Ingenieurs van de George Washington Universiteit zijn er in geslaagd om voor de eerste maal fabricagetechnieken op microscopische schaal teContactlens gebruiken om een flexibele contactlens met een biologisch veilig elektronisch circuit en een lichtbron. De lenzen kunnen dus als gewone contactlenzen op het oog gedragen worden. Bovendien zijn ze in staat om het menselijk oog te voorzien van informatie die het oog anders niet zelf zou kunnen doorgeven aan de hersenen.

Het aantal mogelijke gebruiksdoeleinden voor dit soort lenzen is eindeloos: van simpele head-up display voor in de wagen tot complexere systemen in vliegtuigen, zelfs technologieën die het zicht van een soldaat er laten uitzien als een videogame, zodat deze later niet ten onder gaat aan de gevolgen van zijn opgelopen trauma's tijdens de oorlog.

Alhoewel de technologie al een tijdje beschikbaar is, was niemand er tot nu toe in geslaagd om ook een contactlens te bedrukken via een procedé waarvan het eindresultaat biologisch veilig is voor de mens. Dat is te wijten aan de zeer delicate aard van de soepele organische materialen die klassiek in contactlenzen zijn verwerkt. Het opdrukken van stroomkringen heeft dan ook te maken met alles wat een contactlens niet verdraagt: anorganische materialen, verschroeiende temperaturen en agressieve chemicaliën.

De technische onderzoekers van de universiteit van Washington vonden een oplossing door de circuits op te bouwen uit metaallagen van telkens enkele nanometers dik, met banen niet breder dan één duizendste van een menselijk haar. Daarnaast plaatsten ze een LED-je met een diameter van ongeveer 0,3 millimeter. Dan strooiden ze een grijsachtig poeder op een soepel plastic vel, waarbij de vorm van elke nanocomponent bepaald waar het poeder zich aan vast kleeft. Deze microfabricage-techniek staat ook bekend als 'zelfassemblage'. De capillaire krachten - hetzelfde principe waardoor bijvoorbeeld water in een glas aan de zijkant lichtjes omhoog kruipt - van de poederdeeltjes 'trekken' de nanocomponenten finaal op hun plaats.

Contactlens met ingebouwde display

De eerste stappen

Het procedé is volgens zijn ontwikkelaars een eerste, kleine stap in de richting van een virtuele beeldweergave op een contactlens. Op langere termijn is het ultieme doel een dubbel beeld: dat van het normale gezichtsveld met daarbovenop het beeld dat door de ingebouwde elektronica wordt afgeleverd.

Intussen kon de universiteit uitpakken met een allereerste prototype. Dat de lens in dit proefstadium het oog niet corrigeert is volgens Babak Parviz, assistent-professor van het departement 'Electrical Engineering' geen punt: "We hadden evengoed een correctieve lens kunnen nemen".

De stroomkringen zijn volgens Parviz helemaal niet storend voor de drager: "Er zit een grote zone buiten het transparante deel van het oog waarin we extra instrumentatie kwijt kunnen. De volgende stap is draadloze communicatie van en naar de lens. Voor de voeding denken we onder meer aan een combinatie van RF-stroom (Radio-Frequency) en zonnecelletjes op de lens."

Parviz: "De commerciële beschikbaarheid is nog niet voor morgen. We willen enkel een basistechnologie demonstreren die zeker werkt en tegelijk veilig is. We hebben de lens aangebracht voor een periode van twintig minuten bij een konijn en het dier ondervond geen neveneffecten."

Edmund: Ik moet steeds vaker aan science-fictionseries denken.
Op 09-04-2008 1:50:23 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lampie:
Maan:

Dat die lenzen door stroom gevoed worden daar zou iets anders op gevonden moeten worden. Het lichaam maakt zelf ook een soort van ''spanning'' aan, die mogen ze eens leren te gebruiken. ...


Ja inderdaad, dat ze daar nog niets mee doen.
Op 09-04-2008 7:39:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ivoryke^:
Squeens:

"(...) zelfs technologieën die het zicht van een soldaat er laten uitzien als een videogame, zodat deze later niet ten onder gaat aan de gevolgen van zijn opgelopen trauma's tijdens de oorlog."

Dan wordt het afschieten van mensen ook een stuk makkelijker. Wel zo prettig natuurlijk... Ik walg er van dat er meteen een oorlogsfunctie voor gevonden is.


Idd me too
Moeten is een keuze...
Op 09-04-2008 10:21:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
paps: Ik heb 10 jaar geleden een uitvinding op dit gebied gedaan. Toen werd me door ID-NL (octrooibegeleiding) verteld dat mijn uitvinding veel te vroeg kwam.

Ik zal maar weer eens contact met ze opnemen...

Koester uw onwetendheid, de rest kunt u opzoeken.
Op 09-04-2008 10:38:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden