In deze blogreeks beschrijven we de avonturen die antropologe Jane MacLaren Walsh beleefde terwijl ze de artefacten - die de makers van 'Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull' (release op 22 mei 2008) inspireerden - analyseerde én haar inspanningen om een mysterieuze 'bezitter van vreemde antiquiteiten' op te sporen, die de sleutel tot het geheim van de oorsprong van deze exotische objecten zou kunnen bezitten.

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull

THE WAARHEID ACHTER INDIANA JONES' AVONTUUR

De 'derde generatie' van kristallen schedels verscheen rond de jaren 1934 toen Sidney Burney, een kunsthandelaar in Londen, een kristallen schedel aankocht in de grootte van deze die het British Museum van Tiffany's kocht. Er is niet geweten hoe hij de schedel op de kop kon tikken - figuurlijk dan -, maar de schedel kon bijna doorgaan voor een replica: een identieke vorm en afmetingen, maar de ogen en de tanden waren gedetailleerder gemodelleerd. De schedel heeft ook een afzonderlijke onderkaak waardoor hij in een aparte klasse terecht komt. De schedel werd in 1934 bij Sotheby's verkocht aan Frederick Arthur Mike Mitchell-Hedges, een Engelse diepzeevisser, ontdekkingsreiziger en naar verluid een extraordinaire garenspinner.

Sinds de publicatie in 1954 van Mitchell-Hedges' memoires in 'Danger My Alley' heeft deze twintigste eeuw 'derde generatie'-schedel een Mayaanse oorsprong opgeëist in de meest fantastische verhalen waar zelfs Indiana Jones moet voor passen. Mitchell-Hedges' geadopteerde dochter, die vorig jaar overleed op 100-jarige leeftijd, waakte er 60 jaar lang over waarbij ze de schedel af en toe - en tegen betaling - privé tentoonstelde. Voor het ogenblik is de schedel in het bezit van haar weduwnaar, maar 10 neven en nichten hebben er ondertussen ook al een claim op gelegd. Van de 'Skull of Doom', de 'Skull of Love', of simpelweg de Mitchell-Hedges schedel wordt gezegd dat er blauw licht uit de ogen komt en dat hij repetitief computer harddisk-drives laat crashen.

Hoewel bijna elke kristallen schedel op zijn tijd geïdentificeerd is als Azteeks, Tolteeks, Mixteeks en occasioneel Mayaans, vertoont geen enkele schedel enig artistiek of stilistisch kenmerk van deze culturen. De Azteekse en Tolteekse versies van doodshoofden waren bijna altijd uit basalt gemaakt, soms behandeld met gipspleister en waarschijnlijk allemaal beschilderd. De doodshoofden werden gewoonlijk vastgemaakt aan muren of altaren, of werden ingewerkt in bas-reliëfs als ornamenten. In vergelijking met de kristallen schedels tonen ze een ruwere afwerking maar zijn meer natuurgetrouw uitgevoerd, zeker wat de tanden betreft. De Mixteken maakten occasioneel schedels van goud en voegden ogen, neus en oren toe aan het ontwerp. De Maya's maakten ook schedels, maar altijd in reliëf op kalksteen. Deze schedels deden vaak dienst om de dagen van hun kalender weer te geven.

Movieposter

Franse en andere Europese kopers veronderstelden dat zij echte Precolumbiaanse artefacten kochten, waarschijnlijk verblind door hun eigen horror-fascinatie voor de gekende mensenoffers die de Azteken uitvoerden. Maar de Azteken hingen geen kristallen schedels rond hun hals, integendeel. De Azteken spiesten de schedels van hun mensenoffers op palen waarbij ze horizontaal, en niet verticaal, de schedel doorboorden.

MacLaren Walsh gelooft dat iedere kleinere kristallen schedel van de 'eerste generatie' in Mexico werd vervaardigd in dezelfde periode als dat hij verkocht werd. Deze 24-jarige periode kan het resultaat zijn van één enkele artiest of één enkel bedrijfje. De grotere schedel van Parijs (1878) schijnt één of andere soort overgangsstuk te zijn, aangezien de verticale boring die van de kleinere stukken nabootst, maar te groot is om nog rond de hals gedragen te worden. Deze schedel bevindt zich momenteel in een laboratorium in de kelderverdieping van het Louvre, terwijl het Musée du Quai Branly een programma met wetenschappelijke testen opstart waarbij gebruik zal gemaakt worden van elementaire analysetechnieken zoals X-Ray-emissie en Raman-spectroscopie. De nabije toekomst moet ons de waarheid vertellen over het materiaal waaruit de schedel vervaardigd is en misschien het belangrijkste: zijn ouderdom.

De 1878-Parijse schedel en de 1881-Britse-Boban-Tiffany schedel van het Museum zijn waarschijnlijk Europese 'uitvindingen' uit de 19de eeuw. Voor beide is er geen enkele directe band met Mexico, behalve Boban: ze verschijnen plotseling in Parijs na zijn aanvankelijk terugkeer uit Mexico in 1869. De Mitchell-Hagen schedel, die na 1934 verschijnt, is een duidelijke kopie van het exemplaar in het British Museum, met stilistische en technische aanpassingen die alleen door een gewiekste vervalser bedacht kunnen worden.

De schedel die 16 jaar geleden bij het Smithsonian Institute afgeleverd werd vertegenwoordigt nog een andere generatie van 'Crystal Skull'-hoaxes. Volgens zijn anonieme schenker werd de schedel in 1960 aangekocht in Mexico, en de grootte wijst misschien op de exuberantie in die tijden. In vergelijking met de 'originele' schedels uit de 19de eeuw is de Smithsonian-schedel van enorme afmetingen: met een gewicht van 14 kilogram en bijna 26 centimeter hoog, verdwijnen al de anderen in de schaduw. MacLaren Walsh denkt dat de schedel in Mexico kort voor de eigenlijke verkoop gemaakt werd (de schedel is nu een deel van de nationale inzamelingen bij het Smithsonian Institute en heeft zelfs zijn eigen catalogusnummer: 409954). Op dit ogenblik bevindt de schedel zich in een lade van MacLaren Walsh's bureau.

Another Crystal Skull

Samen met de Britse wetenschappster Margaret Sax van het British Museum onderzocht MacLaren Walsh de schedel van het Smithsonian Institute onder een elektronenmicroscoop en stelden vast dat de schedel met relatief moderne technieken geslepen werd, technieken die niet beschikbaar waren voor Precolumbiaanse culturen.

Waarom waren de kristallen schedels lage tijd succesvol en waarom blijven sommige musea deze tentoonstellen, ondanks het gebrek aan archeologische context en afwijkende iconografische en stilistische vormgeving?

Het British Museum stelt de kristallen schedels tentoon als vervalsingen terwijl velen het nog altijd aanbidden als mysterieus artefact van een even mysterieuze beschaving. In het nationaal museum van Mexico worden de kristallen schedels nog altijd aan het publiek voorgeschoteld als Azteekse en Mixteekse artefacten. Misschien is dat omdat deze macabere voorwerpen, net als de films van Indiana Jones, menigte-pleasers zijn en het geld in de kassa's doen rinkelen.

De echte waarheid over deze kristallen schedels kan samen met Boban, de meester-handelaar in Precolumbiaanse artefacten, voor eeuwig begraven zijn. In alle geval slaagde hij in zijn opzet om vele mensen voor zeer lange tijd om de tuin te leiden en heeft hij ons een intrigerende erfenis nagelaten, die een eeuw na zijn dood nog steeds voor verwarring zorgt. Boban verkocht niets vermoedende musea-curatoren intrigerende 'vervalsingen' waarvan de meeste misschien nog niet herkend zijn. Het lijkt een leuk scenario voor een film, maar is dit alles de waarheid, niets dan de waarheid?

Net als in de 'Crystal Skulls Unsolved Mystery' Discovery Channel documentaire (deel 2) en in onderstaande video, zijn er bepaalde personen die er een héél andere mening over hebben.

Bron: http://www.archaeology.org

Crystal skull secrets told from Tikal, Guatemala:

 

Radiation:
Samblo:

Zeer eenzijdig stukje, voor grootste deel overgenomen van wikipedia. Jammer genoeg wordt het meest interessante bewijs dat in ieder geval de Mitchell-Hedges Skull niet alleen pre-columbiaans, maar waarschijnlijk zelfs pre-Tolmeeks is gewoon genegeerd. Ik citeer:

"But the original investigating team’s belief that the skull had not been made with modern tools was more than just a hunch. It was borne out by further tests. Even under extreme magnification of the surface of the skull there was no evidence of modern tool markings, no evidence of the usual tool ‘chatter’ or the tell-tale pattern of repetitive parallel scratch marks. Given that any such markings would have been extremely difficult to remove, these findings seemed to confirm what the team had already begun to suspect – that the crystal skull had actually been made by hand or by some advanced machine or tool we are unaware of."

http://www.mitchell-hedges.com/ Lezenswaardige site trouwens wanneer je in dit onderwerp geinteresseerd bent.


Nogal wiedes dat deze site zijn eigen 'artetact' met de nodige leugens promoot.
Ge kunt er uw haar mee kammen!
Op 26-04-2008 16:13:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Radiation:
Samblo:

Radiation:


Nogal wiedes dat deze site zijn eigen 'artetact' met de nodige leugens promoot.


Deze schedel is juist het bewijs dat er een beschaving is geweest met een technologie die wij nu nog niet kennen. Dit per definitie voor onmogelijk houden is een vorm van dogmatisme en zorgt ervoor dat men blijft ronddwalen in een door de realiteit al lang achterhaald paradigma.


Het feit dat de schedel er is, predikt niet meteen de stelling dat er een beschaving geweest is met een technologie die we niet kennen. Honderden jaren na dato heeft men bijvoorbeeld vervalsingen van schilderijen ontdekt, waarvan men heden ten dage (over o.a. de technologie) nog steeds in de haren krabt.
Ge kunt er uw haar mee kammen!
Op 26-04-2008 17:14:35 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Radiation:
Samblo:

Radiation:


Het feit dat de schedel er is, predikt niet meteen de stelling dat er een beschaving geweest is met een technologie die we niet kennen. Honderden jaren na dato heeft men bijvoorbeeld vervalsingen van schilderijen ontdekt, waarvan men heden ten dage (over o.a. de technologie) nog steeds in de haren krabt.


Wat alleen maar aangeeft dat er enkele honderden jaren geleden een beschaving was met een verf technologie die we nu niet meer kennen.


Juist.
Maar wat dan ook weer aangeeft dat er daarvoor geen onbekende beschaving nodig was.
Ge kunt er uw haar mee kammen!
Op 26-04-2008 18:33:35 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Radiation:
Samblo:

Radiation:

Juist.
Maar wat dan ook weer aangeeft dat er daarvoor geen onbekende beschaving nodig was.Tja wordt een beetje flauw op elkaar reageren, maar wat we hebben is in ieder geval minstens 1 kristallen schedel die

a) Met hedendaagse technologie niet gemaakt kan worden.
b) Stylistisch geen enkele overeenkomst vertoont met bekende beschavingen in het gebied waar zij waarschijnlijk gevonden is.
c) 400 verschillende indianenstammen die mythen hebben over kristallen schedels van een oerbeschaving.

Zal niet zeggen dat het onomstotelijk vaststaat dat die oude beschaving er ook was, maar wanneer je dit wilt ontkennen moet je toch met betere bewijzen komen. Waarschijnlijk de reden dat de schrijver van dit artikel deze hele zaak heeft laten liggen.


Akkoord. Ik wou gewoon meegeven dat de Midchell-Hedges schedel niet noodzakelijk zijn oorsprong heeft in een tot nu toe 'onbekende' beschaving. Je punten a,b en c zijn terecht en er zal rond de kristallen schedels een mysterie blijven bestaan. Ik zal de laatste zijn om te ontkennen dat er meer is tussen hemel en aarde en ik vermoed dat GW die stelling ook benadrukt, net door niet in te gaan op niet bewezen 'vermoedens'.
Ge kunt er uw haar mee kammen!
Op 26-04-2008 19:31:06 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
paps: Iemand commentaar op de uitleg in de film zelf?

Of moeten we nog even wachten met dat te beantwoorden ivm spoiler-alert voor mensen die de film nog willen zien...?
Koester uw onwetendheid, de rest kunt u opzoeken.
Op 26-05-2008 9:24:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Edmund: Mutt, die nieuwe sidekick van Jones, is de zoon van Indy.
(bericht gewijzigd op 26-5-2008 12:38:20)
Op 26-05-2008 0:38:20 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
paps: Ik bedoelde meer de uitleg die in de film aan de herkomst van de kristallen schedel gegeven wordt...
Koester uw onwetendheid, de rest kunt u opzoeken.
Op 26-05-2008 13:07:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden