Afgelopen week zag ik Guusje ter Horst (minister van politiestaat) in het programma 'De Wereld Draait Door' breedlachend het overlevingspakket tonen dat haar ambtenaren komende kerst mogen ontvangen. Als survivalist pur sang spitste ik mijn oren. Wat zou een minister haar onderdanen schenken om te overleven?
Guusje stak eerst nog een heel blabla verhaal af. Ze er wees fijntjes op dat de overheid zich na een ramp eerst richt op slachtoffers en gedupeerden die zichzelf niet kunnen redden. Met andere woorden, als u en ik niet tot die twee groepen behoren kunnen we het, voor wat Guusje betreft, wel schudden. Maar gelukkig is er het 'overlevingspakket' waarvan Guusje vindt dat iedere Nederlander er ééntje zou moeten hebben. Overleven doe je (niet) zo.

( Wachten op hulp... of zelfredzaamheid? )

Nadat Guusje haar zegje had gedaan mochten we eindelijk te weten komen wat er in het basis overlevingspakket zat. Guusje zwaaide trots met een doosje waterbestendige lucifers, liet uitgelaten een dynamo-zaklantaarn met led verlichting zien en toverde een klein EHBO-pakketje met wat pleisters en ander onbruikbaar grut te voorschijn. Guusje vond het kennelijk bij nader inzien ook een beetje lullig en haaste zich te zeggen dat het desbetreffende pakket een 'basis basispakket' (sic) was.


( Guusje ter Horst, biedt u ijdele hoop in een pakketje )

Nu laten de oekazes van onze bewindslieden mij doorgaans koud maar in dit geval kreeg ik het met de toekomstige bezitter van het basis-basis overleveingspakket te doen. Voor mijn geestesoog zag ik Nederland in brokken na een enorme ramp. Plunderingen, stroomuitval, aardbevingen, watersnood en meer van dat soort narigheid waar men eindelijk de daksirenes voor mogen laten loeien. Maar niet getreurd. Tussen al die ellende, chaos en treurnis heeft u immers 'DE DOOS VAN GUUSJE'.

Het is in onze complexe maatschappij waar iedereen en alles van elkaar afhankelijk is zeker geen slecht idee om in geval van ellende een beetje zelfredzaam zijn. Ik juich dat zelfs toe. Maar met Guusjes pretpakket in de hand komt u geen meter door rampenland.


( Katrina, praktijk voorbeeld waar we van kunnen leren )

Als alternatief presenteert Grenswetenschap.nl u hier 'Pino's Urban Survival Sack'(PUSS). (Guusje let op, misschien kan je er nog wat leren.)

Allereerst hebben we niets aan een doos of pakket. Overleven is uitgaan van het slechtst denkbare scenario. Uw overlevingsspullen zitten dus in een rugzak die u makkelijk en snel kan meenemen en toch de handen vrij laat. Wat stoppen we minimaal in de rugzak?

Mes. Eigenlijk een mes én een multitool. Met een mes bedoel ik een echt mes waarmee u blikken kan openen of deuren kan los wrikken en in geval van nood als wapen te gebruiken is (in extreme overlevingssituaties is niet iedereen even vriendelijk). Het beste en goedkoopste mes voor dit doel kunt u hier vinden. Naast een goed mes is een multitool een welkome aanvulling. Vergeet die Chinese kloontje van de Kijkshop en kies voor kwaliteit. Het kost een paar centen maar kan in nood het verschil tussen leven en dood uitmaken.

Rollen Duct tape. Duct tape is uitermate geschikt om een watervaste pleisters van te maken of een spalk voor een gebroken been. We kunnen er van alles mee fixeren of fabrieken en in geval van een giframp naden en kieren mee dichten. Geloof me, in geval van extreme ellende is Duct tape uw grootste vriend.

Hoewel de dynamo-zaklantaarns zaligmakend. De lichtopbrengst is op zich prima dingen zijn om in geval van nood wat licht op de zaak te schijnen zijn ze nietniet optimaal en om de zoveel minuten moet u aan het hendeltje draaien voor de volgende minuten licht. Bovendien zijn ze niet bepaald robuust.
Pino zou naast de dynamo zaklamp ook een kwaliteitszaklamp adviseren. Hang bijvoorbeeld in uw meterkast een Maglite.

Een EHBO-setje is belangrijk.. Maar het ideale setje zult u toch echt zelf moeten samenstellen. Wat er in moet? Chloortabletten voor waterzuivering. hechtnaalden en draad, wondpoeder en ontsmettingsmiddelen, aspirine en kwaliteitsverband. Verder aanvullen met eventueel uw eigen medicijnen.

Verder kan een dynamo-radio uikomst bieden. Met bovenstaande in de rugzak bent u al een aardig end op weg. Natuurlijk zijn er nog tal van andere zaken (poncho, kaarsen, vuur, kompas, mess tin, veldfles, etc etc.) die erg nuttig kunnen zijn.


( Overleven is een creatief proces, wist u dat u door de onderkant van een blikje fris te polijsten met bv chocolade of tandpasta een tondeltje kan laten ontbranden? )

Be prepared.

Het hebben van een uitgelezen overlevingset is één ding, het overleven zelf is een heel andere zaak. Overleven is voornamelijk een zaak van tussen de oren. Er zijn maar weinig mensen die serieus nadenken over een mogelijk rampscenario. De meeste mensen hebben zoiets van "dat zien we dan wel" en bestempelen zij die zich wel voorbereiden al ras als 'doemdenkers'. Natuurlijk is dat lang niet altijd terecht.

Autobezitters bijvoorbeeld willen doorgaans graag een auto met kreukelzones en rondom airbags. Dat heeft niets met doemdenken te maken maar met een reële inschatting van de risico's en de noodzakelijke maatregelen om persoonlijke schade te vermijden of beperken.

Het probleem is dat we een beter beeld hebben bij een autobotsing dan bij een massale langdurige stroomuitval, een uit de rails gelopen en opengescheurde chloortrein of erger. Dat er af en toe een dijkje doorbreekt of een helikopter in hoogspanningskabels vliegt maakt ons bewustzijn niet groter. En de watersnoodramp van '53 is al weer zo lang geleden daar ligt niemand meer wakker van.

Trek eens op een rustig moment een flesje open en bespreek met uw geliefden welke rampscenario's reëel kunnen zijn en wat minimaal nodig is om die te doorstaan. Stel hypothetische vragen zoals "wat zou je doen als er geen water meer is?" of "hoe kom je aan voedsel als de supermarkt al lang leeg is gekocht (geplunderd?)". Vaak leiden dergelijke gesprekken tot nieuwe inzichten.

Hoe dan ook, ik ben het met Guusje over één ding eens, mochten er rampen van betekenis plaats vinden dan hoeft u niet op de overheid te rekenen.

Lampie: Wanneer konden we dan wel op de overheid rekenen?
Op 16-04-2008 7:42:35 | Kudos: 3 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ganzfeld:
Lampie:

Wanneer konden we dan wel op de overheid rekenen?


Als het gaat om referenda uitkomsten negeren, belastingen verhogen of verzinnen, soldaatjes naar verre landen sturen, je privacy schenden, de rijken rijker maken, falende miljarden verslindende projecten opstarten, achter Bush aan hijgen en nu dus ook om onzinnige zoethoudertjes te verstrekken die toch weer (on?) bewust de boodschap angst mee krijgen. :-)
Op 16-04-2008 8:00:04 | Kudos: 2 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Edmund: Meeste tijd van de overheid gaat naar het zelfbehoud van de overheid. Plekje en macht behouden, dat soort dingen.
Op 16-04-2008 8:07:01 | Kudos: 2 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
paps: Misschien is dit artikel een mooi moment voor onze bewindslieden om de gedachten over "Ramp-tax" eens te laten gaan?

Koester uw onwetendheid, de rest kunt u opzoeken.
Op 16-04-2008 14:53:03 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DaVince:
Tetzmol:

Ramp tax??! Hebben we niet al genoeg belastingen?
Zelf ben ik al lang bezig met me voorbereiden op mogelijke calamiteiten en heb ook meestal wel een PSK bij me als ik ga reizen. PSK is in dit geval een Personal Survival Kit waar ondermeer een mes, draadzaag, materialen om vuur te maken en verbandmaterialen inzit, verder een kaars en een zaklamp en kompas. Het toeval wil dat ik als sinds m'n kindertijd messen verzamel, dus voor goede tips aangaande het juiste survivalmes kan men altijd contact met mij opnemen. En met een survivalmes bedoel ik dus niet zo'n onhandelbaar Rambomes maar een echt mes waar je je leven rustig aan kan toevertrouwen.

Tetzmol.


Is het zo'n bijzonder mes dat wij je daarvoor speciaal moeten pm'en?
Religion, a placebo which causes damage.
Op 16-04-2008 17:24:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Edmund:
Lemetje:

Ik weet nu waarom ik de afgelopen dertig jaar 'survival'spullen aan het verzamelen ben.
Van de 'overheid moet je 'het' hebben.

Plannen?
Op 16-04-2008 19:47:21 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic:
Ron B.:

Edmund:

Lemetje:

Ik weet nu waarom ik de afgelopen dertig jaar 'survival'spullen aan het verzamelen ben.
Van de 'overheid moet je 'het' hebben.

Plannen?

mwoaa, ergens rond 2012 zouden we toch met zn allen op survivaltocht?
ik heb mn tas al gepakt


vergeet de verband doos niet met een meter pleisters
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 16-04-2008 21:44:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus: Anti-bacteriële/chemicaliën bruistabletten.
Als ik nu snel zou moeten pakken zit er meer bier dan water in mijn rugzak...
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 16-04-2008 23:46:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Cheshire Cat: lifestraw, messchien?

http://www.kolesqueeste.nl/pivot/entry.php?id=997
"We're all mad here."
Op 17-04-2008 2:25:51 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Cheshire Cat:
Tetzmol:

Je moet niks. Ik bedoel te zeggen dat er veel kaf onder het koren is. Er zijn vele messen en niet elk mes is geschikt voor het eerder genoemde doel.

Tetzmol.


Een goede cold steel mesje, messchien, kost wat maar dan heb je ook wat.

http://www.coldsteel.com/outdoorsman.html
"We're all mad here."
Op 17-04-2008 2:29:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Cheshire Cat:
Tetzmol:

Inderdaad. Of een Fällkniven F1, het survivalmes van de zweedse luchtmacht. Echt een vrijwel onverwoestbaar mes mede omdat het een gelamineerd roestvrij stalen mes is.

Tetzmol.


Dank voor het advies, alleen was de cold steel ook gelammineerd rvs vg-1 staal ipv vg-10 van de falkniven (ze zijn aan elkaar gewaagd, en je kun aan beide rustig je leven toevertrouwen).

En advies omtrent de psk? die van bcb? [url]http://www.equipped.org/bcbkit.htm[/url]

Het is wel wat verontrustent om te constanteren dat er op deze site een stel survival-kenners/verzammelaars ronddwalen.

Hier nog een site gevonden over survival uitrustingen:
http://www.equipped.org/
(bericht gewijzigd op 17-4-2008 16:38:44)
"We're all mad here."
Op 17-04-2008 16:32:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Cheshire Cat:
Ron B.:

Cheshire Cat:


Het is wel wat verontrustent om te constanteren dat er op deze site een stel survival-kenners/verzammelaars ronddwalen.


hoezo verontrustend?
is niet alleen handig voor "2012" maar ook zodra de energievoorzieningen eens wat minder ruim voorhanden zijn, tijdens een grote stroomstoring of een hele strenge winter bijvoorbeeld...


Toch "2012", verontrustend!
"We're all mad here."
Op 17-04-2008 19:42:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Cheshire Cat:
Ron B.:

Cheshire Cat:

Ron B.:

Cheshire Cat:


Het is wel wat verontrustent om te constanteren dat er op deze site een stel survival-kenners/verzammelaars ronddwalen.


hoezo verontrustend?
is niet alleen handig voor "2012" maar ook zodra de energievoorzieningen eens wat minder ruim voorhanden zijn, tijdens een grote stroomstoring of een hele strenge winter bijvoorbeeld...


Toch "2012", verontrustend!

ik wist dat je die link zou/wou leggen, vandaar dat ik het noem, en let goed op, het staat tussen aanhalingstekens, oftewel de term is ruimer op te vatten dan jij nu doet...

Mijn beste, mijn antwoord staat ook tussen aanhalingstekens, en mag net zo ruim genomen worden als die van U. Ik begreep U luid en duidelijk.

Ron B.:

zoals ik zei, er zijn veel meer redenen om de basis van survival te leren, ik weet niet of je wel eens een krant leest of tv kijkt, maar oa de nederlandse regering maakt er geen geheim van dat er in situaties als een uitzonderlijk strenge winter alleen maar hulp beschikbaar is voor de meest afhankelijke mensen zoals zieken en bejaarden, de gezonde mensen komen op de laatste plaats in dat soort situaties, en er werd dan dus ook geadviseerd om enigzins voorbereid te zijn voor het geval dat, regeringsadvies dus

en zo vreemd vind ik zoiets ook niet eens, met een beroepsleger van een paar 100.000 man kan je niet een volledig land voedselhulp geven bijvoorbeeld, kleine "rampen" bv. een stad zonder stroom is hiermee op te vangen, maar een stroomstoring die een heel land platlegt is gewoon niet opvangbaar...

als je er een beetje logisch over nadenkt dan is het helemaal niet zo vreemd om een beetje zelfredzaam te zijn

Vanuit dit standpunt is het inderdaad niet vreemd.

(bericht gewijzigd op 17-4-2008 23:12:48)
"We're all mad here."
Op 17-04-2008 23:10:41 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Cheshire Cat:
Ron B.:

maar vertel eens, waar ben jij dan zo bang voor?

U bent een meester in mijn verkeerd begrijpen:-), ik ben niet bang maar verontrust.

Verontrust om dat u als eerste antwoord"2012" (kijk weer tussen haakjes) was.

Hiermee doet U precies wat mijn nu verontrust, een soort intunitieve voorberijding op "2012" (haakjes!!!)en u bent hier in niet de enigste, ik zelf namelijk ook. En ook hoe ook zo logische verklaring mbt wat de overheid zegt over voorbereiden, zegt ze dit niet al 30 jaar, inclusief mijn zelf zijn er in deze blog die dat dus wel al doen.
Wat is dit? (intuitie, mind-conditioning, paranoia of gewoon een veel voorkomende uit de hand lopende hobby), begrijpt U me nu?

(bericht gewijzigd op 18-4-2008 5:45:10)
"We're all mad here."
Op 17-04-2008 23:20:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Cheshire Cat:
Tetzmol:

Over een PSK kan ik dit zeggen. Er zijn verschillende samenstellingen mogelijk afhankelijk van het klimaat waarin je gaat reizen. Een paar dingen heb ik altijd bij me in mijn PSK. Alle spullen van m'n PSK zitten in een messtin die je dan ook kan gebruiken om uit te eten en water te koken om het te steriliseren.
Een zakmes, draadzaag, een firesteel, zaklampje, watteschijfjes (om aan te steken met de firesteel) een waxinelichtje, kompasje, stuk nylonkoord, naald en draad, spiegel (om mee te seinen) een veiligheidsspel, verbandmiddelen, pleisters tesamen ingepakt in een hersluitbaar plasticzakje.
Om meer te leren over survival kan ik het volgende boek aanraden.
Survival het SAS handboek van John Lofty Wiseman
ISBN 90-215-8421-2
Failing to prepare is like preparing to fail.

Tetzmol

Weer verontrustend, inhoud bcb psk nagenoeg gelijk aan wat U sammenstelt.

SAS handboeken reeds jaren in mijn bezit (en gelezen).
"We're all mad here."
Op 17-04-2008 23:25:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Cheshire Cat:
Ron B.:

ergens verontrust over zijn is voor mij gelijk aan ergens angstig voor zijn, en angst hebben word vaak "bang zijn" genoemd, zo vreemd is die asociatie niet hoor

ik begrijp u niet verkeerd, u denkt dat alleen maar


Mooier kunt U het niet maken, eerst berijp ik volgens U uw "2012"niet, terwijl ik net zo schrijf als U.

Dan begint U mijn "verontrusting" te intripiteren als "bang zijn".

En vervolgens gaat U maar door met U eigen standpunt te verdedigen, en dat u zegt dat het niet vreemd of verontrustent is om voorbereid te zijn was ik reeds mee eens, zoals U dat in een eerder staandpunt bracht.

Mijn verontrust het niet dat U voorbereid bent (zelfs goed, zo als U het zelf zegt) VERONTRUSTEND dat U "2012"aqls EERSTE reden opgeeft.

Ik weet dat U mijn verkeerd begrijpt!
"We're all mad here."
Op 18-04-2008 15:58:07 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Cheshire Cat:
Tetzmol:

Voor mij het niks met 2012 te maken, we zien wel wat er dan gebeurt. Het is ook geen hobby in die zin, da's bij mij wel het verzamelen van messen hetgeen ik al sinds mijn kinderjaren doe.
Als kind werkte m'n vader een tijd in Canada voor een oliemaatschappij en daar zijn we tijdens een boswandeling ooit verrast door een blizzard. En hebben toen 2 dagen moeten overleven bij -30 graden celsius en een keiharde wind die de windchill nog veel lager bracht. Ik weet dus wat koud is, en de pijn die dat veroorzaakt. We waren toen onvoorbereidt en dat zal me niet nog eens gebeuren. Vandaar!
Daarom zeg ik dan ook; Failing to prepare is prepairing to fail.

Tetzmol

Niets op tegen om goed voorbereid te zijn, trouwens een goede tip om je PST-tin als drinkbeker, seinspiegel, pannetje te gebruiken.

PS. Ron B begon over "2012"ik niet!
"We're all mad here."
Op 18-04-2008 16:01:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Cheshire Cat: @Ron B,

U heeft toch niets tegen beleeftheid.

Ik begrijp uw standpunt, en was ik niet geheel duidelijk wat voor verwaring zorgde.

ik verbaasde me gewoon over het feit dat er meerdere mensen, die net als U die een standaard wereldbeeld hanteren...ook de context "2012"gebruiken.
En U bewijst het toch een beetje om op de GW site te kommen.

Het zal wel een gedachte kronkel van me zijn, houden we het maar daar op.
"We're all mad here."
Op 18-04-2008 20:23:52 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Nitro71: In het artikel staat een link naar een mooi mes op de site van Gearshop maar daar zou ik maar mee oppassen want die staan bekend als oplichters:

http://forum.trosradar.nl/viewtopic.php?t=59980
Op 31-07-2008 13:04:23 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Cheshire Cat:
Nitro71:

In het artikel staat een link naar een mooi mes op de site van Gearshop maar daar zou ik maar mee oppassen want die staan bekend als oplichters:

http://forum.trosradar.nl/viewtopic.php?t=59980

Hier een goed en redelijk geprijsde alternatief:
http://www.wolfster.de

Hoewel als je het aan durft via Ebay in USA kopen.
"We're all mad here."
Op 01-08-2008 8:04:07 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Dilettante Emme:
Tetzmol:

Voor mij het niks met 2012 te maken, we zien wel wat er dan gebeurt. Het is ook geen hobby in die zin, da's bij mij wel het verzamelen van messen hetgeen ik al sinds mijn kinderjaren doe.
Als kind werkte m'n vader een tijd in Canada voor een oliemaatschappij en daar zijn we tijdens een boswandeling ooit verrast door een blizzard. En hebben toen 2 dagen moeten overleven bij -30 graden celsius en een keiharde wind die de windchill nog veel lager bracht. Ik weet dus wat koud is, en de pijn die dat veroorzaakt. We waren toen onvoorbereidt en dat zal me niet nog eens gebeuren. Vandaar!
Daarom zeg ik dan ook; Failing to prepare is prepairing to fail.

Tetzmol


Jij hebt al behoorlijk wat meegemaakt... Eerst lees ik over de vreselijke wonden die de Shoah in je familie geslagen heeft, nu dit... Wat komt er nog uit de kast...?
Op 01-11-2008 21:00:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
zaklamp: Alternatief voor multi tools vind ik survivalmes tijd geleden goede multi tool gekocht van leatherman.

multi tools
(bericht gewijzigd op 5/2/2013 23:54)
Op 05-02-2013 23:53:34 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden