RFID chips sijpelen massaal aan alle kanten onze maatschappij binnen. Personeelspasjes, OV-chipkaarten, identiteitsbewijzen, kentekenbewijzen, creditcards en smartcards; overal komen of zitten al chips in. Chiploos door het leven gaan is nagenoeg onmogelijk. We zijn gewoon de klos en vroeg of laat zal iedereen 'pratend' plastic op zak hebben. En al 'pratend' vertellen al die chipjes aan uitleesapparaten allerlei wetenswaardigheden over de bezitter. Maar wie weet of de uitleesapparaten ook bediend worden door de 'juiste' personen of wie zegt u dat uw gegevens niet in databanken worden opgeslagen om een beeld van u te vormen? Oké we zitten opgescheept met de RIFD-chip. Wat te doen?


De RFID-chip is een piepklein informatiedragertje die op afstand kan worden uitgelezen. Wat er uitgelezen wordt is afhankelijk van de informatie die er opstaat. Bij persoonsgebonden chipjes zijn dat natuurlijk uw privégegevens. Natuurlijk zegt de industrie dat de chips beveiligd zijn maar tot nu toe zijn er altijd weer slimme jongens geweest die weten de chipjes te kraken.

De opvolger van de streepjescode heet RFID (Radio Frequency Identification). Het is een chip waarmee elk product een eigen identiteit kan krijgen. RFID wordt al toegepast in de OV-chipkaart en in toegangspasjes voor bijvoorbeeld bedrijven. En paspoorten van na 26 augustus 2006 hebben een RFID-chip met een gedigitaliseerde pasfoto van de houder.

De RFID-chip kent voor- en nadelen: gestolen spullen worden traceerbaar, maar eerlijk gekochte spullen ook - u zou in de winkel herkend kunnen worden als u er al eerder iets kocht. Caissières worden overbodig en kunnen geen fouten meer maken, maar winkelen wordt een eenzaam genoegen. Koop- en reisgedrag kunnen worden gevolgd en je zou vervolgens gerichte reclameboodschappen of kortingen kunnen verwachten, maar meer in het algemeen kan de chip de privacy bedreigen. bron consumentenbond.

RIFD chipjes kunnen een zegen zijn, gemak dient de mens nietwaar. Maar er zit ook een hele duidelijke keerzijde aan. Om een beetje idee te krijgen waar ik op doel hieronder een greep uit de meest uiteenlopende media:

RFID-paspoort laat bom afgaan
Rfid-paspoort eenvoudig te kopiëren met juiste software
Na ov-chip nu ook lek in paspoort

ChristenUnie bezorgd over de RFID-chip en privacy
Stiekeme CHIPS verklikken ALLES!
Spychips, het einde van de privacy
Geheime code van ov-kaart ligt op straat
RFID-chips lopen risico virusinfectie
RFID rukt op in Nederland


( Uw chip wordt gelezen... maar door wie? )

Wat te doen?

Natuurlijk zou men de chip kunnen slopen. Volgens een artikel uit de Telegraaf van 12 april zou een flinke klap met een hamer op de chip in uw paspoort voldoende zijn om het ding het zwijgen op te leggen. Leuk idee dat u niet verder zal brengen. Veranderingen aanbrengen in een paspoort is verboden en het document verliest zijn geldigheid. Dat bijvoorbeeld de marechaussee op Schiphol passen met een defecte chip wel doorlaten is slechts tijdelijk. Gaat u met een defecte chippas naar Amerika dan kunt u flink in de problemen komen met de dames en heren van Homeland Security.

De magnetron is een andere oplossing. Enkele seconden op vol vermogen is voldoende om iedere chip vakkundig om zeep te helpen. Maar daarmee verliest de kaart zijn functionaliteit en komt u te pas op het moment dat u het ding wil gebruiken. Er is eigenlijk nog maar één oplossing als u wel functionerend

Edmund: Zoeentje wil ik wel.
Op 19-04-2008 0:32:55 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lampie: Waarom niet dit idee van de Chipsafe verder uitwerken en een beurs of creditcardmapje op dezelfde manier samenstellen. Dan kun je in één klap al je pasjes afschermen. Wel zo gemakkelijk.

Nu moet je ieder pasje in een apart Chipsafe stoppen. Is ongemakkelijk.
Op 21-04-2008 8:15:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Broh-Koh Lee:
Lampie:

Waarom niet dit idee van de Chipsafe verder uitwerken en een beurs of creditcardmapje op dezelfde manier samenstellen. Dan kun je in één klap al je pasjes afschermen. Wel zo gemakkelijk.

Nu moet je ieder pasje in een apart Chipsafe stoppen. Is ongemakkelijk.

Maar dan verkopen ze er meer. :-D

Fruit dan?
Op 21-04-2008 9:16:07 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus:
Lampie:

Waarom niet dit idee van de Chipsafe verder uitwerken en een beurs of creditcardmapje op dezelfde manier samenstellen. Dan kun je in één klap al je pasjes afschermen. Wel zo gemakkelijk.

Nu moet je ieder pasje in een apart Chipsafe stoppen. Is ongemakkelijk.

Dat is er natuurlijk allang - ook geeks moeten geld verdienen..:
http://www.difrwear.com/products.shtml
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 21-04-2008 23:14:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden