Heiligen en mirakels gaan hand in hand,Januarius en ergens in annalen van de geschiedenis vinden we daar een mysterieuze combinatie van bij Januarius, een bisschop van Benvenuto, Italië, die rond 305 stierf.

Heilige Januarius zou in de vergetelheid moeten geraakt zijn, maar aanhoudende eigenaardigheden met diens bloed zijn tot de dag van vandaag nog steeds een onopgelost mysterie: meer dan 1700 jaar nadat Januarius voor zijn christelijk geloof werd onthoofd, kookt zijn bloed - in de letterlijke betekenis - nog steeds.

Januarius werd vermoord tijdens de vervolgingen van christenen onder de Romeinse Keizer Diocletianus. Timoteegras, de toenmalige gouverneur van Campania, arresteerde Januarius en probeerde om hem op de brandstapel gaar te roosteren als gebraad voor wilde dieren. Volgens de overlevering bleef de heilige Januarius onaangetast in de vlammenzee. Ten einde raad besloot Timoteegras de barbecue te staken en Januarius maar rauw te serveren door hem simpelweg een kopje kleiner te maken.

De overblijfselen van de heilige Januarius werden begraven in Marciano en later overgebracht naar Napels. Beenderen van voorgenoemde zouden 10 jaar later ook nog als relikwie een rondreis door Europa gemaakt hebben. Aan het eind van de dertiende eeuw zouden twee flesjes met gestold bloed van Januarius opgedoken zijn, die werden toegevoegd aan de andere overblijfselen van Januarius.

In 1389 gebeurde er een mirakel: toen de flesjes tijdens een misdienst ter nagedachtenis van de gemartelde Januarius op het altaar werden geplaatst, werd het gestolde bloed vloeibaar als van een levende mens. Dit voorval was geen geïsoleerd incident, het mirakel herhaalt zich nog steeds. In onderstaande video kunt u dat trouwens met uw eigen ogen aanschouwen.

Januarius bloed

De kerk begon de miraculeuze 'vloeibaarwording' te documenteren in 1659 en sindsdien zijn er meer dan 1000 boeken, artikelen en studies over verschenen. Het gestolde bloed wordt nu in hermetisch verzegelde flesjes bewaard, die op hun beurt in een 'zilver met glas'-cilinder zitten. Het grootste flesje is circa tweederde met droog bloed gevuld. Het tweede, kleinere flesje, bevat maar een kleine hoeveelheid stoffig bloed. Alleen het grootste flesje blijkt onderhevig te zijn aan 'vloeibaarwording'.

Beide flesjes worden bewaard in een kluis, in de Kathedraal van Napels. Bij bepaalde gelegenheden verlaten de flesjes de kluis: op de eerste zondag van mei (herdenking van de aankomst van Januarius' relieken), 19 september (de feestdag van Januarius) en 16 december (de herdenking van de uitbarsting van de Vesuvius in 1631, toen het bloed gedurende 30 dagen vloeibaar was).

Van vast naar vloeibaar

Soms wordt het bloed binnen een tijdspanne van een paar minuten vloeibaar, andere keren vergt het uren. Het borrelt en schuimt soms, net of het kookt. De verandering van vast naar vloeibaar wordt door de aanschouwers met roepen en gillen - op het hysterische af - beantwoord en het wordt dan in een processie door de straten van Napels gedragen. Als het bloed niet vloeibaar wordt is dit een slecht voorteken voor de stad: het kan een aardbeving, hongersnood, ziekte of sociale onrust voorspellen.

Tot op heden zijn er maar zeer beperkte wetenschappelijke test gedaan zodat sommige sceptici het afdoen als een een hoax, andere dan weer als een gemanipuleerde chemische reactie (in de Middeleeuwen kende men reeds stoffen die door verwarming en schudden vloeibaar werden). Geen enkele bevredigende verklaring is gevonden. Gelovigen zeggen dat bidden en toewijding het mirakel bewerkstelligen. Misschien stuurt Januarius wel een boodschap uit het land der doden om zijn ongenoegen over zijn terechtstelling te uiten? Napolitan Noise?

Het mirakel van Januarius' vloeibaar wordende bloed is te zien in onderstaande (Italiaans gesproken) video. Wij vragen ons af wat u er van denkt, en... hoe de Middeleeuwse 'truc' werkt.

Lampie: Ik heb hierover eens een uitgebreide documentaire gezien op Discovery Channel of National Geographic. Daar neigden ze inderdaad tot de aanname dat dit een hoax is en het 'bloed' een chemische substantie is. Het was namelijk ook zo dat er niet gegarandeerd kon worden dat er niet met de inhoud van het flesje gemanipuleerd werd. Of te wel de vloeistof zou in de loop der tijd al een aantal keren vervangen zijn.
Op 21-04-2008 8:08:48 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Edmund: goochelarij
Op 21-04-2008 19:50:27 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Whyme: Volgens mijn scheikundeboek is het 'gestolde bloed' gewoon onzin, het staat er in ieder geval in als een bepaalde chemische reactie 'blablabla'
(bericht gewijzigd op 21-4-2008 22:28:15)
pluk de nacht, slapen kan altijd nog.
Op 21-04-2008 22:27:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
morgaine:
Whyme:

Volgens mijn scheikundeboek is het 'gestolde bloed' gewoon onzin, het staat er in ieder geval in als een bepaalde chemische reactie 'blablabla'


vertel....
Op 23-04-2008 18:31:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden