De Dalai Lama is de regerings- en geestelijke leider van Tibet, De huidige Dalai Lamaheden ten dage nog steeds bezet grondgebied van China (zie ook "Uit Tibet" van collega Pino). Tibetaanse boeddhisten geloven dat de Dalai Lama een reïncarnatie is van de vorige, die een reïncarnatie is van de vorige, en dat gaat zo terug tot de eerste Dalai Lama: Gendun Drub, geboren in 1391.

Het leven van iedere Dalai Lama wordt verondersteld een nieuwe schakel in de ketting te vormen van het 'bodhisattva of compassion', de vier-armige Chenresig. Van Chenresig wordt dan weer verondersteld om het medeleven van alle Boeddha's op zich te nemen.

Sinds 1391 zijn er 14 Dalai Lama's geweest. In de naam van iedere Dalai Lama wordt gerefereerd naar zijn reïncarnatie-nummer, eventueel gevolgd door 'Dalai Lama'. Zo wordt naar de huidige Dalai Lama gerefereerd als 'Tenzin Gyatso' (Zijne Heiligheid, de veertiende Dalai Lama). Na de dood van iedere Dalai Lama gaan boeddhistische monniken - op basis van verschillende tekens en visies - op zoek naar zijn reïncarnatie. Elk kind dat als de ware reïncarnatie zal worden geïdentificeerd, openbaart altijd een extreme (familiaire) band met de bezittingen van de vorige Dalai Lama.

Soms duurt het verschillende jaren om dit kind te vinden. Sinds de vijfde reïncarnatie verlaat het kind zijn of haar ouders om naar Lhasa te gaan, de traditionele hoofdstad van Tibet, waar het door andere Lama's getraind en opgeleid zal worden. Vanaf de 17de eeuw tot in 1959 leidde de Dalai Lama ook de Tibetaanse overheid. Toen China Tibet in datzelfde jaar bezette is Zijne Heiligheid naar India gevlucht, waar hij momenteel nog altijd in ballingschap verblijft. Hij blijft echter nog altijd beschouwd als de geestelijke leider van Tibet.

Volgens de huidige Dalai Lama is het 'doel van de reïncarnatie' het werk van de vorige Dalai Lama verder te zetten, maar China maakte onlangs bekend dat het de verantwoordelijkheid op zich neemt om de volgende Dalai Lama door middel van een loterij te kiezen. Bovendien is China er van overtuigd dat de boeddhistische monniken niet meer op zoek gaan naar een volgende reïncarnatie. Gezien het feit dat de huidige Dalai Lama kon ontsnappen aan de Chinese bezetting en dus niet onder controle van China staat, zal de vijftiende Dalai Lama (volgens de veertiende) geboren worden buiten China.

Vier-armige Chenrezig

In 1969 stelde de Dalai Lama voor om de Tibetanen te laten stemmen of ze al dan niet een vijftiende Dalai Lama als reïncarnatie willen zien. Nog in november van 2007 stelde hij voor om de reïncarnatie-traditie op te doeken en de volgende Dalai Lama te laten verkiezen door de Tibetaanse bevolking of door er zelf een te kiezen.

Specifiek gezien riep de Dalai Lama op tot een referendum onder alle Tibetaanse boeddhisten in de Himalaya-regio, met inbegrip van China, Nepal, India en Mongolië, om te beslissen welk soort leiderschap ze na zijn dood willen. "Als ik fysiek zwak wordt, en er zijn ernstige voorbereidingen voor mijn dood, dan moet dit referendum plaatsvinden", zegt hij. "Volgens mijn laatste regelmatige medische controle ben ik nog goed voor een paar decennia", grapt hij nog na.
De openlijke volksraadpleging zal echter zeer moeizaam verlopen omdat zelfs het bezitten van een foto van Zijne Heiligheid in verschillende Chinese regio's onwettig en strafbaar is.

De tweede hoogste in rang bij de Tibetaanse boeddhisten is Panchen Lama, die na de dood van de vorige Panchen Lama in 1989, door de Chinese overheid werd gekozen. De Panchen Lama fungeert als leraar voor de Dalai Lama. Er is op dit ogenblik een controverse omtrent de idEdmund:
rik:

jullie artikels worden onzinniger met de dag

Wat is hier onzinnig aan?
Op 18-04-2008 0:08:43 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Radiation:
rik:

jullie artikels worden onzinniger met de dag


Sommige reaxties ook...
Ge kunt er uw haar mee kammen!
Op 18-04-2008 0:27:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ivoryke^: Hoe willen ze ooit met aardse arm en wet, een onaards gebeuren tegenhouden? Als je in reincarnatie gelooft dan. Et enige wat ze dan zouden kunnen doen is ervoor zorgen dat de gereincarneerde persoon nooit zijn "voorbestemde" positie in zal vullen.

Hoezee voor China... pfffft...
Moeten is een keuze...
Op 18-04-2008 0:31:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
tjerky: In de 30er jaren ging er jaarlijks een troyka van militairen en wetenschappers naar Tibet en India vanuit Hitler-Duitsland, om de wapens van weleer te herontdekken.
Nee, dank u.
Op 29-03-2009 20:14:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
tjerky:
hik:

-knip-!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
deze -knip- door dat blijft mijn computer hangen

gebeurt mij ook vrij vaak..
Nee, dank u.
Op 29-03-2009 21:08:27 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.:
tjerky:

In de 30er jaren ging er jaarlijks een troyka van militairen en wetenschappers naar Tibet en India vanuit Hitler-Duitsland, om de wapens van weleer te herontdekken.

volgens de nazipartij was Tibet het land van de oorsprong, waar het arische ras vandaan gekomen was, en het overgrote deel van het onderzoek wat de Duitsers daar gedaan hebben was binnen de zogenaamde "rassenleer", wat door gebrek aan DNA-onderzoeksmethoden enz eigenlijk niets anders betekende dan mensen op hun uiterlijk in te delen in betere of slechtere rassen...

daarmee werd hun theorie van de übermenschen gevormd en geperfectioneerd voordat die als indoctrinatie losgelaten werd door mannen als goebels, maar dan zwaar vermengt met Keltische godenidealen, zoals lange lichaamsbouw, blond haar en blauwe ogen, en voor de militaire trekjes werd er nog even flink plagiaat gepleegd bij de oude Romeinen...

de onderzoeken waar jij het over hebt zijn er ook geweest, maar dat was niet wat het hoofddoel was van adolf hitler, die was voornamelijk op zoek naar het land der oorsprong, of iets wat hij kon verkopen als zodanig...
(bericht gewijzigd op 30-3-2009 12:26:23)
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 30-03-2009 0:25:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden