In een poging om minder afhankelijk te zijn van supermarkten hebben de inwoners van het dorpje Martin in Hampshire, Engeland (net als in de bekende serie “In The Good Life” met Tom and Barbara) de handen in elkaar geslagen en een systeem opgezet om in hun eigen behoeften te voorzien.

Middels een roulerend takenpakket draagt iedereen zijn steentje bij.

Van de 164 families die Martin rijk is zijn er 101 lid van de vereniging “Toekomstige Boerderijen” tegen een jaarlijkse contributie van ₤ 2,-. De opbrengst kan vrijelijk worden verkocht aan iedereen die het wenst te kopen.

Per week wordt er door deze tuiniersvereniging niet minder dan 45 soorten groenten en gemiddeld 100 kippen verkocht. Het bestuur van de vereniging bestaat een bonte verzameling mensen, zoals een medicus, een computerprogrammeur en een voormalige reklasseringsambtenaar.

In 2003 kwam een van de inwoners met het idee op de proppen. Inmiddels verbouwt het dorp zijn eigen aardappelen, knoflook, uien, peper en vele soorten groenten op ca 330 hectare gehuurde grond. Als gevolg hiervan laten de dorpelingen de supermarkten grotendeels links liggen. De dichtstbijzijnde supermarkt ligt zo’n 10 km buiten het dorp, waar ze tegenwoordig alleen nog maar naar toe gaan voor zaken als WC-papier, deodorant en exotisch fruit. Een bijkomstig voordeel is dat het project een positieve bijdrage levert aan de vermindering van de CO2 uitstoot en de groeiende afvalberg.

Oorspronkelijk werd enkel groente verbouwd. Toen bleek dat men alle benodigde kennis in huis had werd het project uitgebreid met kippen en varkens. Al doende leerde men. Tegenwoordig worden ook producten van derden - zoals schapen en honing - verhandeld.

“Het is een fantastische en interessante ervaring geweest. We zijn uitgegroeid tot een volwassen 330 hectare, die een populatie van 300 volwassenen en 100 kinderen van voedsel voorziet”, aldus Nick Snelgar, de bedenker van dit project.
“Iedere zaterdag komt de gemeenschap bij elkaar om hun producten te verhandelen. De populairste groente zijn wortelen. Mensen houden van de geur van verse wortelen. Momenteel wordt er nog geen melk verhandeld, maar dat staat nog op het programma, net als aardbeien en frambozen”.

De omzet van de vereniging bedroeg in 2007 niet minder dan ₤ 27.000,-. De prijzen worden berekend door de onkosten met 20% te verhogen. Hun worsten zijn vaak goedkoper dan de worsten in de supermarkt. Het project is kostendekkend en het overschot wordt geherinvesteerd.

Aanvankelijk werd getwijfeld aan de haalbaarheid, maar uiteindelijk sloten meer en meer mensen zich aan. Tegenwoordig is het de spil van het hele dorp en draagt het bij aan het onderlinge gevoel van samenhorigheid.

Dit concept is niet nieuw. In een enigszins andere vorm bestaat het in de Verenigde Staten, waar men organische boerderijen ondersteunt door zelf aandeelhouder te worden. De aandeelhouders nemen actief deel aan de boerderij; ze delen niet alleen - samen met de boer - in de kosten, risico’s en de vruchten van de opbrengst, maar bewerken ook, samen met hun familie, het land. Op deze manier worden de mensen zich weer bewust van het voedsel dat zij eten, het land waar het op groeit en hoe het bewerkt wordt. Stadse kinderen komen weer tot de ontdekking dat groente meer is dan smakelijk verpakte blaadjes uit een supermarkt.

Bron: Daily Mail van 14 april 2008
Community Supported Agriculture

Gerard: Het zou hel goed zijn als we allemaal weer op die manier gaan leven, zelfvoorzienend, niet geheel afhankelijk van beschikbaarheid van transport en energie.
Als ik hier lees waar de supermarkt dan nog voor nodig is, mag die wel dicht, kunnen de mensen die daar werken komen helpen op het land en leuk en gezellig bezig zijn.
Verder heb je 's winters niet zoveel te doen, kom je tot rust, dat is goed voor de mens.
'Don't forget rule number 6'
Op 25-04-2008 6:12:21 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lampie: Een fantastisch initiatief, daar zouden er meer van moeten zijn.
Op 25-04-2008 7:38:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic: Dit is een geweldig idee.
Maar hoelang zal het duren voor dat ze tegen gewerkt worden.

(bericht gewijzigd op 25-4-2008 7:56:22)
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 25-04-2008 7:56:10 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard:
celtic:

Dit is een geweldig idee.
Maar hoelang zal het duren voor dat ze tegen gewerkt worden.


Als wij nou gaan meewerken...;-)
'Don't forget rule number 6'
Op 25-04-2008 8:12:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard: Dus is het onmogelijk om gewoon als zoogdier in goede samenwerking met de natuur te leven? wat een criminelen!
'Don't forget rule number 6'
Op 25-04-2008 9:44:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden