Wetenschappers kunnen eenvoudige beslissingen voorspellen vóórdat mensen zich daar zelf bewust van zijn. De 'score' ligt nog niet heel hoog, maar in de toekomst wordt de apparatuur beter. Momenteel zijn de voorspellingen in 60 procent van de gevallen correct. De breinprofetieën kunnen tot 10 seconden voordat men zich van de beslissing bewust is ontdekt worden.

De voorspellingen zijn mogelijk omdat bij het ontstaan van beslissingen stofwisselingsprocessen in de hersenen actief worden. Die processen zijn met behulp van een MRI-scanner zichtbaar, aldus wetenschappers van het Max-Planck-instituut in Leipzig en HLN.

Uw eigen nostradamus

10 Seconden op de zaken achterlopen is best een lange tijd. En wat zegt het over onze vrije wil, als wij qua bewustzijn al zo'n tijd verliezen op ons onderbewustzijn waar onnoemelijk veel in afspeelt. Doorgaans leven we in de illusie dat wijzelf de beslissingen nemen, bij volle bewustzijn. Maar dat klopt dus niet.

Verder bomen hierover is aan u. Waarschijnlijk komen de antwoorden bij mij pas over 10 seconden...

Gerard: Het is wat te algemeen gesteld. Sommige verwerkingsprocessen gaan zeer snel, andere trager. Sommige gaan in delen omdat er referenties moeten worden opgezocht, andere gaan direct (die voor overleving).
Het bewuste zijn van deze dingen is ook weer afhankelijk van het hele proces en kan daarnaast ook nog eens een illusie blijken, zodanig dat je dat wat je denkt iets anders is dan er werkelijk aan de hand is. Zo, alvast een paar takken voor het bomen.
'Don't forget rule number 6'
Op 20-04-2008 10:52:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden