Marilyn Manson (geboren als Brian Warner) is regelmatig in opspraak. Zo werd hij onder andere verantwoordelijk gehouden voor de slachtpartij op een school in Columbine (U.S.A.). De jonge daders zouden regelmatig naar zijn muziek geluisterd hebben en daardoor geïnspireerd geraakt zijn voor hun schietpartij, met tientallen doden en gewonden tot gevolg, alvorens zichzelf van het leven te beroven. De gebeurtenis was een reden voor documentairemaker Michael Moore om een film te maken over wapens en wapenhandelaren in Amerika.

In de film zit ook een interview met Marilyn Manson die mij werkelijk verbaasde met zijn heldere visie over het gebeuren (zie het interview onder dit blog). Maar wie is nou eigenlijk die geschminkte shockrocker die zijn naam ontleende aan een kruising tussen Marilyn Monroe en Charles Manson?

Brian Warner werd geboren op 5 januari 1969. Hij is groot gebracht in een modaal gezin in Canton, Ohio USA, waar hij naar een christelijke school ging. Zijn vader was Katholiek en zijn moeder was een Episcopaalse. En toch lijkt zijn gedrag te botsen met zijn opvoeding. Hijzelf geeft de schuld hiervoor aan de bekrompen interpretatie van de waarheid die Christenen hebben. Manson: "Op een jonge leeftijd begonnen Christenen al op mij over te komen als mensen die geloven dat hun interpretatie van God de enige juiste is"

Op achttienjarige leeftijd verhuisde hij naar Tampa Bay, Florida USA, waar hij werkte als muziekjournalist voor studentenblad "the Observer". In 1989 werd Warner bevriend met gitarist Scott Putesky. Ze vormde een band samen bassist Brian Tutunick, genaamd Marilyn Manson.

De artiestennaam die door elk lid van de band wordt gebruikt is representatief voor het idee achter de band: de dichotomie (tweedeling) van goedheid en kwaad, en het bestaan van allebei, samen, in elk geheel.

"Marilyn Monroe had een donkere kant", verklaarde Manson in zijn autobiografie, "net als Charles Manson een goede, intelligente zijde had".

 

 

 

Marilyn Manson werd al op jonge leeftijd door de donkere kant van het leven aangetrokken. "Maar het is feitelijk gewoon de menselijke aard. Ik begon te leren dat al die dingen die als een zonde worden beschouwd de dingen zijn die je een mens maken. Al die zeven dodelijke zonden zijn de ware aard van de mens. Om hebzuchtig te zijn. Om haatdragend te zijn. Om wellust te hebben. Natuurlijk moet je deze beheersen, maar als je je schuldig moet voelen omdat je menselijk bent dan zul je verstrikt raken in een eindeloze zonde-en-berouw cyclus waar je niet uit kunt ontsnappen"

Columbine.

Terug naar de slachtpartij op de Amerikaanse middelbare school in 1999 door Eric Harris en David Klebold.

De middelbare scholieren bleken vol met woede en haat te zitten naar hun medescholieren en sloten zich dan ook al snel aan bij een klein groepje op school, 'de trenchcoat maffia', dat zich afzette tegen de normale schoolmentaliteit, en ze vormden een alliantie om zich te beschermen tegen pesterijen. Wapens werden al vrij snel binnen de groep gehaald, waar mee geoefend werd en Harris en Klebold gingen van kwaad tot erger. Zij maken een aantal video's waarin zij hun toekomstige moordplannen op klasgenoten uit de doeken doen. Harris zegt in een van de video's dat hij er vroeger moeite mee had om steeds te verhuizen in verband met zijn vaders werk, hij zegt dat hij altijd onder aan de ladder moest beginnen en dat andere kinderen grappen maakten over zijn gezicht, haar en shirts. Klebold zegt dat hij er altijd moeite mee had dat zijn broer zo sportief en populair was en dat hij en zijn vrienden hem vaak omlaag haalden. Hij zegt dat met de uitzondering van zijn ouders, de rest van zijn familie hem behandelde als het laatste spaak aan het wiel.

Dertien mensen lieten door de hand van Harris en Klebold het leven. In totaal raakten vierentwintig mensen gewond.
Overledenen:
▪ Rachel Scott, 17 jaar oud
▪ Daniel Rohrbough, 15 jaar oud
▪ Kyle Velasquez, 16 jaar oud
▪ Steven Curnow, 14 jaar oud
▪ Dave Sanders, 47 jaar oud
▪ Cassie Bernall, 17 jaar oud
▪ Isaiah Shoels, 18 jaar oud
▪ Matthew Kechter, 16 jaar oud
▪ Lauren Townsend, 18 jaar oud
▪ John Tomlin, 16 jaar oud
▪ Daniel Mauser, 15 jaar oud
▪ Kelly Fleming, 16 jaar oud
▪ Corey DePooter, 17 jaar oud
Gewonden:
▪ Brian Anderson, 17 jaar oud
▪ Richard Castaldo, 17 jaar oud
▪ Jennifer Doyle, 17 jaar oud
▪ Stephen Austin Eubanks, 16 jaar oud
▪ Nicholas Foss, 18 jaar oud
▪ Sean Graves, 15 jaar oud
▪ Makai Hall, 19 jaar oud
▪ Anne Marie Hochhalter, 17 jaar oud
▪ Patrick Ireland, 17 jaar oud
▪ Joyce Jankowski, 45 jaar oud
▪ Michael Johnson, 15 jaar oud
▪ Mark Kintgen, 17 jaar oud
▪ Lance Kirklin, 16 jaar oud
▪ Lisa Kreutz, 18 jaar oud
▪ Adam Kryler, 16 jaar oud
▪ Stephanie Munson, 17 jaar oud
▪ Patricia Nielson, 35 jaar oud
▪ Nicole Nowlen, 16 jaar oud
▪ Jeanna Park, 18 jaar oud
▪ Kasey Ruegsegger, 17 jaar oud
▪ Valeen Schnurr, 18 jaar oud
▪ Daniel Steepleton, 17 jaar oud
▪ Mark Taylor, 17 jaar oud
▪ Evan Todd, 15 jaar oud

Psychiaters hebben verklaard dat Harris psychopathisch was en Klebold depressief. Klebold liep achter Harris aan. Met name Harris was de bedenker van de aanslag. Hij haatte domme mensen en in zijn ogen was iedereen dom. Hij dacht dat hij superieur was en een grote daad moest verrichten. Uit de dagboeken van de twee blijkt dat ze een bovenmatige interesse hadden in wapens, bommen en legerkleding. Ze werden geïnspireerd door het nazi-regime en de bomaanslag in Oklahoma City. Harris hield van gewelddadige games als Wolfenstein en Doom. Hij publiceerde door hemzelf ontworpen levels voor Doom op zijn website. De Amerikaanse media en veel ouders gaven daarom de schuld voor de moordaanslagen aan dit soort gewelddadige games. Beschuldigingen voor het incident werden ook geuit tegen rockbands met gewelddadige songteksten, zoals Marilyn Manson. Later bleek dat Harris en Klebold geen fan waren van Marilyn Manson, maar wel van Rammstein.

Michael Moore stelt zich in 'Bowling voor Columbine' de vraag of de overheid niet verantwoordelijk is voor alle gewelddadigheden in zijn land, waar meer dan 11.000 slachtoffers per jaar vallen als gevolg van de makkelijk voorhanden zijnde wapens en legalisering door de NRA (National Rifles Assosiation). Ook winkels als K-mart verkochten in hun schappen munitie. In de film gaat Moore metmet hen de kogels terug.Ko enkele slachtoffers van de Columbine schietpartij naar een K-mart supermarkt en brengt gels die gebruikt waren door de daders op Columbine en makkelijk te kopen in deze winkel. Moore stelt dat Amerika een geschiedenis heeft van bangmakerij en paniekzaaierij waar de wapenhandel en overheid decennia lang gretig misbruik van maken. De film is echt de moeite waard en een 'must see' voor mensen die los willen komen van de tweedeling tussen goed en kwaad op deze wereld.

Marilyn Manson is mijns inziens gewoon een artiest die een spiegel voorhoudt en als men bereid is in deze spiegel te kijken, dan komt men zijn/haar eigen tweedeling vanzelf tegen.

De logische volgende stap is dan de verantwoordelijkheid nemen voor onze eigen angsten, boosheid, verdriet, ver(oordelen), haat en welke 'beren' er dan ook op onze weg zijn om werkelijk gelukkig te worden en blijven. 'Verbeter de wereld, begin bij jezelf'. Ligt de verantwoordelijkheid ook niet bij de ouders?

 

 


Nazgûl: Zulke gebeurtenissen staan volledig los van MM als artiest!
Lekker makkelijk, de metal maar de schuld te geven...
Als we maar kunnen wijzen!!
Op 23-04-2008 9:15:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ivoryke^:
Oberon:

Nazgûl:

Zulke gebeurtenissen staan volledig los van MM als artiest!
Lekker makkelijk, de metal maar de schuld te geven...
Als we maar kunnen wijzen!!


Is het dan niet zo dat deze muziek een slechte invloed geeft op onze jongeren? Luister maar eens naar duivelse teksten en u zult radicaal veranderen!Is het dan niet zo dat ongeacht de invloeden van buitenaf een ieder verantwoordelijk blijft voor zn eigen keuzes en daden?

Was het dan beter zonder al die spelletjes en "doods"muziek? In de tijd dat je nog samen met je paps de dieren afslachtte achter in de tuin? Zo valt er voor alles wel iets te zeggen
(bericht gewijzigd op 23-4-2008 11:36:32)
Moeten is een keuze...
Op 23-04-2008 11:35:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Timmy:
Ivoryke^:
Is het dan niet zo dat ongeacht de invloeden van buitenaf een ieder verantwoordelijk blijft voor zn eigen keuzes en daden?

In een wereld vol zelfbewuste mensen die zich niet zo makkelijk laten sturen geldt dat ja.

Is iedereen in die mate zelfbewust? Ik vrees van niet.
(bericht gewijzigd op 23-4-2008 11:51:19)
Op 23-04-2008 11:51:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ivoryke^: Dat is in mijn ogen voor een groot deel de taak van de ouders.
Moeten is een keuze...
Op 23-04-2008 0:46:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ganzfeld: het mooiste van Bowling for van M Moore is de vergelijking tussen Amerika en Canada.. per hoofd van de bevolking blijken Canadezen over meer wapens te beschikken maar komt het sterftecijfer door kogels bij lange na niet in de buurt van die uit Amerika.

Moore denk dat Amerikanen oneindige veel banger zijn dan Canadezen en daarom dus ook trigger happier.

Op 23-04-2008 0:59:37 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Timmy:

Waar is zijn swastika?
(bericht gewijzigd op 23-4-2008 13:02:35)
Op 23-04-2008 13:02:35 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic: Ik denk dat je eerder beinvloed word door de films en muziek van walt Disney dan door marilyn manson.
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 23-04-2008 15:26:10 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Tetzmol:
Charles Monroe:Waar is zijn swastika?

Op z'n andere gezicht dat zich nu aan de achterkant bevindt. Charles Manson was altijd al een man met 2 gezichten.

Tetzmol.
“You never know what is enough unless you know what is more than enough.”
Op 23-04-2008 17:43:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
HomoUniversalis: Geef mij maar Freddy Mercury. Hoewel er in de muziek van Queen ook verborgen boodschappen zouden zitten. Ooit heb ik eens gehoord of gelezen dat "Another one bites the dust" achterstevoren "it's nice to smoke marihuana" is.
Nvdr: Een andere avatar zou gewaardeerd worden.
Op 23-04-2008 20:24:09 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Edmund:
dodeca:

SMOM rulez.....
...... geinig.

SMOM?

Subsidieregeling Maatschappelijke Organisaties en Milieu?

http://nl.wikipedia.org/wiki/SMOM
Op 23-04-2008 21:27:09 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Eva:
Redaxie:
Een andere avatar zou gewaardeerd worden.


Of wat langzamer a.u.b., zodat ik ook kan zien wat er precies gebeurd..
Op 23-04-2008 22:08:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Voetnoot:
dodeca:

nee SMOM ....

Doe niet zo vaag man.
Zeg het nu maar gewoon.
Op 23-04-2008 22:23:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Nazgûl:
Oberon:

Nazgûl:

Zulke gebeurtenissen staan volledig los van MM als artiest!
Lekker makkelijk, de metal maar de schuld te geven...
Als we maar kunnen wijzen!!


Is het dan niet zo dat deze muziek een slechte invloed geeft op onze jongeren? Luister maar eens naar duivelse teksten en u zult radicaal veranderen!Hahaha, ben zelf een groot metalhead en heb zelf een tijdeje in een black-metalband gespeeld. Niks mis mee, en als je teksten te serieus neemt ben je zelf fout bezig.
Op 25-04-2008 19:32:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden