen genoeg...hahahaha.

niet voor mij? vertel.
Op 03-04-2008 23:33:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Edmund: geduld en de mist zal optrekken
(bericht gewijzigd op 4-4-2008 0:02:30)
Op 04-04-2008 0:02:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Edmund:
Jaap Arriens:

geduld en de mist zal optrekken

right...
Op 04-04-2008 1:00:57 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po: Achgussie, nu is de roddelpers boos op clown Bassie. Hun niet-nagetrokken verhaal bleek een PR-stunt, ze trapten erin en natuurlijk is het de schuld van Bassie.
United as one. Divided by zero.
Op 01-10-2008 15:45:41 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.:
3.14po:

Achgussie, nu is de roddelpers boos op clown Bassie. Hun niet-nagetrokken verhaal bleek een PR-stunt, ze trapten erin en natuurlijk is het de schuld van Bassie.

http://www.nu.nl/news/1770007/61/Roddelbladen_woest_op_clown_Bassie.html

ik zag m ook ja, humor
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 01-10-2008 20:44:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden